Verden

Venezuela-samtalene med Norge som megler har startet

Forhandlingene mellom regjeringen og opposisjonen i Venezuela startet fredag i Mexico.

Forhandlingene foregår i Mexico by, der Jorge Rodriguez (fra venstre) president i nasjonalforsamlingen i Venezuela, Mexicos utenriksminister Marcelo Ebrard, diplomat Dan Nylander fra norsk UD og Gerardo Blyde, representant fra opposisjonen i Venezuela, i avtaleform forpliktet seg til forhandlingene.
  • NTB-AFP

Norge er tilrettelegger for samtalene, som er det siste forsøket på å få slutt på den politiske krisen i landet etter det omstridte valget i 2018.

President Nicolás Maduro og opposisjonsleder Juan Guaidó, som er anerkjent som landets president av om lag 60 land, deltar ikke i selve forhandlingene i Mexico.

I stedet signerte representanter fra begge en intensjonsavtale som offisielt markerte starten på forhandlingene. Det skjedde i en åpningsseremoni i det nasjonale museet for antropologi i Mexico by.

UD bekreftet rolle

Onsdag bekreftet Utenriksdepartementet Norges rolle i forhandlingene. UD opplyste da at regjeringen i Venezuela og opposisjonen var inne i den siste fasen av innledende samtaler.

Mexicos president Andrés Manuel López Obrador sa tidligere i august at landet skulle være vertskap for samtaler, og at det var Norges forslag.

Maduro sa også i juni at samtaler mellom regjeringen og opposisjonen etter planen skulle foregå i Mexico i august.

Søreide: Krevende forhandlinger

– Det er positivt at partene søker å finne en politisk og fremforhandlet løsning på krisen i landet. De tar et viktig skritt til befolkningens beste, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

UD opplyser at partene er innstilt på å forhandle effektivt for å oppnå resultater til det beste for det venezuelanske folk. Undervis skal politiske og sivile aktører konsulteres, men partene er enige om å sørge for ro rundt forhandlingene i håp om oppnå rask fremgang.

– Det er krevende for begge parter å gå i gang med forhandlinger, og som tilrettelegger er vi forberedt på det. Å få på plass en langsiktig løsning vil være viktig for Venezuela og landets befolkning, men også positivt for hele regionen, sier Søreide.

Tidligere forhandlinger falt i fisk

Den venezuelanske regjeringen ønsker at den politiske situasjonen i landet stabiliserer seg og sanksjonene fjernes. Opposisjonen ønsker på sin side blant annet frie valg.

Norge har sendt flere delegasjoner til Venezuela i år, blant annet i februar og tidligere i sommer, for å kartlegge situasjonen.

Samtalene på Barbados i 2019 brøt sammen etter at Maduro-regjeringen trakk seg etter at USAs daværende president Donald Trump skjerpet sanksjonene mot Venezuela.

Les også

  1. Joe Biden ga et viktig løfte. Nå krysser rekordmange venezuelanere grensen.

  2. Russiske leiesoldater opererer i hemmelighet verden over. Hvem er de, hva vil de? Et gjenglemt nettbrett kan gi svar.

  3. Aftenposten mener: Verdt å prøve forhandlinger om Venezuela

Les mer om

  1. Venezuela