Venezuela-samtalene med Norge som megler har startet

Forhandlingene mellom regjeringen og opposisjonen i Venezuela startet fredag i Mexico.

Forhandlingene foregår i Mexico by, der Jorge Rodriguez (fra venstre) president i nasjonalforsamlingen i Venezuela, Mexicos utenriksminister Marcelo Ebrard, diplomat Dan Nylander fra norsk UD og Gerardo Blyde, representant fra opposisjonen i Venezuela, i avtaleform forpliktet seg til forhandlingene.

Norge er tilrettelegger for samtalene, som er det siste forsøket på å få slutt på den politiske krisen i landet etter det omstridte valget i 2018.

President Nicolás Maduro og opposisjonsleder Juan Guaidó, som er anerkjent som landets president av om lag 60 land, deltar ikke i selve forhandlingene i Mexico.

I stedet signerte representanter fra begge en intensjonsavtale som offisielt markerte starten på forhandlingene. Det skjedde i en åpningsseremoni i det nasjonale museet for antropologi i Mexico by.

UD bekreftet rolle

Onsdag bekreftet Utenriksdepartementet Norges rolle i forhandlingene. UD opplyste da at regjeringen i Venezuela og opposisjonen var inne i den siste fasen av innledende samtaler.

Mexicos president Andrés Manuel López Obrador sa tidligere i august at landet skulle være vertskap for samtaler, og at det var Norges forslag.

Maduro sa også i juni at samtaler mellom regjeringen og opposisjonen etter planen skulle foregå i Mexico i august.

Søreide: Krevende forhandlinger

– Det er positivt at partene søker å finne en politisk og fremforhandlet løsning på krisen i landet. De tar et viktig skritt til befolkningens beste, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

UD opplyser at partene er innstilt på å forhandle effektivt for å oppnå resultater til det beste for det venezuelanske folk. Undervis skal politiske og sivile aktører konsulteres, men partene er enige om å sørge for ro rundt forhandlingene i håp om oppnå rask fremgang.

– Det er krevende for begge parter å gå i gang med forhandlinger, og som tilrettelegger er vi forberedt på det. Å få på plass en langsiktig løsning vil være viktig for Venezuela og landets befolkning, men også positivt for hele regionen, sier Søreide.

Tidligere forhandlinger falt i fisk

Den venezuelanske regjeringen ønsker at den politiske situasjonen i landet stabiliserer seg og sanksjonene fjernes. Opposisjonen ønsker på sin side blant annet frie valg.

Norge har sendt flere delegasjoner til Venezuela i år, blant annet i februar og tidligere i sommer, for å kartlegge situasjonen.

Samtalene på Barbados i 2019 brøt sammen etter at Maduro-regjeringen trakk seg etter at USAs daværende president Donald Trump skjerpet sanksjonene mot Venezuela.