Verden

Jager Hamas-krigere i Gaza by

Israelske styrker gjennomsøker kjellere i Gaza by. Inne i byen er det ikke lenger plass til å begrave de døde.

En brann forårsaket av israelske angrep i Gaza by sent tirsdag kveld.
 • Kristjan Molstad
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Nattehimmelen lyste opp av glimt fra enorme bombeeksplosjoner mens harde kamper fant sted rundt Gaza by i natt. På offensivens 19. dag nærmer dødstallet på Gazastripen seg 1.000.

Israelske bakkestyrker har tirsdag kjempet seg inn i selve Gaza by, etter at de

Les også

Harde kamper i Gaza by

. Det melder flere internasjonale nyhetsbyråer. Framrykkingen inn i Tel al-Hawa-nabolaget er det dypeste de israelske styrkene hittil har gått inn i den tettbefolkede byen. Soldater lette etter Hamas-krigere i kjellere og smug mens innbyggerne prøvde å gjemme seg.

En palestiner ble drept og 20 såret da et hus i Sheikha Radwan-nabolaget ble ødelagt i et luftangrep, ifølge helsepersonell og lokale vitner.

Bølge av bombing

Israel gjennomførte også en bølge av bombeangrep mot grensebyen Rafah i et forsøk på å ødelegge tunneler til Egypt. Hundrevis av mennesker flyktet i panikk ut i gatene for å slippe unna bombingen, som fortsatte natt til onsdag.

— Offensiven blir mer grusom for hver dag. Israel fortsetter aggresjonen for å utrydde vårt folk der, sa palestinernes president Mahmoud Abbas tirsdag.

Ifølge sykehuskilder er 975 palestinere drept og 4.400 såret på de 18 dagene militæroffensiven har vart. Minst 40 prosent av de drepte er kvinner og barn. Ti israelske soldater og tre sivile er drept i kamp eller av raketter avfyrt av Hamas mot Israel.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FN krever beskyttelse

Operasjonslederen for UNRWA, John Ging, sendte ut en appell til det internasjonale samfunnet om å beskytte den sivile befolkningen, som ikke har noe sted å flykte til.

— Alt folk sier, det første de sier til meg, er: Vi trenger beskyttelse, det er ikke trygt noe sted, sier han.

Israelske offiserer sier at Hamas ofte opererer i små grupper og unngår å komme i direkte konfrontasjon med israelerne.

— Deres strategi er å bruke feller og skyte med gevær og raketter på lang avstand, sier en offiser.

Han sier at soldatene opptrer med stor forsiktighet når de rykker fram.

— Soldatene skyter på alt som er mistenkelig, de bruker mye ildkraft, og de sprenger hull i murer og vegger for å ta seg frem, sier han.

Ban Ki-moon til Midtøsten

Mens Israelske soldater trekker stadig dypere inn i Gaza, reiser FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, til Midtøsten i et forsøk på å oppnå en umiddelbar våpenhvile. Tirsdag orienterte Ban Sikkerhetsrådet bak lukkede dører. Rådets medlemmer ga der generalsekretæren sin fulle støtte. - Sikkerhetsrådet uttrykte sterk støtte til min misjon, så vel som full implementering av resolusjon 1860 [som krever umiddelbar våpenhvile], sa Ban før han reiste. Ban skal etter planen oppholde seg i Midtøsten en uke. Han fløy sent tirsdag til Egypts hovedstad, Kairo. Også Norges utenriksminister, Jonas Gahr Støre, reiste i dag til Kairo (se nedenfor). Alt om krigen i Gaza:

Ikke plass til flere graver

I Gaza by er det nå vanskelig for de dødes pårørende å finne ledige gravplasser. Etter at tre små gutter i familien Samouni ble drept i et bombetokt, ble de begravet i all hast i graven til en tante som hadde dødd for flere år siden, skriver nyhetsbyrået AP. På gravlunden i Gaza by var det fullt. Bare én gravlund i området har nå ledige plasser. Dit var det for farlig for familien å reise. - Vi begravde dem raskt. Vi var redd for å bli bombet, forteller Lyad Samouni (26) på telefon fra sykehuset al-Awda i Gaza by, hvor han behandles for splintskader.

«Hele Gaza er en gravplass.»
Salmar Omar, graver Artikkelen fortsetter under bildet.

— Arbeid gjenstår

Den israelske hæren hevder at aminst 30 militante palestinere i løpet av dagens bakkekamper. - Vi snører igjen rundt byen, fortalte kommandøren for den israelske offensiven, brigader Eyal Eisenberg, til journalister som var fraktet inn i Gaza for å observere tirsdagens mønstringer. Stabssjefen for de isralelske styrkene opplyste i den israelske nasjonalforsamlingen i dag at de har oppnådd mye gjennom angrepene i Gaza. - Men fortsatt gjenstår det arbeid, sa generalløytnant Gabi Ashkenzi til en komité i Knesset. Artikkelen fortsetter under bildet.

— Israel har brukt hvitt fosfor

Etter 18 dager med israelske angrep er nærmere 1000 palestinere drept, ifølge medisinske kilder i Gaza. De hevder halvparten er sivile. - Hele Gaza er en gravplass, sier graveren Salmar Omar til AP. Han har hatt travle dager de siste to ukene. Om lag 4.200 skal ha blitt skadet. Brannskader og avrevne kroppsdeler tyder ifølge eksperter på at

Les også

- Overveiende sannsynlig at nye våpen blir testet i Gaza

. Det internasjonale Røde Kors fastslo tirsdag at

Les også

ICRC: - Israel har brukt hvitt fosfor i Gaza

i krigføringen på Gaza. Dette stoffet gir alvorlige brannskader.

Norsk rolle

Egypt har nå en sentral rolle i arbeidet for å få i stand en våpenhvile mellom Hamas og Israel, skriver NTB. Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) reiser onsdag til Egypts hovedstad Kairo, hvor han skal møte Egypts utenriksminister Ahmed Aboul Gheit.

— Norge har et unikt nettverk i Midtøsten, understreker Støre overfor NTB.

Tirsdag la Egypt hardt press på Hamas i et forsøk på å få den palestinske gruppa til å godta en våpenhvile, slik at den kan kunngjøres før uka er omme.

Hamas har fortsatt enkelte innvendinger mot forslaget fra Egypt, men en av utsendingene sa likevel at gruppa muligens vil godta planen hvis innvendingene blir tatt hensyn til, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Bred kontakt

En av årsakene til at Støre er invitert til Egypt, skal være at Norge er ett av få vestlige land som har hatt kontakt med alle partene i den israelsk-palestinske konflikten – også Hamas.

— Vi har aldri hatt som holdning at det er parter vi aldri snakker med fordi vi dømmer dem ideologisk, sier Støre til NTB.

En annen viktig grunn er at Norge er tildelt en sentral rolle i gjenoppbyggingen av Gazastripen. Han mener at gjenoppbyggingen forutsetter en politisk løsning, og at derfor også bistand må diskuteres i en bred politisk kontekst.

— Hvor mange ganger kan vi gjenoppbygge noe som så blir jevnet med jorden av bombing? Jeg tror mange givere stiller seg dette spørsmålet, sier Støre, som etter møtene i Egypt reiser videre til Paris. Der skal han torsdag møte blant annet Midtøsten-utsendingen Tony Blair og Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner.

Les også

 1. ICRC: - Israel har brukt hvitt fosfor i Gaza

 2. Danmarks statsminister forsvarer krigen

 3. Vurderer å kreve erstatning fra Israel

 4. Gaza: Krigen dag for dag

 5. Bakgrunn for krigen i Gaza

 6. I skyggen av Gaza

 7. Abbas: - Israel forsøker å utslette palestinerne

 8. Oppropet demonstrantene ville stanse

 9. Harde kamper i Gaza by

 10. Tzipi Livni: - Nå skjønner Hamas at vi reagerer kraftig