Verden

Taiwan frykter angrep fra Kina. Det iskalde forholdet kan få betydning for hele verden.

– Er det ett område hvor det kan bli en ganske alvorlig storkrig, er det rundt Taiwan, sier ekspert.

Taiwans forsvarsminister Chiu Kuo-cheng mener forholdet til Kina ikke har vært verre på 40 år. Her er han på et forsvarsarrangement tidligere i år.
 • Magnus Kallelid
  Magnus Kallelid
  Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Forholdet mellom Taiwan og Kina er kjølnet ned til godt under frysepunktet. De siste dagene er et rekordstort antall kinesiske fly registrert i Taiwans luftforsvarssone.

De to er storebror og lillebror i en årelang konflikt. Taiwan vokter nøye sitt selvstendige styre. Kina anser Taiwan som en utbryter og gjør krav på øya.

Til sammen 150 kinesiske fly har fløyet tokt ved Taiwan de siste fire dagene. Taiwan hevder seg trakassert, men det er ikke åpnet ild, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Taiwans forsvarsminister, Chiu Kuo-cheng, hevder at Kina innen 2025 har militær kapasitet til å invadere Taiwan. Han mener forholdet mellom dem er på sitt verste på 40 år.

Kina prøver å sende et signal, mener Øystein Tunsjø, professor ved Institutt for forsvarsstudier.

– Kina tester Taiwans reaksjonsevne. Samtidig signaliserer de også en militær vilje og evne som truer Taiwan, sier Tunsjø.

Kina redd for å tape ansikt

Han tror Kina viser muskler fordi de ønsker å avskrekke Taiwan og USA. Samtidig er Kina redd for å miste ansikt.

Slik har det vært siden Kina på midten av 90-tallet arbeidet hektisk for at en presidentkandidat som frontet Taiwans uavhengighet, ikke skulle vinne. Kina skjøt da raketter som havnet i havet nær Taiwan i forsøket på å skremme folk fra å stemme på ham.

Kinesiske soldater og fly fra luftforsvaret fotografert på en militærbase i Zhuhai i Guangdong-provinsen 29. september.

Likevel vant Lee Teng-hui og viste styrke. Kinas militære trusler mot Taiwan slo også tilbake på Beijing fordi USA valgte å støtte Taiwan militært under Taiwan-krisen i 1996.

– Siden den gang har Kina jobbet dag og natt for at det aldri skal skje igjen, sier Tunsjø.

Tunsjø mener risikoen for ikke å lykkes med en militær invasjon av Taiwan gjør at Kina ikke vil våge faktisk å angripe øya før om 10–20 år.

– Men det betyr ikke at de ikke kan finne på å gjøre det neste år eller neste uke, sier Tunsjø.

Her er oversikten fra Taiwans forsvar over kinesiske flytokt i Taiwans luftrom mandag. Over 50 militære fly sneiet inn i luftrommet vest for øya.

Frykter supermaktsrivalisering

Tunsjø er ikke overbevist om at forholdet mellom de to er på sitt verste på 40 år, slik forsvarsministeren hevder. Mer bekymret er han for ringvirkningene konflikten kan skape i resten av verden.

– Det finnes nesten ikke et spørsmål i verden som er viktigere enn Taiwan, sier han.

Taiwan gjennomfører jevnlig større militærøvelser. Her setter soldater opp hindringer som skal forsinke en landinvasjon på en strand i september.

– Nå står vi foran en supermaktsrivalisering mellom USA og Kina. Og er det ett område hvor det kan bli en ganske alvorlig storkrig, er det rundt Taiwan, sier han.

Han tror også USA frykter at PLA, Kinas forsvar, skal etablere seg på Taiwan.

– Taiwan er strategisk viktig for USA. Det er i USAs interesse å forhindre at Taiwan blir en del av folkerepublikken Kina, sier Tunsjø.

Protest mot fransk besøk

Kinas kinkige forhold til omverdenen om Taiwan kom onsdag til syne i en annen sak. En gruppe franske senatorer kom da til Taiwan. Gruppen var ledet av en tidligere forsvarsminister.

Kinas ambassade i Paris har advart kraftig mot besøket. Det vil skade forholdet mellom landene, fikk Frankrike klar beskjed om. Det franske Utenriksdepartementet viste til at franske folkevalgte selv kan velge hvor de vil reise.

Les også

 1. Et nytt kontor fikk Kinas ledere til å se rødt. Nå er nok et europeisk land havnet i fryseboksen.

 2. Kina-skepsisen skyter i været i USA. – Naturlig at folk reagerer, sier Stoltenberg.

Les mer om

 1. Taiwan
 2. Kina
 3. Militært
 4. Sikkerhetspolitikk