Verden

Minst 18 døde i tyfon i Kina

Minst 18 personer er døde etter at tyfonen Lekima traff kysten sør for Shanghai i Kina natt til lørdag. Uværet var kraftigere enn ventet, med orkans styrke.

Minst 18 mennesker er døde, og 14 er meldt savnet etter at tyfonen Lekima traff Kina natt til lørdag.
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

I tillegg er 14 personer meldt savnet, melder statlig fjernsyn i Kina.

Dødstallene er registrert i Yongjia, som ligger i utkanten av den store havnebyen Wenzhou. Ei elv ble sperret av et jordskred, noe som gjorde at vannet i elva steg 10 meter før vannmassene ble så kraftige at de brøt gjennom jordmassene. Dermed ble en rekke boliger oversvømt.

Tyfonen traff land klokken 1.45 natt til lørdag. Over 200 hus har rast sammen og 3.200 boliger er påført skader i uværet.

Over 1 million mennesker, blant dem 253.000 i storbyen Shanghai, ble evakuert før tyfonen traff land, melder det statlige nyhetsbyrået Xinhua.

Shanghai

Over 1 million mennesker, blant dem 253.000 i storbyen Shanghai, ble evakuert før tyfonen traff land, melder det statlige nyhetsbyrået Xinhua.

3.023 flygninger i Shanghai, Hangzhou og andre byer ble innstilt. Det ble også noen togavganger. Høyhastighetslinjen mellom Shanghai og den internasjonale lufthavnen Pudong ble stengt. Også Shanghai Disneyland ble stengt.

Prognosene viste først at værsystemet skulle avta i vindstyrke etter at det feide over Taiwan og Japan torsdag og fredag, men det var likevel sendt ut sterke advarsler om store nedbørsmengder, bølgehøyder og sterke vindkast.

Tyfonen Lekima er ventet å bevege seg over land langs kysten mot Shanghai.

Fortsetter mot nord

Da Lekima feide inn over byen Wenling natt til lørdag ble tusenvis av trær meid i bakken og boliger rasert. Vann og vind medførte at et stort antall husholdninger var uten strøm.

Tyfonen Lekima er ventet å bevege seg like forbi Shanghai og fortsette ferden nordover langs kysten.

I Shanghai og i provinsene Anhui, Fujian, Jiangsu og Zhejiang er det ventet store nedbørsmengder og oversvømmelser. Myndighetene har sendt ut varsler om mulige jord- og leirskred og flom.

Les mer om

  1. Kina
  2. Flom
  3. Ekstremvær
  4. Klima
  5. Shanghai