Verden

Trassig Cuomo takket for seg: – Sannheten vil komme for en dag

Avgående New York-guvernør Andrew Cuomo sa i sin avskjedstale mandag at han er offer for et «politisk fyrverkeri».

I sin avskjedstale mandag insisterte New Yorks guvernør Andrew Cuomo fortsatt på at han er urettferdig behandlet.
 • NTB

I en forhåndsinnspilt tale insisterte den tidligere så mektige demokraten fortsatt på at granskingen av hans angivelige trakassering av kvinner, var et politisk spill for å få ham til å slutte.

– Det var et politisk og mediemessig oppløp mot meg. Men sannheten vil komme for en dag. Det er jeg trygg på, sa Cuomo.

Natt til tirsdag overlater han styringen av USAs fjerde mest folkerike delstat til viseguvernør Kathy Hochul.

Sto opp mot Trump

Inntil skandalen brøt ut hadde han styrt New York i ti år. Han ble først valgt i 2010. Cuomo er sønn av tidligere guvernør Mario Cuomo.

I fjor vår kapret han overskriftene over hele landet og ble hyllet vidt og bredt for å snakke sant til amerikanerne om koronapandemien i daglige TV-opptredener.

Mens daværende president Donald Trump strødde om seg med usammenhengende og feilaktige påstander om viruset, var det Cuomo som sto opp mot ham. Mange demokrater så da en mulig fremtidig presidentkandidat i ham.

Begynte å slå sprekker

Men renommét hans begynte å sprekke mot slutten av fjoråret. Da ble han anklaget for å dekke over hvor mange som hadde dødd av viruset på delstatens sykehjem.

Så ble det verre. Flere kvinner sto deretter frem og anklaget 63-åringen for å ha opptrådt upassende overfor dem.

Anklagene kulminerte i en eksplosiv rapport fra delstatens justisminister Letitia James tidligere denne måneden. Der ble det avdekket at guvernøren trakasserte elleve kvinner seksuelt ved å flørte og ta på dem på upassende vis.

Cuomo nektet for alle anklager og avviste først alle oppfordringer om å gå av, inkludert fra president Joe Biden.

Men da en riksrettsgransking begynte å få opp dampen, ga han seg til slutt. 10. august kunngjorde han at han ville gå av to uker senere.

Avskjedstalen til guvernør w York City.

– Urettferdig

I avskjedstalen mandag hevdet han at det hadde vært et rush for å få ham dømt. Det førte til en mediestorm som ikke var «riktig, rettferdig eller mulig å opprettholde i det lange løp».

– Ingen guvernør i landet har fått gjennom flere progressive tiltak enn meg, sa han, og takket velgere for den æren det hadde vært å jobbe for dem.

I talen kom han også med et dårlig skjult stikk til ordføreren i New York City, Bill de Blasio, som han hadde mange konflikter med.

Han sa at de Blasios sannsynlige etterfølger Eric Adams ville bringe med seg en ny filosofi og kompetanse til stillingen som ville gi New Yorks innbyggere håp for fremtiden.

Viseguvernør Hochul, som også er demokrat, blir New Yorks første kvinnelige guvernør når hun tas i ed i delstatshovedstaden Albany kort etter midnatt natt til tirsdag lokal tid.

 1. Les også

  Roberta Kaplan var leder i #Metoo-organisasjon. Nå er hun koblet til sverting av Cuomo-varsler.

 2. Les også

  Knusende rapport bekrefter anklager mot New York-guvernør

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  SPORT
  Publisert:

  Den 49 år gamle rapperen er like godt trent som en fotballproff. Testresultatene er knapt til å tro.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5