Verden

Skandale i irsk politikk etter at politikere brøt koronareglene på golfklubbmiddag

Det irske parlamentet tilbakekalles etter avsløringen om at flere irske politikere brøt koronareglene på en golfmiddag.

Irlands statsminister Micheál Martin tilbakekaller den irske nasjonalforsamlingen etter avsløringene om at flere irske toppolitikere har brutt smittevernreglene. Foto: Peter Morrison / AP / NTB scanpix

 • NTB

Irlands statsminister Micheál Martin uttalte søndag at han vil tilbakekalle parlamentet etter skandalen. Han oppfordrer også EUs handelskommissær Phil Hogan om å vurdere å trekke seg.

Nyheten kommer etter to dager med politisk munnhuggeri i kjølvannet av avsløringer om at en rekke parlamentarikere og andre samfunnstopper deltok på en golfklubbmiddag som brøt med smittevernreglene.

Den irske avisen Examiner har avslørt at 82 høyt profilerte politikere, inkludert Phil Hogan, en statsråd og en høyesterettsdommer, deltok på Oireachtas (det irske parlamentet, red.anm.) golfklubbmiddag onsdag kveld.

Etterforsker festen

Arrangementet ble avholdt bare ett døgn etter at regjeringen innførte strengere smittevernrestriksjoner for å få kontroll på en ny bølge med koronatilfeller. En av de nye reglene er forbud mot både formelle og uformelle arrangementer og fester på hotellrestauranter.

Ifølge avisen satt deltagerne på festen på bord med ti og ti personer. Arrangørene hadde satt opp en romdeler for å forsøke å omgå forbudet mot å samle mer enn 50 personer av gangen.

Politiet opplyste fredag at de har startet etterforskning av saken.

EUs handelskommissær Phil Hogan (t.v.) er i hardt vær etter at han deltok på en fest som brøt med den irske regjeringens koronaregler, og han oppfordres nå om å trekke seg. Her fra et møte med landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) og Norges EU-ambassadør Oda Sletnes i Brussel i 2016. Foto: Johan Falnes / NTB scanpix

Martin og regjeringskoalisjonspartner Leo Varadkar, lederen for partiet Fine Gael, partiet som Hogan tidligere representerte i parlamentet, sa lørdag at de har bedt Hogan om å vurdere sin stilling. En talsmann for Hogan sier til TV-stasjonen RTV at han ville «reflektere over oppfordringen».

Irlands landbruksminister Dara Calleary og visepresident for parlamentets overhus, Jerry Buttimer, har begge allerede trukket seg som følge av deltagelsen.

Les også

Britene på kanten av stupet – nok en gang.

– Beklagelsen kom for sent

Hogan, som var valgt inn i parlamentet fra 1987 til 2014, uttalte tidligere i uken at han hadde blitt forsikret om at middagen skulle være i henhold til regjeringens regler, men kom senere med en beklagelse.

60-åringen var Irlands miljøminister fra 2011 til 2014 før han ble EUs handelskommissær i fjor.

En talsmann for statsminister Martin har imidlertid uttalt at "beklagelsen kom sent (...) og at han fremdeles trenger å komme med en full redegjørelse og forklaring" på deltagelsen.

– Arrangementet skulle aldri ha blitt avhold, sier både Martin og Varadkar.

En talsmann for regjeringen sier anmodningen om å tilbakekalle parlamentet vil bli overlevert til presidentskapet mandag.

Koalisjonspartnerne ble enige om at parlamentarikerne skal komme tilbake etter at skolene gjenåpner i løpet av de neste to ukene. Parlamentet ble stengt i mars på grunn av koronapandemien.

 1. Les også

  Norge er langt unna en ny koronabølge. Her er tallene som viser hvorfor.

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Politikk

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Eksklusiv golf-middag, halvsannheter og et stort ego. Slik mistet britene sin viktigste mann i Brussel.

 2. VERDEN
  Publisert:

  Micheál Martin ny statsminister i historisk koalisjon i Irland

 3. VERDEN
  Publisert:

  EU-politiker brøt koronareglene. Deltok på sexfest med altfor mange menn.

 4. VERDEN
  Publisert:

  Pandemiens andre bølge vokser. Her er de dramatiske nyhetene som kom torsdag.

 5. SPORT
  Publisert:

  Kritikken har haglet mot arrangørene: Likevel tror løpslederen på en omdømmeøkning

 6. VERDEN
  Publisert:

  I fjor skapte gule vester kaos i gatene. Nå er et munnbindopprør i ferd med å bre seg til hele Europa.