Verden

Litvinenko døde på sykehuset

Alexandr Litvinenko ble 43 år. Han var tidligere oberst i den russiske sikkerhetstjenesten FSB men hoppet av i Storbritannia for seks år siden.

Alexandr Litvinenko døde sent torsdag kveld etter at tilstanden hans forverret seg kraftig.

  • Randi Johannessen

En pressetalsmann for University College Hospital i London bekreftet overfor britisk presse at Litvinenko døde torsdag kveld klokken 21.21 lokal tid. Sykehuset ga ingen flere kommentarer, og det er fortsatt uklart hva den russiske eks-spionen døde av.

Stod på "dødsliste"

Litvinenko ble syk for tre uker siden, samme dag som han møtte italieneren Mario Scaramella på en sushi-bar. Ifølge Scaramella informerte han Litvinenko om at han stod på

Les også

- Litvinenko sto på "dødsliste"

. Litvinenko etterforsket drapet på Anna Politkovskaja, og mente drapet ble beordret av Russlands president Putin. Dette hevdet han bare får dager tidligere, da han deltok på en minnesmarkering etter Anna Politkovskajas død på en klubb for utenriksjournalister i London.

Putin-kritiker

— Jeg vet at i Russland så er det kun en person som kan beordre drapet på en så fremtredende journalist som Politkovskaja. Og det er Putin, Russlands president. Spesialstyrkene har full kontroll i landet, og en journalist på hennes nivå er det ingen som tør å røre uten at presidenten har godkjent det, sa han. Litvinenko Litvinenko var tidligere oberst i den russiske sikkerhetstjenesten FSB, men hoppet av i Storbritannia for seks år siden. Han markerte seg lenge som en skarp kritiker av Vladimir Putin. Litvinenkos venner og tilhengere mener han ble forgiftet og drept fordi han

Les også

- Putin beordret drap

for Anna Politkovskajas død.

Mysterium

Dette har Kreml

Les også

Kjemper for livet

, og kaller påstandene om at de står bak forgiftningen "tullball". Legene har jobbet intensivt med å finne ut hva den tidligere KGB-spionen hadde fått i seg. De mener at han uten tvil ble forgiftet, men det er fortsatt et mysterium hvilke stoffer han ble gitt. Litvinenko hadde hårtap og nyreskader, symptomer som tydet på at han var blitt forgiftet med thallium. Det har senere blitt utelukket at han fikk i seg rent thallium. Også radiokativ thallium ble utelukket av legene torsdag. Det skal også ha blitt funnet flere

Les også

Tilstanden forverret

, men det er ikke bekreftet av sykehuset.

Omfattende organsvikt

Nå etterforskes Litvinenkos dødsfall som et uoppklart dødsfall, skriver Sky News. Litvinenkos nære venn, Alex Goldfarb sier vennen hadde et "katastrofalt" blodtrykksfall og opplevde hjertestans onsdag. Han skal ha blitt koblet til en hjerte-lunge-maskin onsdag kveld. — Litvinenkos tilstand ble verre i løpet av natten. Tilstanden hans er nå svært alvorlig, og han er under intensivbehandling, sa sykehuset i en offisiell uttalelse torsdag. Ifølge Sky News sviktet Litvinenkos indre organer, blant annet nyrene og leveren, før han døde.

Les også

  1. Tilstanden forverret

  2. Et mordforsøk med gift

  3. - Litvinenko sto på "dødsliste"

  4. Frykter radioaktiv forgiftning

  5. Russisk avhopper forgiftet på restaurant

Alexandr Litvinenko (43) døde etter at han ble mest sannsynlig ble forgiftet.
Søndag ble Litvinenko flyttet til intensivavdelingen ved University College Hospital, og onsdag ble tilstanden betydelig forverret.