Nå skal de testkjøre lyntog med toppfart på 400 km/t

(Bloomberg): Japan presser grensene for togreiser. Nå begynner testingen av det nye superraske shinkansen-toget som kan gå opp i 400 kilometer i timen.

Et av dagens lyntog forlater jernbanestasjonen i Tokyo.

Det nye toget er kalt Alfa-X, og det skal begynne å gå i rute i 2030. Jernbaneselskapet JR Higashi Nihon planlegger å kjøre dette toget i 360 kilometer i timen. Dette er ti km/t raskere enn Kinas Fuxing Hao, som går mellom Beijing og Shanghai, men har samme toppfart.

For å takle den enorme luftmotstanden når toget kjører inn i en tunnel, vil den fremste vognen i Alfa-X ha en lang spiss aerodynamisk front som måler 22 meter. Med bare en håndfull vinduer ser det ut som om det knapt nok er plass til passasjerer i den fremste vognen.

Jernbaneselskapet JR Higashi Nihon viste nylig frem sitt nyeste lyntog.

Skal testes i tre år

Togsettet er malt sølv metallic med grønne striper og har ti vogner. Fredag begynner testturene. I tre år skal det kjøres mellom byene Aomori og Sendai nattetid.

Japans lyntog hadde sin debut i 1964 da Tokyo også arrangerte OL. De er blitt et symbol på landets effektivitet og pålitelighet.

Utfordringen med lufttrykket når høyhastighetstogene kjører i tunneler kan høres i videoen under, i form av et kraftig smell etter fem sekunder:

Alternativ til fly

De såkalte shinkansen-togene er sjelden forsinket. De har avgang fra stasjonen i Tokyo med få minutters mellomrom med byer som Kyoto, Osaka og andre byer som mål og er et alternativ til luftfart.

Alfa-X er en viktig del av en plan til å tilby raskere reiser til Sapporo, den største byen på den nordlige øya Hokkaido.

– Utviklingen av neste generasjon av shinkansen-tog er basert på konsepter og overlegen ytelse, høy komfort og innovativt vedlikehold, heter det i en uttalelse fra jernbaneselskapet JR Higashi Nihon.

Enda raskere tog kommer

For øyeblikket er Alfa-X verdens raskeste tog, men det kan fort ha mistet denne tittelen innen det blir satt i trafikk. En ny magnetisk toglinje er under bygging mellom Tokyo og Nagoya.

Denne linjen går for det meste i tunneler og det magnetiske svevetoget skal gå med en toppfart på 505 kilometer i timen. Dermed blir reisetiden mellom byene redusert fra 110 minutter til 40 minutter.

Her sitter lokføreren i det nye lyntoget Alfa-X.

Fem fakta om Alfa-X

  1. I tillegg til vanlige bremser vil toget ha luftbremser på taket og magnetiske bremseskiver nær skinnene.
  2. Togene vil ha både vanlige fjærer og luftfjæring for å holde vognene stabile og gjøre reisen komfortabel.
  3. Alfa-X står for Advanced Labs for Frontline Activity in rail experimentation.
  4. De nye togene er basert på selskapers såkalte E5-plattform, som allerede trafikkerer viktige strekninger i Japan.
  5. Selskapet vil overføre data mellom toget, kontrollsenteret, verkstedene og staben for å overvåke ytelsen til enhver tid.