Verden

- Afrikas største problem er korrupsjon og manglende demokrati

Barack Obama er på plass i Ghana og ønsker Afrika velkommen inn i verdenssamfunnet.

Barack Obama var krystallklar på demokratiets betydning for utvikling og økt velstand. FOTO: AP
  • Mari Torsdotter Hauge

Les også

  1. Obama på plass i Ghana

  2. Paven ga Obama bok om bioetikk

  3. Obama: - Ikke greit at Israel angriper Iran

  4. Obama og Medvedev vil ha slutt på mistenksomheten

Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

USAs president Barack Obama landet lørdag med familien i Ghanas hovedstad Accra vest i Afrika.

Tusener av ghanesere hadde samlet seg i gatene for å få et glimt av USAs første afrikanskættede president, og mange hadde lagt ned mye arbeid i forberedelsene før presidenten kom.

Små amerikanske flagg og t-skjorter med trykk ble solgt i gatene. Flere steder hang store reklameplakater med bilde av en smilende Obama og «akwaaba» — det lokale ordet for «velkommen».

— Folk har trykket klær for denne anledningen. Faren hans er afrikansk, og han valgte oss - det gjør oss spesielle, sier en ghanesisk hotelleier i Accra til CNN.com.

Mener demokrati er løsningen

Obama sier selv at han valgte å legge Afrika-besøket sitt til Ghana fordi det er et land som viser sitt engasjement for demokratiet.

— Ved å reise til Ghana håper vi å sette søkelyset på den effektive måten de styrer landet sitt på, sier den amerikanske presidenten i et intervju med AllAfrica.com.

Ghana, et land med 23 millioner innbyggere og republikansk styreform, har holdt fredelige, demokratiske valg hvert fjerde år siden 1992.

Men Obama vil ikke blande seg aktivt inn i de afrikanske landenes styresett.

- Amerika vil ikke prøve å påtvinge noe styringssystem på noen land - demokratiets essensielle sannhet er at hver nasjon bestemmer sin egen skjebne, sa Obama.

Mange steder har håpet til min fars generasjon måttet vike for kynisme og fortvilelse.
Barack Obama

Brukte Kenya som eksempel på feil

Lørdag talte Barack Obama i det ghanesiske parlamentet, og der understreket han hvor viktig nettopp demokrati er for å ha et sterkt og stabilt styre i et land.

— Historien gir en veldig klar dom: Regjeringer som respekterer sitt folks vilje er mer fremgangsrike, mer stabile og mer suksessrike, enn regjeringer som ikke gjør det, sa Obama og brukte blant annet Kenya som et eksempel.

— Land som Kenya, som hadde BNP per innbygger større enn Sør-Korea da jeg ble født, har blitt passert. Sykdom og konflikt har herjet deler av det afrikanske kontinentet. Mange steder har håpet til min fars generasjon måttet vike for kynisme og fortvilelse, sa han.

— Deres velstand kan overgå Amerikas

Obama var også full av håp på vegne av det afrikanske kontinentet. Han sa at Afrika spiller en nøkkelrolle i det globale samfunn, om kontinentet bare får løst problemene med demokrati og korrupsjon.

- Deres velstand kan overgå Amerikas. Deres helse og sikkerhet kan bidra til verdens. Og kraften i deres demokrati kan hjelpe til med å bedre menneskerettighetene overalt, sa Obama.

Han understreket dog viktigheten av et godt og fungerende demokrati - og brukte Ghana som eksempel - for at denne utviklingen skal kunne skje.

Fire utfordringer

Barack Obama pekte på fire problemer som han mener vil være helt avgjørende for det afrikanske kontinents fremtid:

Demokrati, muligheter, helse og fredelige løsninger på konflikter, ifølge Sky News.

— Men først må vi støtte opp om sterke og varige demokratiske regjeringer, sa Obama.

For å hjelpe til med å løse Afrikas store problemer i helsesektoren, sa Obama til det ghanesiske parlamentet at USA ville gi 40 milliarder pund (425 milliarder kroner) til å bekjempe hiv, malaria og tuberkulose.

Tredje amerikanske president i Ghana

Barack Obama er den tredje amerikanske presidenten i historien som besøker Ghana. Bill Clinton var den første, i 1998. Da var Ghana en del av hans Afrika-tur gjennom seks land. George W. Bush nøyde seg med fire land på sin tur, men Ghana var også et av hans valg.

Obamas besøk i Ghana er kort, kun ett døgn, og han skal heller ikke besøke noen andre land på kontinentet, men reiser i stedet hjem til Washington D.C. søndag.

Presidenten kommer rett til Ghana fra G8-møtet i Italia, og var før møtet på et flere dagers besøk i Russland, hvor han blant annet hadde samtaler om atomnedrustning med Russlands president Medvedev.