Verden

- Gadafi godtar veikart for fred

Libyas regjering har godtatt et plan fra Den afrikanske union for å løse konflikten i landet, sier Sør-Afrikas president Jacob Zuma.

Fra venstre Sør-Afrikas president Jacob Zuma, Kongos president Denis Sassou-Nguesso, Libyas leder Muammar Gadafi, Mauritanias president Mohamed Ould Abdel Aziz og Den afrikanske unions generalsekretær Jean Ping utenfor Gadafis telt i Tripoli i dag.
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

— Vi må gi våpenhvile en sjanse, sa Zuma søndag etter å ha vært i samtaler med Libyas leder Muammar Gadafi.

Ifølge ham har Gadafis regime godtatt en veikart som er utarbeidet av Den afrikanske union for å finne en løsning på konflikten i Libya.

Veikartet for fred innebærer at det må bli slutt på krigshandlingene, partene i konflikten må gå i dialog og det må bli økt transport av humanitær bistand, ifølge Sky News.

Nærmere detaljer fra fredsplanen vil bli offentliggjort senere.

Holder samtaler med opprørerne

Presidentene fra AU, blant dem Sør-Afrikas Jacob Zuma, ankom søndag ettermiddag Libyas hovedstad Tripoli for samtaler med Libyas leder Muammar Gaddafi.

Nå reiser delegasjonen til Benghazi for å holde samtaler med de libyske opprørerne

De fire presidentene ble hilst velkommen med plakater og grønne flagg av tilhengerne til Gadafi, før de dro til Gadafis beduintelt i utkanten av byen.

Etter samtalene ble AU-delegasjonen kjørt av gårde i minibuss til et ukjent sted.

Mandag skal de fly til Benghazi øst i Libya, der opprørerne har sitt hovedkvarter.

Uforminsket styrke

Opprørerne har til nå sagt at de ikke vil gå med på noen våpenhvile som innebærer at Gadafi blir sittende med makten.

Men trass i at NATO deltar i kampene på opprørernes side, har borgerkrigen i Libya fortsatt med uforminsket kraft. Søndag ble minst tolv opprørere drept i kamper med Gadafi-styrker utenfor Ajdabiyah øst i Libya, opplyser helsepersonell.

Samtidig kom det søndag meldinger om at bombefly fra NATO hadde truffet minst seks av Gaddafi-styrkenes kjøretøyer i to ulike angrep, og en Reuters-reporter fortalte at han kunne se minst 15 døde.

Tok 25 stridsvogner

NATO bekreftet søndag at alliansens kampfly har slått ut 25 av Gaddafis stridsvogner.

Ifølge en NATO-talsmann ble elleve stridsvogner ødelagt i angrep på veien mot byen Ajdabiyah, som Gaddafis styrker forsøker å ta kontroll over.

14 andre stridsvogner ble ødelagt i angrep mot libyske regjeringsstyrker utenfor byen Misrata.

De siste opplysningene betyr at 29 stridsvogner er bombet ved byen Misrata, som er Libyas tredje største, bare de siste tre dagene.

– Situasjonen i Ajdabiyah, og særlig i Misrata, er desperat for de libyerne som brutalt blir beskutt av regimet, sier generalløytnant Charles Bouchard, som er sjef for NATOs operasjoner.

Les også

  1. Libya-avhopper kobles til 31 år gammelt drap

  2. Flystyrker fra NATO bombet 17 stridsvogner

  3. – Gadafi-styrker angriper opprørsby

  4. Demonstranter drept

Opprørere i Ajdabiyah passerer en bil ødelagt av det de påstår skal ha vært et flyangrep fra NATO