Verden

Egypt påpasselig upartisk

Palestinernes lidelser i Gaza skaper et dilemma for Egypt. De har sympati med palestinerne, men vil holde seg utenfor konflikten med Israel.

Egyptiske ambulansearbeidere ser på røykskyene etter israelske angrep på den andre siden av grensen. Egypt slipper kun inn hardt sårede palestinere til behandling. Foto: NASSER NASSER/AP

 • Jeffrey Fleishman

De sårede fraktes ut av Gaza, pepret med granatsplinter, skåldet av flammer. En mann med solbriller og en skjorten utenpå buksene hjelper dem inn i en ambulanse som skal til sykehusene i den nordlige delen av Egypt. Slik har det vært i flere dager, bandasjerte palestinere kommer i en jevn strøm ut av Gaza-stripen. Dette er et ugjestmildt område der ørken møter hav og jordbruk strider mot naturforholdene og elementene. Det er kanskje derfor egypteren i skyggen, Dr. Emad Eddin Kharboush, mener at landet hans kun bør la sårede palestinere få krysse grensen. Hvis ikke, sier han, vil Israel vinne i Gaza.

–Vi burde ikke akseptere flyktninger. Palestinerne må forsvare seg selv eller dø, sier Kharboush, sjef for et nettverk med 130 ambulanser i den nordlige delen av Sinaihalvøya. –Hvis vi tillater israelerne å ta Gaza, vil problemet fortsette.

Mens israelske fly og panservogner fortsetter å hamre løs på Hamas-mål i Gaza, har egyptere i hovedstaden Kairo, 30 mil lenger sørøst, protestert mot president Hosni Mubaraks beslutning om å holde de fleste innbyggerne i Gaza ute. Porten ved Rafah forblir stengt, bortsett fra for de sårede som blir kjørt ut i ambulanser.

Betinget sympati.

Kharboushs støtte til presidentens politikk sier en del de arabiske landenes problem. Befolkningen er i stor grad sympatisk innstilt til palestinerne, men landene står enten maktesløse mot israelerne eller velger av politiske grunner å ikke hjelpe lederskapet i Gaza.

–Vi kan ikke sende den egyptiske hæren for å slåss for palestinerne, sier Kharboush. –Vi gjør alt vi kan. Det er urettferdig å legge skylden på Egypt. Du kan ikke forvente at jeg skal slåss for deg, en palestiner. Jeg har ingen grunn til å gå til krig mot Israel, sier han.

Palestinernes skjebne er en historie der arabisk brorskap ofte blir mindre viktig enn nasjonale interesser.

Intet land forstår dette bedre enn Egypt. Landet utkjempet flere kriger med Israel før de undertegnet en upopulær fredsavtale i 1979 med sin fiende gjennom mange år og trådte frem som en nøkkelspiller i den arabisk-israelske konflikten. Kairo meglet frem den seks måneder lange våpenhvilen mellom Hamas og Israel som den palestinske gruppen lot gå ut på dato.

Imot radikalismen.

Mubaraks regime er en alliert av USA og er imot Hamas’ islamske radikalisme. Men geografisk og psykologisk kan ikke Egypt komme seg unna urolighetene i Gaza.

Det er ett år siden 250000 palestinere flyktet fra blokaden av Gaza ved å sprenge hull i gjerdet ved Rafah. Men i løpet av noen dager var folket fra Gaza, som hadde brukt mange millioner kroner på å kjøpe nye forsyninger, ikke lenger velkomne. Beduinstammenes ledere anklaget menn fra Gaza for å stirre på kvinnene deres og for å stjele fra markedene. Den egyptiske hæren tvang palestinerne tilbake til Gaza og forsterket porter og murer ved grensen.

Man er også klar over at Egypt, et land der mer enn 40 prosent av befolkningen lever på mindre enn 15 kroner om dagen, ikke har kapasitet til å ta andres lidelser inn over seg.

–Egypt har gjort mye for palestinerne, men palestinerne glemmer dette på et øyeblikk, sier Mohammed Ayed, som står i en liten matvarebutikk i Rafah. Norsk enerett: Aftenposten

 1. Les også

  Siv Jensen holder appell for Israel

 2. Les også

  - Familien hennes ble utslettet

 3. Les også

  «Ukjent» våpentype i bruk på Gazastripen

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Egypts utenriksminister i samtaler med Netanyahu

 2. VERDEN
  Publisert:

  Egypt åpner grenseovergang til Gazastripen

 3. VERDEN
  Publisert:

  Gaza-angrep trolig de mest omfattende siden krigen i 2014

 4. VERDEN
  Publisert:

  Mandag ropte palestinerne på hevn. Tirsdag ba de om våpenhvile. Hvorfor ble det ikke ny krig på Gaza?

 5. VERDEN
  Publisert:

  Israel bruker milliarder på å sette en stopper for denne trusselen

 6. VERDEN
  Publisert:

  Abbas truer med å avslutte samarbeidet med Israel