Tornadoer skal ha krevd over 70 liv i USA

Over 50 mennesker skal være omkommet i nærmere 20 tornadoer som har rammet flere delstater i Midtvesten og det sørlige USA.

Brannmannskaper går gjennom en av gatene i Mayfield i Kentucky.

Ifølge guvernør Andy Beshear i Kentucky skal minst 70 mennesker ha omkommet i delstaten, og det meldes om store ødeleggelser mange steder.

Over 50.000 husstander i Kentucky er uten strøm etter uværet, og Beshear har erklært unntakstilstand i delstaten.

Guvernøren omtaler tornadoene som de verste i delstatens historie.

– Hovedtornadoen beveget seg langs bakken kontinuerlig over en distanse på 320 kilometer i vår delstat, det er noe vi aldri har sett før, sier han.

Han regner det som sikkert at mer enn 70 har mistet livet.

– Før dagen er omme, kan det faktisk overstige 100, sier guvernøren.

– Dette er veldig vanskelig, veldig tøft, og vi ber for hver enkelt familie, fortsetter han.

Fanget i ruiner

Graves County og byen Mayfield sørvest i delstaten er aller hardest rammet. I Mayfield kollapset taket på stearinlysfabrikk der 110 personer var på jobb.

– Bygningen er jevnet med jorden. Vi forventer at det har gått liv tapt, sier politiets talskvinne Sarah Burgess.

I Tennessee har myndighetene bekreftet at tre mennesker har omkommet, og i Arkansas omkom én person og fem ble skadet da et pleiehjem fikk store ødeleggelser.

Amazon-lager

Også i Missouri har minst én omkommet, og i Illinois jobber redningsmannskaper med å ta seg inn i en av nettgiganten Amazons lagerbygninger i Edwardsville, rundt 40 kilometer øst for storbyen St. Louis.

Taket har kollapset og et stort antall arbeidere er innesperret. Ifølge lokale journalister har politiet i Edwardsville bekreftet at det er funnet minst to omkomne i bygningen.

TV-bilder viser at et stort antall ambulanser har rykket ut til lagerbygningen. Myndighetene opplyser at det er flere skadede. En tjenestemann sier at det var rundt 100 mennesker i bygningen.

– Mine tanker er med folket i Edwardsville i kveld og jeg har vært i kontakt med ordføreren for å tilby alle ressurser vi kan, sier guvernør i Illinois J.B. Pritzker.