Verden

Stritt landsmøte for tyske høyrepopulister: Fra innsiden truer splittelser, på utsiden flere demonstrasjoner.

De tyske høyrepopulistene i Alternative für Deutschland (AfD) trues av indre splittelse. I helgen er det landsmøte i Köln, beskyttet av 4000 politifolk.

Mange demonstranter, mye politi og tidvis amper stemning utenfor landsmøtet til Alternative für Deutschland. Også inne i møtelokalet går det friskt for seg i et splittet parti.
  • Ingrid Brekke
    Ingrid Brekke
    Journalist

Like før landsmøtet sendte en av partiets to ledere Frauke Petry ut et budskap pr. video: Hun er ikke aktuell som partiets toppkandidat til valget 24. september.

Lederen er pragmatisk...

Samtidig har hun med seg et forslag om at Alternative für Deutschland må avgrense seg klart mot rasisme og nynazisme. Partiet må ikke velge veien som omtales som «fundamentalopposisjon», men legge seg på en realpolitisk linje.

Partileder Frauke Petry tilhører den pragmatiske fløyen, og hennes krav er at de rivaliserende fraksjonene i AfD må finne sammen om en felles strategi i det kommende valget i september, noe hun også oppfordret til i sin åpningstale lørdag.

Petry gjentok at partiet bør legge seg på en pragmatisk linje og unngå å bli det hun kaller en «fundamental opposisjon».

Nedstemt

Et flertall av delegatene, som måtte ha hjelp av politiet med å komme gjennom rekkene til tusenvis av demonstranter og inn i møtelokalet, stemte imidlertid ned Petrys forslag.

En av Petrys fremste rivaler, Jörg Meuthen, tilhørte flertallet. I motsetning til partilederen fikk han trampeklapp da han gikk på talerstolen. Der langet han ut mot statsminister Angela Merkel og hennes innvandringspolitikk.

– Når jeg går i gatene i hjembyen min Essen, ser jeg nesten ikke tyskere lenger, bare innvandrere. Vi vil ikke bli en minoritet i eget land selv om vi allerede er blitt en noen steder, sa han.

Splittelsen i AfD har eksistert lenge, men ble enda mer tydelig da Petry tidligere denne uken kunngjorde at hun ikke vil være partiets førstekandidat til valget på ny nasjonalforsamling til høsten

Den andre partilederen, Jörg Meuthen, synes Petrys ønske om å sette en tydelig grense mot ytre høyre er unødvendig. Nestleder Alexander Gauland sier til Frankfurter Allgemeine Zeitung at Petry med dette skaper inntrykk av en partisplittelse som ikke finnes. Han ber henne trekke forslaget.

AfDs eget «powercouple» ankommer landsmøtet. Partileder Frauke Petry og ektemannen Marcus Pretzell, leder i partiet i delstaten Nordrhein-Westfalen.

Personlig maktkamp – eller ideologisk strid?

Petry regnes som en av de mer moderate i AfD, men hvorvidt uenigheten i partiet er av ideologisk art eller egentlig en personlig maktkamp er ikke lett å bli klok på.

En kommentator i Süddeutsche Zeitung skriver for eksempel at Petry bruker høyre-venstre-motsetningen som et rent taktisk maktmiddel.

«Hun kjemper mot spøkelser hun selv har fremkalt», mener kommentatoren.

Han påpeker også at selv om hun gir avkall på toppkandidaturet frem mot valget, vil hun inn i Forbundsdagen og kjemper for å bli fraksjonsleder der. Hun har heller ingen planer om å gi opp partiledelsen.

Enkelte i partiet hevder at Petry lar seg influere for mye av sin nye ektemann Marcus Pretzell, som leder partiavdelingen i delstaten Nordrhein-Westfalen.

  • Ytre høyre mot ytre venstre. Dette er «marerittscenarioet» som kan ryste Europa.

Et eksempel på at uenigheten i partiet virker som en mer ideologisk høyre-venstre-splittelse er saken rundt Björn Höcke, lederen av partiet i delstaten Thüringen.

Etter en omstridt tale i Dresden der Höcke mente at tyskerne bør få et mer positivt bilde av sin egen historie og kalte Holocaust-minnesmerket i Berlin et «skammens minnesmerke» forsøker Petry og hennes støttespillere å få ham kastet ut av partiet. Begrunnelsen er at han står for nær nazistiske strømninger.

Uttrykte forståelse for Breiviks handlinger

Landsmøtet skal både velge toppkandidater og bli enige om et program frem mot valget. Flere kommentatorer spekulerer i om det går mot en ny splittelse, slik partiet opplevde for to år siden. De gjør det også dårligere på meningsmålinger enn i fjor, og ligger på mellom 8 og 11 prosent.

Alternative für Deutschland sliter for øvrig med at det stadig dukker opp medlemmer med ekstreme standpunkter.

Sist ut er Jens Maier, en dommer som står på annenplass på valglisten i delstaten Sachsen. Ifølge en artikkel i Der Spiegel har han sagt at Anders Behring Breivik handlet ut fra fortvilelse. Europas multikulturalisme og masseinnvandringen av «kulturfremmede» kan jo gjøre en vanvittig, lyder resonnementet bak.

Om dette betyr slutten på Maiers politiske karrière, eller om han fortsatt vil bli stående på en listeplass som kan føre ham inn i Forbundsdagen er foreløpig uklart.

4000 politifolk skal passe på at det går fredelig for seg i Köln i helgen. De har hjelp av armerte kjøretøy og vannkanoer.

4000 politifolk på plass

Byen Köln forbereder seg på en hard helg: 50.000 demonstranter, 4000 politifolk og 600 landsmøtedeltagere sitter klare. Lørdag er fem ulike demonstrasjoner planlagt. Politiet regner med at noen hundre av demonstrantene kan tenkes å bruke vold.

Borgermesteren selv deltar med appell på torget.

– For meg er AfDs avgjørelse om å holde landsmøte i Köln en klar provokasjon, sier Henriette Reker til lokalavisen Kölner Stadt-Anzeiger.

Hun begrunner uttalelsen med at Köln både står for og lever etter verdier som toleranse og åpenhet.

Den partipolitisk uavhengige Reker ble kjent over hele Europa da hun ble knivstukket av en høyreekstremist under valgkampen i 2015.

Les mer om

  1. Høyrepopulisme
  2. Tyskland