Verden

Israelske ungdommer arrestert for mordbrann mot palestinsk familie

Men de aller fleste angrep mot palestinere som involverer israelske gjerningsmenn blir henlagt.

Fire år gamle Ahmed Dawanshe overlevde mordbrannen i juli, men ligger fortsatt på sykehus i Tel Aviv. På bildet blir han trøstet av Onkel Nasser.
  • Silje Rønning Kampesæter
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Fire år gamle Ahmed Dawabshe er den eneste overlevende, etter at gjerningsmenn kastet brannbomber mot familiens hjem 31. juli. Men gutten ligger fortsatt på sykehuset med annengradsforbrenning på 60 prosent av kroppen.

Terrorangrepet skjedde i landsbyen Duma, nær Nablus, og den 18 måneder gamle lillebroren til Ahmed ble brent til døde. Begge foreldrene døde også av skadene.

Nå er en rekke israelske ungdommer arrestert i forbindelse med mordbrannen, skriver den israelske avisen Haaretz.

Mordbrannen inngår i en kampanje som har vart i flere år:

Les også

De angriper israelske sikkerhetsstyrker og palestinere, men slipper som regel unna

Jødisk terrorgruppe

En israelsk soldat går forbi huset til Dawabshe-familien, som skal ha blitt satt fyr på av jødiske ekstremister i landsbyen Kafr Duma landsby nær Nablus.

Gjerningsmennene etterlot seg graffiti sprayet med hebraisk skrift på veggene: «Hevn» og «Lenge leve Messias». Over bokstavene hadde de tagget en davidsstjerne.

Ifølge Shin Bet (Israels sikkerhetstjeneste) har de israelske ungdommene som er pågrepet, blitt avhørt de siste dagene om tilknytning til jødiske ekstremistorganisasjoner. Det har den siste uken vært et medieforbud på å rapportere om saken, men dette er nå delvis løftet.

Israelske politikere fra en rekke partier – deriblant Israels statsminister Benjamin Netanyahu – samt det israelske forsvaret har omtalt mordbrannen som et terrorangrep.

Israels forsvarsminister Moshe Ya'alon møtte massiv kritikk da han i august sa at de hadde etterretning som muligens pekte på hvem som sto bak, men at de ikke kunne bruke denne i retten, i frykt for å avsløre etteretningskildene.

I stedet ble tre menn satt i såkalt administrativ arrest. Et tiltak regjeringen i Israel ga grønt lys til å gjøre med israelske statsborgere, etter en rekke hendelser i slutten av juli.

Mennene er utpekt av israelsk etterretning for å være del av en jødisk ekstremistgruppe og ungdommene som nylig ble pågrepet kommer i tillegg. Praksisen tillater myndighetene å fengsle personer inntil seks måneder uten rettssak, og blir svært ofte brukt mot palestinere av «sikkerhetsmessige årsaker».

Angriper rettssystemet

I samtale med den israelske avisen Haaretz, uttrykker forvarerne til flere av ungdommene som nylig ble anholdt, misnøye med det israelske rettsapparatet.

— Etter åtte dager, hvor min klient er blitt holdt uten å få se sin advokat eller sin familie, eller til og med en dommer, har staten, som hevder å være demokratisk, men som tillater folk å "forsvinne" uten tilsyn, nå gjort arrestasjonen offentlig, sier advokat Chai Habber.

Det israelske rettssystemet er ofte utsatt for kritikk, men hovedsakelig i forbindelse med fengsling av palestinere. Israel har en utbredt praksis med å anholde mindreårige barn og for å nekte anholdte personer tilgang på advokat. Den utbredte bruken av administrativ arrest er også sterkt kritisert av flere menneskerettighetsorganisasjoner.

I slutten av oktober satt 429 palestinere i administrativ arrest, ifølge den israelske menneskerettighetsorganisasjonen B'Tselem.

Angrep mot palestinere henlegges

Ahmed Dawabshes bestemor Satira, står ved sengen hans på Tel Hashomer sykehus i nærheten av byen Tel Aviv, 3. desember 2015

Til tross for nye arrestasjoner i mordbrannsaken fra juli, får gjerningsmennene bak angrep mot palestinere likevel sjeldent streng straff, og svært få angrep mot palestinere ender i rettsapparatet.

Ifølge menneskerettighetsorganisasjonen Yesh Din, er 85 prosent av over tusen anmeldelser henlagt det siste tiåret. Det gjelder også når israelske soldater står bak angrepene.

Organisasjonen publiserte onsdag denne uken nye tall. De viser at det israelske militæret i fjor åpnet 229 saker mot soldater som var mistenkt for å påføre palestinere eller deres eiendom skade, på Vestbredden og Gazastripen. Kun åtte av sakene endte med tiltale.

Ny intifada

Bilder av den palestinske familien som skal ha blitt drept av jødiske ekstremister i juli, ligger strødd utover i det utbrente hjemmet.

Mordbrannen regnes som en av flere grunner til at volden har esklaret mellom israelere og palestinere siden i sommer. Flere biler har kjørt inn i folkemengder både i Jerusalem og på Vestbredden og knivangrep forekommer fortsatt nærmest daglig. Samtidig vokser kritikken om at angivelig gjerningsmenn blir drept på stedet, uten rettssak.Du kan lese mer om dette i saken:

Les også

Dette holder konflikten mellom Israel og Palestina varm

Inne på Vestbredden er konfliktnivå hevet flere hakk og i en flyktningleir i Betlehem, ropte det israelske forsvaret over høyttalerne kvelden den 29. oktober:

— Hvis dere ikke slutter å kaste stein, skal vi gasse dere alle til døde.

Ifølge NTB skal rundt 130 mennesker ha blitt drept siden 1. oktober: 107 palestinere og 17 israelere.

Den britiske avisen The Guardian skriver at siden midten av september, har palestinere drept 19 israelere i knivstikking, skyteepisoder og bilangrep, mens minst 101 palestinere er drept – 66 anklaget av Israel for å være angripere.

-------------- Ønsker du flere nyheter fra Midtøsten? Følge vår Midtøsten-korrespondent på Facebook, Instagram og Twitter.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook.

Les også

  1. 18 måneder gammel gutt døde i antatt mordbrann på Vestbredden

  2. 76 år gammel fredsaktivist seneste terroroffer i Israel

  3. Jordan og Israel inngår avtale om Tempelhøyden