Det begynte som en blomsterfest. Og det skjer bare ett sted i verden.
Norge er også representert i den flere hundre meter lange paraden.
Hvert år tar voksne og barn til gatene for å feire.
Verden

Det kan minne om et karneval. Men det er en stor feiring av Nato.

NORFOLK, VIRGINIA (Aftenposten): Kunne nordmenn gått i «17.-maitog» for Forsvaret eller Nato? I denne amerikanske byen skjer det.

  • Sveinung Berg Bentzrød
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Norge har 8. mai. En markering av frigjøringsdagen våren 1945. Siden 2011 har det også vært veteranenes dag. En feiring av norske soldaters innsats i krig og i oppdrag utenlands.

Det er kransenedleggelse på Akershus festning. Med flagg, hornmusikk, og æresbevisninger til enkeltpersoner som kong Harald deler ut. Ofte viser Forsvaret frem utstyr de bruker i dag, på festningsområdet, slik de også vil gjøre i år (se program lenger ned i artikkelen).

Det er markeringer flere steder i landet. Dagen innebærer en anerkjennelse av hva Forsvaret har utrettet. Den dokumenterer en støtte Forsvaret har i folket.

Men kan vi se for oss at nordmenn skulle gå i tog for Forsvaret eller Nato som en variant av 17. mai?

Nato-landenes flagg dominerer innledningen til en årlig parade gjennom Norfolk by. Til sammen deltar flere tusen soldater, skoleungdommer og frivillige organisasjoner.

Det skjer i Norfolk i sørstaten Virginia i USA. Her har Nato et viktig hovedkvarter inne på verdens største flåtebase. I selve byen Norfolk passerer hver vår en flere hundre meter lang parade, der folk står tett i tett. Hvert Nato-land har sin plass i paraden, gjerne med egne vogner som kan minne litt om karnevalet i Rio de Janeiro.

Les hele saken med abonnement