FN: Sulten øker i Tigray

Sykehus i Etiopias Tigray-region mottar stadig flere alvorlig underernærte barn, og en massiv sultkatastrofe truer, ifølge FN.

Stadig flere barn behandles for alvorlig underernæring i Tigray. Bildet er levert anonymt til AP av sikkerhetsgrunner.
  • NTB-AFP

18.600 barn under fem år ble fra februar til august i år behandlet for alvorlig underernæring i Tigray, sammenlignet med 8.900 i samme periode i fjor, viser tall fra FNs barnefond (Unicef).

Underernæringen er også stor blant gravide og ammende kvinner, nærmere bestemt 63 prosent, viser den siste ukerapporten fra FNs nødhjelpskontor.

Siden midten av juli er det bare sluppet inn 897 lastebiler med nødhjelp til regionen, der det bor rundt 6 millioner mennesker. Dette har dekket bare 14 prosent av det anslåtte behovet, ifølge FN.

Angrep

Etiopias statsminister Abiy Ahmed, som fikk Nobels fredspris i 2019, innledet i november en stor militæroffensiv for å styrte det regjerende partiet i regionen, Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF).

Eritreiske styrker bisto i offensiven, og det samme gjorde regionale styrker og milits fra naboregionen Amhara.

De etiopiske styrkene tok etter kort tid kontroll over regionhovedstaden Mekele, og Tigray har ifølge FN siden vært gjenstand for en «de facto humanitær blokade». Hundretusener trues av sult, og internasjonale hjelpeorganisasjoner fortviler.

Venter

USA anklager den etiopiske regjeringen for blokaden, men de viser til at TPLF har gjennomført angrep i naboregionene Amhara og Afar.

Det er også desperat mangel på medisiner og medisinsk utstyr, og ni lastebiler fullastet med dette ventet torsdag i Afar på grønt lys fra myndighetene til å kjøre inn i Tigray.

Helsearbeidere frykter blant annet et større utbrudd av polio og meslinger og viser til at det trengs vaksine til rundt 800.000 barn.

Tidligere denne uka opplyste kilder i TPLF at hæren var i gang med en ny storoffensiv, noe regjeringen ikke har bekreftet.