Verden

«De tror de skal bli sendt til en øy»

GENTOFTE (Aftenposten): Vinner de danske sosialdemokratene valget onsdag, er det spesielt én sak partileder Mette Frederiksen vil måtte kjempe hardt for.

Kirsten Bech jobber som frivillig for å hjelpe flyktninger som er kommet til Danmark. Hun synes at vilkårene for flyktningene er blitt for strenge. Iranske Arash Rad (30) har imidlertid tro på at han får bli i Danmark. Foto: Morten Uglum

 • Ingeborg Moe
  Journalist
 • Morten Uglum
  Fotograf

Arash Rad (30) setter seg ved pianoet i kjelleren på Frivillighuset i Gentofte utenfor København. Iraneren sier at han foretrekker Grieg, men har lært seg stykker av den danske komponisten Carl Nielsen. Det er tross alt musikk han vil leve av, og det er i Danmark han vil bo, etter at han flyktet fra Iran for fem år siden.

Rad har merket at reglene for oppholdstillatelse er strammet inn. Fornyelsen han fikk, var kortere enn den første. Men han er optimistisk og tror han får bli i Danmark. Kirsten Bech, pensjonert lærer og frivillig medhjelper, lytter. Hennes erfaring er at mange flyktninger er langt mer bekymret enn Rad.

– Mange er nervøse. Det er blitt veldig tøft å være flyktning. Jeg er ikke fornøyd med måten vi behandler dem på. Vi merker for eksempel at flere kommer hit for å få mat, sier Bech og sukker over temaet som har vært det heteste i dansk politikk i mange år: innvandringspolitikk.

Les også

Forgjengeren ble kalt Gucci-Helle. Arvtageren dyrker et helt annet varemerke.

Partileder Mette Frederiksen vil danne en sosialdemokratisk regjering, men er avhengig av flere støttepartier som ikke deler hennes syn i innvandringspolitikken. Foto: Fabian Bimmer, Reuters/NTB scanpix

Onsdag er det valg i Danmark. Meningsmålingene tyder på at det blir rødt flertall, noe som betyr at Socialdemokratiets leder Mette Frederiksen blir statsminister. Hun har strammet inn partiets innvandringspolitikk og har ikke stemt imot en eneste av de over 100 innstramningene fra den borgerlige regjeringen.

Da det ble vedtatt at kriminelle utlendinger skal plasseres på en øy som i dag brukes til testing av dyresykdommer, stemte partiet blankt.

Men nettopp den stramme linjen i innvandringspolitikken kan bli en utfordring for Frederiksen etter valget, hvis det er henne dronning Margrethe peker på etter valgnatten. Sosialdemokratene ønsker å danne regjering alene. Men de er avhengige av partier som mener innvandringspolitikken er blitt for tøff, som Enhedslisten, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti.

Alle disse partiene ligger an til å gjøre det godt i valget.

– Vi støtter kun en ny regjering hvis den gjør seg uavhengig av Dansk Folkepartis politikk. Det betyr blant annet at vi skal ha en ny utlending- og integrasjonspolitikk, sa Morten Østergaard, leder for det liberale partiet Radikale Venstre nylig til Danmarks Radio.

– Det vil bli vanskelige forhandlinger, spesielt hvis Socialdemokratiet går litt tilbake i oppslutning, mens partiene til venstre for dem får en fremgang, sier Jens Villiam Hoff, professor statsvitenskap ved Københavns universitet.

Stort press

Statsviteren sier at lederen for Arbeiderpartiets søsterparti i Danmark vil komme under et voldsomt press i innvandringspolitikken.

– Mette Frederiksen må lage noen kompromisser og noen avtaler, blant annet på innvandringsområdet. Det kan bli veldig vanskelig for henne å holde fast på den strenge utlendingspolitikken, sier Hoff.

Kampen vil blant annet stå om Danmark igjen skal ta imot kvoteflyktninger, om størrelsen på det som nå heter hjemsendelsesytelse (før integrasjonsytelse), og om levevilkårene til de utviste asylbarn som bor på utsendelsessenteret Sjælsmark.

Men Frederiksen selv insisterer på at hun ikke vil rikke sosialdemokratenes innvandringspolitikk. Partiet har blant annet foreslått at det skal opprettes asylsentre utenfor Europa. Det vil også ha et tak på hvor mange minoritetsspråklige som skal gå på samme skole.

Daglig leder Fredrik Hostrup Petersen har merket et stemningsskifte blant mange av flyktningene som kommer til Frivillighuset i Gentofte. Foto: Morten Uglum

Frykter å bli sendt ut

Et rom er fylt med klær som er gitt bort. I kjelleren på Frivillighuset som Dansk Flygtningehjælp driver, står syklene klare til dem som vil ut og gjøre seg kjent i Gentofte. Men det er først fremst i kjøkkenet at det skjer. Der hjelper daglig leder Frederik Hostrup Petersen og hans medhjelpere flyktninger med leksehjelp, utfylling av skjemaer eller danske gloser.

– Jeg merker at de unge flyktningene er blitt mer bekymret. De frykter at de skal bo på en øy eller bli sendt hjem, sier Petersen.

Les også

Dette er blitt symbolet på danske tilstander

I vinter ble det såkalte paradigmeskiftet vedtatt i Folketinget. Det betyr at det nå skal handle om hjemsendelse fremfor integrering av flyktninger.

– Slik jeg opplever det, vil det ikke bety at mange sendes hjem, for det er jo fortsatt krig i Syria. Så virkeligheten vil ikke nødvendigvis endre seg. Men det påvirker våre flyktninger, de blir lei seg over at det snakkes så stygt om dem, fortsetter Petersen.

Les også

 1. EU-motstanden er død, innvandringspolitikken mister kraft og Dansk Folkeparti er i krise. Det virker merkelig logisk. | Frank Rossavik

 2. Høyreradikal provokatør og koranbrenner kan bli valgt inn i Folketinget

 3. Dansk Folkeparti overrumplet av velgerflukt

Les mer om

 1. Danmark
 2. Dansk politikk
 3. Dansk valg
 4. Innvandring