Verden

Senator mener abortforbudet i Texas var en heldig avledning for Joe Biden

Joe Biden sto midt i tre store kriser da USAs høyesterett lot Texas innføre et nytt abortforbud. En republikansk senator mener Biden utnytter striden.

Den nye abortstriden har satt sinnene i kok i USA. «Hold hendene unna livmoren min», står det på den ene plakaten. «Min kropp, mitt valg», forkynner den andre.
 • Kjetil Hanssen
  Kjetil Hanssen
  Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

USAs president Joe Biden sliter tyngre på målingene enn noen gang siden han overtok i vinter. Sist uke tårnet problemene seg opp:

 • Kritikken økte mot den ydmykende retretten fra Afghanistan.
 • Den tropiske stormen Ida herjet fra sørstatene og oppover hele kysten.
 • Nye tall viste et tregt jobbmarked mens viruset gjør nådeløst comeback i mange stater.

Natt til onsdag endret den offentlige samtalen seg. Et nytt tema ble det aller heteste. Og det er et emne som forener velgere i Bidens parti. USAs høyesterett var blitt bedt om å blokkere en ny abortlov i Texas inntil videre. Loven forbyr i praksis aborter etter sjette uke og lar det være opp til private borgere å håndheve den. Høyesterett sa nei.

Kaller debatten teater

Siden har saken vært tema for en hissig abortdebatt. En rekke andre stater styrt av republikanere, blant dem Florida, snuser på å kopiere Texas. Det har ikke bidratt til å senke temperaturen.

Søndag deltok senator Bill Cassidy fra Louisiana på TV-programmet This Week på ABC. Han er abortmotstander og kalte alt oppstyret for «teater».

– Folk bruker dette for å fyre opp sine kjernevelgere og avlede oppmerksomheten fra den katastrofale politikken i Afghanistan. Og kanskje for å samle inn penger, sa Cassidy.

Den republikanske senator Bill Cassidy mener president Joe Biden utnytter abortstriden til å avlede oppmerksomhet fra problemsaker.

– Smekke den ned

Dommerne vurderte ikke om abortforbudet i Texas var i strid med USAs grunnlov. De ble om å dra midlertidig i nødbremsen, men sa nei av formelle grunner.

– Jeg tror høyesterett vil smekke den ned straks den kommer inn på en ordentlig måte. Hvis loven er så fæl som folk sier, vil den bli knust av høyesterett, sa Cassidy.

Han mener Biden er blant flere som later som om dette er et angrep på Roe v. Wade. Den høyesterettsdommen innførte i 1973 kvinners rett til selvbestemt abort i USA.

– Jeg tror presidenten gjør dette for å avlede oppmerksomheten fra andre saker, sa Cassidy.

Biden fra pluss til minus

Biden har hatt det tungt på målingene de siste ukene. Sjelden faller en president så mye så fort. Ifølge The Economist er fallet verre enn de fleste nedturer siden Richard Nixons dager på 1970-tallet.

Biden startet sin tid i Det hvite hus med svært gode tall. Realclearpolitics lager et snitt av mange målinger. Etter Bidens første uke mente 55,5 prosent han gjorde en god jobb. Bare 36 prosent var misfornøyd. Dermed var han nesten 20 prosentpoeng i pluss.

Nå kan han se langt dystrere på tallene. Fem dager etter at Kabul falt 15. august, var han for første gang i minus. Siden har fallet fortsatt. Før helgen mente 49,3 prosent at han gjør en dårlig jobb. 45,2 prosent er fornøyd.

Boikott, «ondskap» og «rovdyr»

Imens fortsetter den bitre debatten om abortloven i Texas. Da dommerne avviste kravet om midlertidig forføyning, en slags juridisk nødbrems, sammenlignet mange kritikere Texas med Taliban. Den skarpe tonen er ikke lagt vekk siden.

 • I enkelte demokratiske høyborger er sinnet ekstra tydelig. Byen Portland i Oregon vil innføre boikott av Texas. Ingen offentlig ansatte kan reise dit. Byens etater får heller ikke kjøpe varer derfra.
 • En programleder på MSNBC, en TV-kanal, sa i helgen at «vi har nå en ekte tjenerinne (handmaid) i domstolen». Dette hentydet til Amy Coney Barrett. Hun ble ny dommer i høyesterett i fjor høst. Ordbruken viser til et begrep fra den dystopiske TV-serien og romanen The Handmaid’s Tale. Barrett skal også ha hatt denne tittelen da hun hadde et kirkelig verv.
 • I Fort Worth Star-Telegram, en Texas-avis, tar Cynthia Allen motsatt standpunkt. Hun er medlem av redaktørkollegiet. «I dag berger loven livet til omtrent 150 barn i Texas», skriver hun. Allen kaller aktivister på den andre siden for «en høyrøstet, men svinnende gruppe».
 • I The Washington Post kaller den katolske erkebiskopen i San Francisco aborter for «ondskap»: «Vi har en plikt til å utfordre politikere som støtter abortrettigheter». President Joe Biden er katolikk og en trofast kirkegjenger.
 • Forfatter Don Winslow har laget en video som er sett over to millioner ganger. Han kaller den Texas-krig mot kvinner. Der fremheves det blant annet at loven tvinger en voldtatt kvinne til å bære frem overgriperens barn.
 • En demokratisk gruppe ber sine givere om penger til abortkampen. Den sier at «rovdyr i Texas allerede utnytter ordningen med dusør mot aborter». I e-posten som Aftenposten har fått, vises det til en diskusjon som nettsamfunnet Reddit stoppet. Der skal deltagerne ha drøftet strategier for å gjøre sexpartnere gravide, lure dem til å ta abort og deretter kreve erstatning.

Mandag sa USAs justisminister Merrick Garland at hans etat vil undersøke alle muligheter for å sikre rett til selvbestemt abort i Texas. Kunngjøringen hadde ingen detaljer om hvordan dette eventuelt skal gjøres.

Les mer om

 1. Amerikansk politikk
 2. Texas
 3. Abort
 4. Joe Biden