Verden

Nå kan de tyske sosialdemokratene juble igjen

Sosialdemokratenes kanslerkandidat Martin Schulz slår Angela Merkel på meningsmålingene. Og søndag får Tyskland en sosialdemokratisk president.

Martin Schulz ble hyllet under sosialdemokratenes møte i Berlin 29. januar.
  • Ingrid Brekke
    Ingrid Brekke
    Journalist

Kansler Angela Merkels suverene posisjon er truet. På en meningsmåling der tyskerne blir spurt hvem de ville hatt som kansler dersom det var direktevalg, svarte 50 prosent Martin Schulz og bare 34 prosent Angela Merkel. Så sterkt sto aldri motkandidaten før de to foregående valgene i 2009 og 2013.

Med lanseringen av Martin Schulz som kanslerkandidat klatret også det sosialdemokratiske partiet SPD flere poeng på alle meningsmålinger, skriver Die Zeit.

I en måling for Forsa offentliggjort onsdag, er partiet helt oppe på 31 prosentpoeng, mens oppslutningen lenge har ligget rundt det deprimerende 20-tallet. I samme måling får Angela Merkels kristeligdemokrater (CDU/SCU) 34 prosentpoeng, en liten nedgang.

Martin Schulz og Angela Merkel har lenge hatt tett kontakt, han som president i EU-parlamentet, hun som kansler. Nå skal de konkurrere om velgernes gunst.

Forbigående eller trend?

Den nylig avgåtte utenriksministeren Frank-Walter Steinmeier har lenge vært en av Tysklands mest populære politikere. Søndag velges han til president, og mange stilte spørsmål ved om det var noe sjakktrekk å plassere ham i en stilling uten særlig makt og ville heller hatt ham til å stille til valg mot Merkel igjen.

Men nå ser det altså ut til at å få Martin Schulz inn fra Brussel var det smarteste SPD kunne gjort.

  • Aftenpostens kommentator Frank Rossavik tror Angela Merkel vinner valget uansett.

Den konservative avisen Die Welt har vært med Schulz på de første valgkampmøtene, og beskriver stemningen som en ny giv for partiet. Plutselig er det lange køer for å få komme inn på møtene, og selv blant de yngste er interessen stor.

Men valget i Tyskland er ikke før 24. september. Det store spørsmålet er selvsagt om dette er starten på en trend, eller om det bare er en forbigående opptur. Kanskje bidrar valget av Donald Trump i USA til at utrygghetsfølelsen øker blant tyske velgere, noe som kan tjene til Angela Merkels fordel.

Tyske analytikere heller til å tro at Merkel nok vinner uansett. De sammenligner situasjonen nå med slutten på Helmut Kohls lange regjeringstid. Han tapte valget i 1998. – Til forskjell fra misnøyen med Helmut Kohl, er misnøyene med Angela Merkel bare utbredt i enkelte samfunnsgrupper, sier lederen for meningsmålingsinstituttet Forsa, Manfred Güllner, til Die Zeit.

Lederen for et konkurrerende institutt, Forschungsgruppe Wahlen, minner om hva som skjedde i 1994. Da ledet sosialdemokraten Rudolf Scharping på meningsmålingene i mange måneder oppunder valget. Men selve valgkvelden tapte han med hele fem prosentpoeng mot Kohl.

Den populære sosialdemokratiske politikeren Frank-Walter Steinmeier blir søndag valgt til president av Forbundsforsamlingen, som består av parlamentet og utsendinger fra delstatene.

Den sosialdemokratiske topplederkabalen

Sosialdemokratene stokket nylig om lederkabalen sin. Den upopulære Sigmar Gabriel gikk av som partileder, Martin Schulz overtok lederskapet.

Sigmar Gabriel har på sin side overtatt den prestisjetunge utenriksministerposten etter Frank-Walter Steinmeier.

Hittil har Gabriel hatt posten som næringsminister. Den er overtatt av partikollega Brigitte Zypries.

Les mer om

  1. Martin Schulz
  2. Angela Merkel
  3. SPD
  4. Tyskland