Bilder fra en bransje i fritt fall

Rutekutt, permitteringer og kriseplaner. Se de historiske bildene fra en lammet luftfartsindustri.

Boeing 737-passasjerfly fra American Airlines står parkert på Tulsa internasjonale lufthavn i Tulsa, Oklahoma, USA 23. mars 2020.

Koronapandemien har resultert i en flybransje i krise verden over.

Krisepakke på krisepakke

Det anslås at om lag 24,5 millioner mennesker som arbeider i flyreiserelaterte næringer vil miste jobben på grunn av koronavirusutbruddet. Tap av flypassasjerinntekter er estimert til 314 milliarder amerikanske dollar – tilsvarende 8800 milliarder norske kroner.

Luftfarten internasjonalt har så langt fått krisepakker på 875 milliarder kroner.

Den 22. mars var nedgangen i passasjertrafikk på europeiske flyplasser 88 prosent, sammenlignet med samme dag i 2019.

Ifølge NTB har ikke selskapet Boeing, som blant annet produserer fly, solgt et eneste passasjerfly i april.

Norske selskaper i hardt vær

I Norge er ikke selskapene SAS, Norwegian og Widerøe skånet for virkningene av pandemien.

Ruter er lagt ned og ansatte er permittert. SAS har nylig sikret lånegarantiene Sverige og Danmark har stilt, men venter fortsatt på Norge. Samtidig har Norwegian innfridd kravene til milliardpakken fra den norske stat, skriver E24.

Avinor, som drifter de fleste flyplassene i Norge, fikk i revidert nasjonalbudsjett tirsdag 5 milliarder kroner fordelt på tilskudd, avdragsfrihet på lån og at staten ikke tar utbytte.

Parkerte fly fra flyselskapet Swiss på flyplassen i Duebendorf, Sveits. Størstedelen av den sveitsiske flåten er ikke i bruk på grunn av koronapandemien.
En ansatt desinfiserer bagasjevogner i Frankfurt, Tyskland, 12. mai 2020.
SAS-fly klargjort for langtidsparkering på Oslo lufthavn Gardermoen. 16. mars reduserte selskapet store deler av virksomheten inntil videre.
Sikkerhetskontrollen på Oslo lufthavn var folketom da dette bildet ble tatt 16. april.
Strandede Norwegian-fly på Oslo lufthavn Gardermoen. I forrige uke godkjente aksjonærene i Norwegian en kriseplan som gir selskapet tilgang til 2,7 milliarder kroner i statlige lånegarantier.
Luftfoto viser det colombianske flyselskapet Aviancas fly parkert ved El Dorado internasjonale lufthavn i Bogota, Colombia.
Sikkerhetsreglene er godt synlige på den internasjonale flyplassen i Frankfurt, Tyskland.
Thai Airways-fly parkert på flyplassen Suvarnabhumi i Bangkok, Thailand, 4. april 2020. I begynnelsen av mai begynte landet å lempe på enkelte restriksjoner.
En sikkerhetsansatt med munnbind på Fiumicino flyplass i Roma. Så langt er det rapportert inn over 30.000 dødsfall i Italia som følge av covid-19.
Det tyske flyselskapet Lufthansa forhandler med tyske myndigheter om en «stabiliseringspakke» på 9 milliarder euro.
Lufthavnsjef Alejandro Ibrahim snakker i telefonen på flyplassen i Teruel, Spania. Mandag begynte landet den gradvise gjenåpningen av samfunnet.
Halefinner på parkerte British Airways-fly, Heathrow flyplass, London. Selskapet har meldt om store tap i første kvartal.
Norges hovedflyplass Gardermoen, slik den knapt er sett før. Kun vestre rullebane er i bruk på grunn av nedgang i flytrafikken.
Passasjerfly fra Korean Air på Incheon International Airport i Incheon, Sør-Korea.
Terminalbygningen på Oslo lufthavn er omringet av parkerte fly.
Kjærlighet i koronaens tid. På Dubai internasjonale flyplass, De forente arabiske emirater.
Parkerte AirAsia-fly parkerte ved Kuala Lumpur International Airport 2, i Sepang, Malaysia.
Aerolíneas Argentinas' passasjerfly parkert ved Jorge Newbery-flyplassen i Buenos Aires. 13. mars suspenderte argentinske helsemyndigheter alle flyvninger fra land i EU og Schengen, USA, Nord-Irland, Storbritannia, Iran, Sør-Korea, Kina og Japan.
Fly fra Kenya Airways på Jomo Kenyatta internasjonale lufthavn i Nairobi, Kenya. 15. mars innførte kenyanske myndigheter innreiseforbud for reisende fra alle land med forekomst av covid-19.
Ingen rift om trallene på den internasjonale flyplassen i Hongkong, Kina.
Parkerte passasjerfly på Arturo Merino Benitez International Airport i Santiago, Chile. Landet har rapportert om 335 dødsfall som følge av koronaviruset.
Austrian Airlines-fly parkert ved Wien internasjonale lufthavn i Østerrike. Mange av de første smittetilfellene i Norge kom herfra.
American Airlines-fly lagret på Pittsburgh International Airport i USA. Selskapet rapporterte et svimlende tap på 2,24 milliarder dollar i første kvartal. Det er store verdier som står parkert på bakken: Ett Boeing 737-fly koster rundt 900 millioner kroner.
Parkerte passasjerfly fra Lufthansa på den lukkede rullebanen nordvest for Frankfurt lufthavn i Tyskland.
Reisende i beskyttelsesdrakter på Wuhan Tianhe internasjonale lufthavn etter at tiltakene ble lempet på i Wuhan, hovedstaden i Hubei-provinsen i Kina der koronaviruset først ble oppdaget.
Passasjer- og lastefly lagret på Southern California Logistics Airport i California.
Ingen kø ved innsjekkingen på Daniel K. Inouye internasjonale lufthavn i Honolulu, Hawaii.