- Plutselig gikk de amok

Sveitsiske Claude Balsiger ble øyenvitne til det tibetanske opprøret i Lhasa. Les om hva som skjedde, dag for dag.

Dette bildet, tatt 14. mars, viser en tibetansk mann som stikker av med en dukke fra en kinesisk butikk i Lhasa. Opprøret i Tibets hovedstad ble svært blodig for både tibetanere og han-kinesere.
  • Barbara Demick

LES MER:

Les også

- Uakseptabel vold i Tibet


På en skyfri dag på verdens tak hadde den sveitsiske turisten Claude Balsiger nettopp fullført en kopp morgen-te da han tok steget ut i Lhasas gater. Buddhistiske munker hadde marsjert i motstand mot kinesiske styresmakter hele uken, men denne dagen virket roligere. Plutselig begynte tibetanske ungdommer å kaste steiner mot politiet, som forsøkte å skjerme seg selv med skjoldene sine. I løpet av de neste timene ble duften av røkelse fra backpacker-kafeene erstattet av eimen av tåregass. Det intense Himalaya-lyset ble skyggelagt av røyk. Og i dagene som fulgte spredte volden seg fra Lhasa til fjerntliggende tibetanske landsbyer dypt inne i Kina. LES MER:

Les også

– Kina skal knuse opprøret i Tibet

Politiet flyktet

Kina har bannlyst vestlige journalister fra å komme inn i Tibet og i etnisk tibetanske områder. Men intervjuer med utenlandske vitner og kinesiske beboere i tillegg til blogginnlegg fra tibetanere som er for redde til å la seg intervjue viser at i løpet av tre viktige timer 14. mars ble dårlig forberedte politifolk tvunget til å flykte fra opprørerne. Dette gjorde at demonstrantene fikk muligheten til å sette fyr på og ødelegge store deler av byens kommersielle senter. Tibetanere tok tak i kinesere på måfå og begynte å banke dem opp basert på deres etnisitet. En ung kinesisk motorsyklist ble truffet i hodet av brosteiner og ble trolig drept. En kinesisk gutt i tenårene som var kledd i skoleuniform ble dratt langs bakken av demonstrantene. Da myndighetene klarte å samle seg igjen avfyrte paramilitære soldater fem runder med skarpe skudd inn i folkemengden. Ifølge vitner var ikke demonstrantene utstyrt med andre våpen enn steiner, bensinflasker og et par tradisjonelle tibetanske kniver. LES MER:

Les også

– Kinesiske soldater strømmer inn i Tibet

— 99 drepte tibetanere

På tross av det store politioppbudet viste demonstrantene ingen tegn til å gi seg. Før helgen hadde antallet drepte tibetanere steget til 99, ifølge talsmenn fra den tibetanske eksilregjeringen i India. Blant dem var en 16 år gammel jente som ble skutt av kinesiske politifolk i Sichuan-provinsen. Kinesiske myndigheter sier at 19 han-kinesere er drept. Én av dem skal være en politimann, mens resten skal være sivile. Etter at tibetanerne fikk hjemlandet sitt invadert av kinesiske kommunister i 1951 har de flere ganger reist seg opp mot Beijings styresmakter. Under ledelse av Dalai Lama, en buddhistmunk som har vunnet Nobels Fredspris har disse demonstrasjonene i all hovedsak vært fredelige. Det hadde ikke vært noen store opprør i Lhasa siden 1980-tallet, noe som ga byen et rykte som et tilbakelent Shangri-La. - Tibetanerne er vanligvis så rolige og vennlige, men plutselig gikk de amok, sier Balsiger (25), som jobber som lærer. - De ulte som ulver. Det var så brutalt, så voldelig. LES MER:

Les også

24 arrestert i Tibet

Mandag 10. mars: Alle er forberedt på demonstrasjoner i dag. Det er 49-årsdagen for det mislykkede tibetanske opprøret som førte til at Dalai Lama måtte rømme til en eksiltilværelse i India. I år er demonstrasjonene forventet å bli større enn før fordi mange aktivister håper å bruke sommer-OL i Beijing som et påskudd for å få oppmerksomhet om sin sak. Tibetanske demonstrasjoner er preget av god koreografi. Munkene, som styrte Tibet før kommunistene overtok makten, tar vanligvis føringen mens vanlige arbeidere forsøker å beskytte dem.

Skjuler bilde av Dalai Lama

En parade bestående av rundt 300 munker i røde drakter forlater Drepung-klosteret rundt klokken seks om ettermiddagen. Klosteret ligger fem kilometer vest for Lhasa sentrum og har eksistert siden 1400-tallet. Da munkene ble hindret i å komme seg inn til sentrum, satt de seg ned foran veisperringen i flere timer før de trakk seg tilbake. Ved solnedgang begynte munker i sentrum av Lhasa å demonstrere. De formet en sirkel rundt Bakhor-plassen og holdt hverandre i hendene. Plassen er full av uniformerte og sivilkledde politifolk. Et ungt par fra Nederland er vitne til at politiet fjerner seks-syv demonstranter fra området. — Alle er redde for å si noe, skriver paret, Steve Dubois og Ulrike Lakiere, senere i bloggen sin. - Til og med vi, som er født i frihet, er redde. Ikke for vår egen sikkerhet men for tibetanernes -- fordi de kan få problemer dersom de snakker med oss. Balsiger husker at han møtte et ungt tibetansk søskenpar på en café. Selv om de ikke snakket samme språk som ham, forstår han at de lever i frykt for å bli tatt av politiet. De viser ham nervøst at de bærer forbudte bilder av Dalai Lama under draktene sine. Bildene henger på kjeder de har festet rundt halsen. LES MER:

Les også

Brown vil møte Dalai Lama

Tirsdag 11. mars: Ni munker kommer ut av Sera-klosteret, nord for Lhasa. De bærer det bannlyste tibetanske flagget og blir nesten øyeblikkelig dratt vekk av politiet. Flere hundre munker strømmet til for å kreve at de andre blir løslatt. Paramilitære politistyrker bruker tåregass for å fjerne demonstrantene. Onsdag 12. mars: Mange butikker i Lhasa er stengt. Tsering Woeser, en tibetansk poet som utgir sin egen blogg, sier at to munker ved Drepung-klosteret har skåret over håndleddene sine for å ta sine egne liv. Munker i Sera-klosteret starter en sultestreik. Vannforsyningene til flere klostre blir avstengt. En utenlandsk turist går inn i Sera-klosteret rundt klokken tre, akkurat idet hundrevis av munker strømmer ut. De vifter med armene og er synlig oppjaget. Politistyrker omringer dem. — Politiet tok tak i munkene og slo og sparket dem, sier turisten til BBC. - En munk ble sparket i magen rett foran oss før han ble slått i bakken. Paramilitære styrker blokkerer veiene som fører til det avsidesliggende Ganden-klosteret. Chutsang-klosteret for nonner blir også omringet. LES MER:

Les også

- En ulv i fåreklær

Torsdag 13. mars: Veiene rundt Lhasa blokkeres. Tusenvis av paramilitære styrker rapporteres å gjennomsøke hus for fotografier av Dalai Lama. Fredag 14. mars: Mange butikker åpner igjen. Uroen ser ut til å ha lagt seg. Men rundt klokken halv tolv på formiddagen, etter at morgenbønnen er over på Ramoche-klosteret, begynner munkene å marsjere på nytt. Politiet sperrer veien for dem på nytt. Denne gangen begynner tilskuere å kaste stein mot dem. Lastebiler med forsterkninger kommer til fra Beijing East Street, hovedgaten i Lhasa. Men så fort politiet går ut av kjøretøyene begynner steinene å hagle over dem. Rundt 20 demonstranter i tenårene og 20-årene blir oppildnet av flere hundre voksne tibetanere som har samlet seg i området. Opprørerne bruker sine bare hender til å fjerne brostein fra gatene før de kaster dem mot politiet med så sterk kraft at de knuser flere skjold.

— Situasjonen ble veldig stygg

Flere av politimennene er selv gutter i tenårene. De flykter inn i en sidegate for å komme i sikkerhet. Den rasende folkemengden begynner å rette sitt sinne mot tilfeldige kinesiske forbipasserende. - Først virket det som en slags lek. Du kaster steiner og løper vekk, minnes Susan Witmore, en kanadisk forretningskonsulent som hadde gitt seg selv en tur til Tibet som en 60-årsgave. - Men så ble situasjonen veldig stygg, fortsetter hun. En ung kinesisk motorsyklist blir rammet av steiner. Witmore forsøker å rope "fortsett å kjøre!", men motorsyklisten stopper som for å prøve å snakke demonstrantene til fornuft. I løpet av kort tid er den skinnende gullhjelmen hans fjernet og demonstrantene slår ham i hodet med steiner og jernstenger. Witmore, som ser på fra lobbyen i hotellet sitt, vender seg vekk i avsky. Andre turister sier senere at de tror mannen ble drept. LES MER:

Les også

Beijings harde hånd

Angrep muslimer

Politiet rømmer fra åstedet. I løpet av tidlig ettermiddag har mobben overtatt kontrollen over byen. Opprørerne jakter på kinesiske butikkeiere, som har blitt stadig mer dominerende i byen de siste årene. — De trodde at vi han-folk hadde kommet hit for å stjele av risbollene deres, sier direktøren ved Top of the World Hotel, som ligger på Ramoche-gaten, like ved tempelet. Hun gjemmer seg i hotellets bakhage mens demonstrantene setter fyr på flere butikker i nabolaget. Opprørerne blir stadig mer fokusert på å ødelegge fremfor å stjele. Kaoset sprer seg til det muslimske området i byen, der etniske hui-folk, kinesiske muslimer som har satt opp butikker i Lhasa, blir angrepet. Opprørerne knuser butikkvinduene og heller bensin inn i butikkene. En muslimsk familie forteller senere til kinesiske journalister at de gjemte seg på badet mens flammene spredte seg rundt dem. Hovedinngangen til moskeen blir påtenkt, men opprørerne kommer seg ikke inn.

Hentet de drepte om natten

Ikke før klokken er fire begynner myndighetene å returnere til Lhasa sentrum. Hva som skjer etterpå er foreløpig uklart fordi det er innført et strengt portforbud i byen. Men ifølge tibetanske kilder bestemmer sentralmyndighetene seg nå for å oppheve forbudet mot å bruke skarpe skudd mot demonstrantene. Tibetanerne sier at mange personer blir drept foran inngangen til Jokhang-tempelet. I løpet av natten kommer familiene deres ut på gaten i løpet av natten for å hente de drepte. - Mange av dem som ble drept var unge tibetanere, både gutter og jenter, sier en tibetaner til Radio Free Asia. - De som døde ofret livene sine for seks millioner tibetanere. Min store skuffelse er at vi ikke var bevæpnet. En 24-årig kinesisk assistent ved en brillebutikk minnes hvordan en tenåringsnabo eskorterte henne hjem i sikkerhet. Da hun kom hjem, spurte den tibetanske vakten bryskt til hjelperen hennes: "Hvordan kan du komme hit med en han-kineser?" Den tibetanske jenten ble vettskremt, ifølge den kinesiske tenåringsjenta. - Øynene hennes fyltes av forvirring, sorg og overraskelse. LES MER:

Les også

Dalai Lama vurderer å gå av

Søndag 15. mars: I løpet av natten rykker soldatene inn mot sentrum av Lhasa. I løpet av dagen får de kontroll over byen. Men demonstrasjoner bryter ut andre steder. På Labrang-klosteret i Xiahe, 1200 kilometer nordøst for Lhasa, marsjerer over 1000 tibetanere i protest mot kinesiske styresmakter. Søndag 16. mars: Demonstranter, bærende på tibetanske flagg og postere av Dalai Lama, gjennomfører protester i Sichuan, Gansu og Qinghai-provinsene. I den avsidesliggende Aba-landsbyen i Sichuan-provinsen angriper tibetanere en politistasjon og setter fyr på et marked. Brannbiler og politibiler blir også satt fyr på. Politiet skyter mot folkemengden og dreper minst åtte personer. Mandag 17. mars: Demonstranter forsøker å storme kinesiske ambassader over hele verden. — Kineserne må forstå at vi ikke takler mer, sier Tenzin Lama (25), en tibetansk student som studerer i London. - Vi er villige til å gi opp våre liv for å slåss for det vi tror på. Tibetanerne kommer ikke til å stoppe.

Pro-Tibet-demonstrasjoner er blitt holdt over hele verden de siste ukene. Her holder en mann i Sydney opp et bilde av Dalai Lama.
Sveitsiske Claude Balsiger ble øyenvitne til opprøret i Lhasa.
Dette bildet fra 14. mars viser unge tibetanere som angriper en han-kineser i Lhasa.
Flere butikker i Lhasa ble satt i brann i løpet av opptøyene. Tibetansk ungdom gikk til angrep på han-kinesere og deres eiendommer over hele byen.
Opprøret i Lhasa kom ut av kontroll 14. mars, da ungdom begynte å gå til angrep på kinesiske soldater og politifolk.
Militærkjøretøy sto parkert utenfor Potala-palasset i Tibets hovedstad Lhasa mens demonstrasjonene pågikk.