Verden

Republikanerne presset gjennom «Trumpcare», men demokratene reagerte med hånlig sang i Kongressen da avstemningen var over.

Demokratene og et samlet helsevesen er rasende, men republikanerne vedtok torsdag – med svært knapt flertall – å gi grønt lys til en ny helsereform.

Donald Trump lovet i valgkampen å «skrote og erstatte» Obamacare. I dag feiret han og republikanernes partiledelse i Rosehagen utenfor Det hvite hus. I tiden fremover blir han nødt til å forsvare lovforslaget kjent som «Trumpcare».
 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Med 217 mot 213 stemmer vedtok Representantenes hus å innføre en helsereform som skal avskaffe og erstatte helseordningen som ble innført av president Barack Obama i 2010.

Det er en stor seier for Paul Ryan, speaker i Kongressens nedre kammer, som i årevis har jobbet hardt for å komme til dette øyeblikket.

Demokratene står samlet i sin sterke motstand mot det nye forslaget til å avskaffe og erstatte helselovgivningen kjent som Obamacare. De mener at forslaget vil gjøre det langt dyrere for vanlige amerikanere å få tilgang til helsetjenester.

De store lege-, helse- og borgerrettighetsorganisasjonene er også motstandere av republikanernes lovforslag.

– Det er et gigantisk steg bakover å forkaste en lov som bidro til å avslutte forordninger som virket diskriminerende mot kvinner, funksjonshemmede, LGBT-folk og andre, skriver borgerrettighetsgruppen ACLU.

Vedtok å ikke ramme seg selv

Republikanerne, på sin side, argumenterer med at Obamacare ikke har fungert slik det skal, og at den eksisterende helselovgivningen gjør det stadig vanskeligere for folk å skaffe seg helseforsikring.

– Dagens system er i ferd med å kollapse. La oss sette pasientene, ikke byråkratene, i sentrum av systemet, sa Paul Ryan i sitt sluttinnlegg før avstemmingen på torsdag.

Les også

Trumps seier har ikke løftet protestpartiene i Europa. I noen land faller de kraftig.

Men hverken republikanerne eller demokratene ønsker å bli omfattet av republikanernes forslag til ny helsepolitikk.

Like før avstemmingen vedtok kongressrepresentantene et eget lovforslag som gjør at den nye helsereformen ikke gjelder for dem selv.

Politikerne i Representantenes hus vedtok enstemmig å sørge for at den nye helsereformen ikke gjelder for dem selv.

«Nananana, heyhey, goodbye»

Flere demokrater har denne uken vist tegn til at de håpet at loven ville få grønt lys i Huset – fordi de er overbevist om at velgerne vil straffe republikanerne som stemte for den.

I debatten i Representantenes hus på torsdag sørget demokratene for å klistre merkelappen «Trumpcare» på den nye helsereformen så ofte som mulig – dette er åpenbart et tema som kommer til å bli hyppig brukt som argument når samtlige 435 representanter skal drive valgkamp til neste år.

Rett etter avstemningen sang flere demokrater refrenget fra Steam-sangen «Nananana, heyhey, goodbye» som en hånlig hilsen til sine republikanske kolleger i salen. Det var en klar indikasjon på hvor sikre de er på at den nye helsereformen vil bli en klamp om republikanernes kollektive fot ved valget i 2018.

– Folk kommer til å dø på grunn av #Trumpcare. Enda flere vil gå konkurs. Alt sammen fordi Paul Ryan kan gi sine milliardærvenner et skattelette, skriver Barbara Lee, som representerer California i Representantenes hus, på Twitter.

– Dette er en skattereform, ikke en helsereform. Den flytter penger fra arbeidende familier til de rikeste i landet, sa Nancy Pelosi, demokratenes leder i Representantenes hus, i sitt sluttinnlegg før avstemmingen begynte.

Paul Ryan er speaker i Representantenes hus. I flere år har han kjempet for å avskaffe Obamacare. Torsdag kom han ett skritt nærmere målet.

Må godkjennes av Senatet før Trump kan underskrive loven

På forhånd var det mye diskusjon rundt spørsmålet om republikanerne hadde nok stemmer til å få flertall for lovforslaget.

Men partiledelsen er såpass sikre på at de vil få et flertall at de velger å gjennomføre avstemmingen – noe de ikke har gjort tidligere.

Det betyr derimot ikke at «Trumpcare» er helt i mål. Først må lovforslaget få grønt lys i Senatet, der republikanerne har et mindre flertall enn i Representantenes hus. Og flere republikanske senatorer har varslet sterk skepsis mot det nye lovforslaget, deriblant Lindsey Graham:

Les også

Én etter én blir Trumps mest betrodde menn avslørt. Kan nettverket av skjulte bånd til Russland bli Trumps Watergate?

24 millioner færre kan få tilgang til helseforsikring

Dette er tredje gang i år at republikanerne prøver å få på plass en radikal endring av USAs helselovgivning. Saken er blant de mest betente i Washington – ikke minst fordi partiet har lovet helt siden Obamacare ble innført i 2010 at de skulle avskaffe ordningen.

Donald Trump baserte også store deler av sin valgkamp i fjor på et løfte om å «skrote og erstatte» Obamacare så fort som mulig etter at han ble president.

Torsdag gjorde han det klart at han følger tett med på hva som skjer i Kongressen:

I am watching the Democrats trying to defend the "you can keep you doctor, you can keep your plan & premiums will go down" ObamaCare lie."

Hastverket har skapt et lovforslag som ikke engang er blitt grundig evaluert av Kongressens uavhengige budsjettkontor (CBO).

Den forrige planen ble derimot evaluert, og CBO konkluderte med at den ville føre til at rundt 24 millioner færre amerikanere ville ha tilgang til helseforsikring dersom planen ble vedtatt som en ny lov.

Les også

Trusler og kalkulert galskap gir resultater for Trump

Delstatene skal selv få avgjøre

USA har ikke et statlig helsevesen på samme måte som alle andre vestlige land, og innbyggerne må derfor i stedet i hovedsak basere seg på private helseforsikringer.

Før Obamacare var det svært dyrt og ofte vanskelig å få tegnet helseforsikring dersom man allerede hadde behov for medisinsk hjelp. Etter at loven ble vedtatt i 2010, fikk ytterligere rundt 20 millioner mennesker tegnet helsereform.

Republikanernes forslag til ny helsereform vil la delstatene selv få avgjøre om folk med eksisterende helsetjenestebehov skal få tegne forsikring.

Les mer om

 1. Donald Trump
 2. Paul Ryan
 3. USA
 4. Helsepolitikk
 5. Republikanerne, USA
 6. Demokratene, USA
 7. Obamacare