Tidligere statsminister i Sverige er død

Thorbjörn Fälldin er død, 90 år gammel. Han sovnet inn i sitt eget hjem lørdag kveld.

Sveriges statsminister Torbjørn Fälldin på besøk i Norge i 1977. Her sammen med statsminister Odvar Nordli (Ap) på taket av regjeringsbygningen.
  • NTB

Den nåværende lederen for Centerpartiet Annie Lööf sier Fälldin har betydd mye for partiet.

– Han lot høre fra seg gjennom håndskrevne brev der han kommenterte den politiske situasjonen. Jeg fikk et brev så sent som i juni. Han var veldig oppmuntrende og omtenksom, forteller Lööf.

– Thorbjörn hadde et veldig stort hjerte. Han var opptatt av sin familie og fortalte meg ofte om barna og barnebarna, sier hun.

Thorbjörn Fälldin

– Forente de borgerlige

Forfatter og journalist Olle Svenning har skrevet en biografi om Fälldin.

– Det viktigste sporet Fälldin har etterlatt seg i svensk politikk er at han brøt sosialdemokratenes lange dominans, mener han.

– Han var mannen som kastet sosialdemokratene etter 40 år, det er hans store gjerning, og han forente de borgerlige, sier Svenning.

Den tidligere lederen for Centerpartiet var statsminister i to perioder på til sammen fem år mellom 1976 og 1982. I den første perioden tok han over etter sosialdemokraten Olof Palme. Det var også Palme som avløste Fälldin etter hans andre periode, som tok slutt i 1982.

– Ledet i vanskelige tider

Innsatsen hans som statsminister var omstridt og vanskelighetene betydelige. Han ledet koalisjonsregjeringer der det var store indre meningsforskjeller.

I den første regjeringen styrte Centerpartiet sammen med Folkpartiet og høyrepartiet Moderaterna. De samme partiene ble med i regjeringen da Fälldin kom tilbake til makten i 1979 etter å ha vært ute i ett år.

Etter halvannet år forlot Moderaterna koalisjonen, og de to andre partiene styrte alene fram til regjeringen gikk av etter valget høsten 1982. 

Lavkonjunktur

Fälldins regjeringstid ble også preget av at Sverige var inne i sin verste lavkonjunktur siden 1930-tallet. Både statsfinansene og arbeidsledigheten ble forverret i løpet av hans tid som statsminister.

Han satt også i den svenske Riksdagen i to omganger, først fra 1958 til 1964 og deretter fra 1967 til 1985, avbrutt av de to periodene som statsminister. Landbrukeren Fälldin, som var fra Ångermanland i Norrland, ledet Centerpartiet fra 1971 til 1985.

I 1999 ble Fälldin utnevnt til kommandør med stjerne av Den Kongelige Norske Fortjenstorden.