Verden

Amerikanske myndigheter gransker mystiske gråhval-dødsfall

Uvanlig mange døde gråhvaler skylles i land på den amerikanske vestkysten. Amerikanske forskere forsøker nå å finne ut hvorfor.

Elever og lærere ved Northwest Montessori School i Seattle undersøker kadaveret av en gråhval på Olympic Peninsula i delstaten Washington i forrige uke. Foto: Gene Johnson / AP / NTB scanpix
  • NTB
En død hval i fjæresteinene ved Pacifica i California 15. mai. Amerikanske myndigheter undersøker nå hvorfor et uvanlig høyt antall døde gråhvaler er oppdaget langs den amerikanske og canadiske vestkysten. Foto: Jeff Chiu / AP / NTB scanpix
Duat Mai står på toppen av et hvalkadaver på Ocean Beach i San Francisco i California 6. mai. Så langt i år er rundt 70 dyr funnet døde langs USAs vestkyst. Foto: Jeff Chiu / AP / NTB scanpix
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Så langt i år er rundt 70 døde hvaler blitt funnet langs kysten av California, Oregon, Washington og Alaska. Tallet er det høyeste siden 2000. I tillegg er det funnet fem hvaler på strender i British Columbia i Canada.

Den amerikanske fiskerietaten NOAA Fisheries har nå erklært hvaldødsfallene som en uvanlig hendelse og satt inn ressurser for å finne årsaken.

Ifølge etaten har bestanden av gråhvaler økt markert det siste tiåret, og er nå på rundt 27.000 dyr. Arten ble fjernet fra lista over truede dyrearter i 1994.

I 2000 ble over 100 døde gråhvaler skylt på land. Til tross for en granskning av hendelsen, ble det ikke funnet noen klar årsak.

Les mer om

  1. Truede dyrearter
  2. California