- Kan føre flere kriger

Det amerikanske forsvaret har kapasitet til å føre en ny krig trass i utplasseringen av soldater i Irak og Afghanistan, sier forsvarsminister Donald Rumsfeld.

Den amerikanske forsvarsministeren, Donald Rumsfeld, sier at forsvaret kan delta i nye utfordringer.

– Vi er i stand til å ta hånd om andre problemer der de måtte oppstå, sa forsvarsministeren til soldater på en luftbase i Nevada-ørkenen.

– Det ville være synd om andre land trodde at fordi vi har 136.000 soldater i Irak, så er vi ikke stand til å forsvare landet vårt eller å utføre det vi måtte trenge å gjøre, sa Rumsfeld som svar på et spørsmål om militære muligheter i striden rundt Irans atomprogram.

Det amerikanske forsvaret viser nå tegn på slitasje etter tre år med krig i Irak. Hæren og marinesoldatene bruker flere titall milliarder dollar på å reparere og å erstatte utstyr.

Rumsfeld sier imidlertid at forsvaret allerede har vist evne til å svare på nye utfordringer og delta i nye oppdrag. Som eksempler peker han på militærets evakuering av 15.000 personer fra Libanon under krigen i sommer, samt deltakelse under naturkatastrofer som orkanen Katrina.