Verden

Hun overlevde over seks år i den mest fryktede ministerjobben. Nå skal Theresa May ta britene ut av EU.

BRUSSEL (Aftenposten): Britenes påtroppende statsminister var en av få som kom seg gjennom EU-kampen uten å skaffe seg nye fiender.

Theresa May flytter om kort tid inn bak denne ikoniske døren i 10 Downing Street i London.
  • Øystein Kløvstad Langberg
    Øystein Kløvstad Langberg
    Europa-korrespondent

Migrasjon. Kriminalitet. Terrorisme. Politi. Grensekontroll.

Listen over de tøffe ansvarsområdene er lang og få sitter med posten særlig lenge. Men når Theresa May nå gir seg som innenriksminister er det som den lengstsittende på over 120 år.

– Dette er trolig den farligste posten i regjeringen, har Ken Clarke, som satt med jobben i 15 måneder fra 1992 til 1993, tidligere uttalt.

Men i stedet for å bli kastet ut av regjeringen tar May ett steg opp og blir statsminister. Det har kun én annen innenriksminister klart siden andre verdenskrig. 26 har hatt stillingen.

– May har slått fast at «dere kan vurdere meg på bakgrunn av det jeg har gjort». Og merittlisten hennes er på mange måter imponerende, ikke minst det faktum at hun har klart å holde på en av de vanskeligste jobbene i regjeringen i over seks år, skriver Financial Times’ politiske redaktør George Parker.

EU-skeptisk ja-dame

59 år gamle May har utmanøvrert alle utfordrerne i den konservative nominasjonskampen, til tross for at hun kjempet for fortsatt EU-medlemskap. Flere peker på at hun holdt en lav profil og kom seg relativt uskadd gjennom valgkampen, i motsetning til mange av de andre tunge profilene på begge sider.

Etter folkeavstemningen har hun også vært krystallklar på at nei betyr nei.

– Valgkampen ble utkjempet, valget ble holdt, deltakelsen var høy og folket sa sin mening. Det skal ikke gjøres noen forsøk på å forbli i EU, ingen forsøk på å bli gjeninnmeldt gjennom bakdøren og ingen ny folkeavstemning, sa May da hun lanserte sitt kandidatur.

Budskapet er blitt gjentatt igjen og igjen, senest mandag formiddag.

  • En egen EU-hær? Britenes exit kan sette fart i gamle planer

Ingen ny «jernkvinne»

May blir den andre kvinnelige statsministeren i britisk historie, men Storbritannia er ikke i ferd med å få seg en ny Margaret Thatcher, ifølge ekspertene.

Mens Thatcher fikk tilnavnet «jernkvinnen» og ble kjent for sin nådeløse fremgangsmåte og sterke ideologiske overbevisning, er May langt mer pragmatisk og sentrumsorientert.

– Sammenligningen med Angela Merkel er mye mer relevant enn pratet om en ny Thatcher,skriver Martin Kettle, redaktør i The Guardian.

Journalist Cathy Newmanslår fast at May «er Storbritannias svar på Angela Merkel» og at hun «bør lære» av Merkels feil.

Pragmatiker

Både May og Merkel kommer fra relativt normale kår. Begge har fått en kristen oppdragelse, er døtre av prester og er kjent for å være pragmatikere.

Dette la også May vekt på da hun lanserte sitt kandidatur.

– Noen politikere søker høye posisjoner fordi de er drevet av ideologisk glød eller på grunn av ambisjon eller berømmelse. Mine grunner er mye enklere: Jeg vokste opp som datteren av en lokal sogneprest. Offentlig tjeneste har vært en del av den jeg er så lenge jeg kan huske.

Tøff i innvandringssaker

May har fått rykte på seg for å være tøff når det kommer til innvandring. Hennes politiske stjerne steg da hun i 2013 endelig fikk utvist den radikale islamisten Abu Qatada.

En tale hun holdt under partikonferansen til det konservative partiet i fjor, der hun blant annet la frem nye tiltak for å stagge innvandringen,skapte stor debatt.

– Det er ingen beviser for at det er i nasjonens interesse å ha immigrasjon i den størrelsesorden vi har opplevd det siste tiåret, sa May.

Hun har også vært en forkjemper for å trekke britene ut av Den europeiske menneskerettskonvensjon og dermed dommer fra domstolen i Strasbourg.

Etter at hun lanserte sitt kandidatur gikk hun imidlertid tilbake på dette fordi hun, ifølge seg selv, ikke har nok støtte i partiet for å gå til et slikt skritt.

Theresa May har lenge vært en stigende stjerne i det konservative partiet. Nå får hun den tøffe jobben med å forhandle frem britenes exit fra EU etter at David Cameron tapte folkeavstemningen.

Trakk seg etter bølge av kritikk

May jobbet blant for den britiske sentralbanken
Bank of England etter at hun ble uteksaminert fra universitetet i Oxford. I 1997 ble hun valgt inn på parlamentet for valgkretsen Maidenhead i Birkshire. Hun skapte oppstyr på det konservative landsmøtet i 2002 da hun sa at de konservative ble sett på som «et vemmelig parti».

May møtte ektemannen Philip May i studiedagene. De to har ingen barn, og May har tidligere fortalt britiske medier at det er fordi de ikke kan.

Det å være mor ble et stort tema i britisk politikk i helgen da The Sunday Times slo opp over hele forsiden at Mays hovedutfordrer Andrea Leadsom mente hun ville bli en bedre statsminister fordi hun er mor.

Bølgen av kritikk ble enorm, og det antas at opptrinnet var en av grunnene til at Leadsom mandag trakk sitt kandidatur.

Tøff jobb venter

Theresa May skal nå ta fatt på en formidabel oppgave. Samfunnet er dypt splittet etter folkeavstemningen, og det er stor usikkerhet knyttet til britisk økonomi og britiske arbeidsplasser. Samtidig er det uenighet om hvilken modell britene bør velge utenfor EU. Noen tror ikke britene kommer til å forlate unionen i det hele tatt.

Den nye statsministeren er foreløpig på offensiven før hun tar fatt på det som kommer til å bli en lang høst:

– Brexit betyr Brexit, og vi skal gjøre det til en suksess!

For kort tid siden slaktet britene Norges modell. Nå er EØS-avtalen på full fart inn i varmen

Er du interessert i EU, NATO og utviklingen i vår egen verdensdel? Da kan du følge Europa-korrespondenten på Facebook og på Snapchat (brukernavn: olangberg).

Les mer om

  1. Brexit
  2. EU