Verden

Klatrere savnet på Nanda Devi i India

Det er små sjanser for å finne de åtte klatrerne som er meldt savnet på fjellet Nanda Devi i live, sier indiske tjenestemenn.

 • NTB

Blant de åtte er det fire briter, to amerikanere, en australier og en inder. Inderen er guide og representerer et indisk fjellklatrerinstitutt, opplyser de lokale myndighetenes talsmann Vijay Kumar Jogdande.

Ekspedisjonen ledes av den britiske fjellguiden Martin Moran, som har besteget Nanda Devi to ganger tidligere.

7.816 meter høye Nanda Devi ligger i den indiske delen av Himalaya og er landets nest høyeste fjell. Klatrerne skulle imidlertid bestige østtoppen, som er 6.477 meter høy og aldri tidligere besteget. De skulle etter planen ha returnert til base camp fredag, skriver Reuters.

– Små sjanser

To helikoptre fra det indiske flyvåpenet har deltatt i søket etter de savnede klatrerne, men letingen måtte søndag innstilles på grunn av dårlig vær.

Letemannskapene skal ha observert telt i området, men har ikke sett tegn til klatrerne.

– Sjansene for at de skal overleve er nå små, sier Jogdande, som viser til at det har gått et stort skred i området.

Køer på Mount Everest

Hendelsen skjer etter en svært dødelig klatresesong i andre deler av fjellkjeden Himalaya, som strekker seg over landene India, Pakistan, Nepal, Kina og Bhutan. Til sammen kan nærmere 20 mennesker ha omkommet på fjell som alle er høyere enn 8.000 meter.

Flesteparten av dødsulykkene har skjedd på verdens høyeste fjell, Mount Everest. Her har elleve klatrere omkommet i løpet av årets klatresesong i april og mai, mot fem omkomne i fjor.

41 grupper med til sammen 378 klatrere fra hele verden har fått tillatelse til å bestige Mount Everest under årets klatresesong. Dette har resultert i svært lange køer på vei opp mot toppen.

Flere av dødsfallene den siste tiden antas å ha sammenheng med køene. Kritikere mener jakt på profitt i klatrenæringen fører til at for mange får tillatelse til å bestige fjellet fra nepalsk side.

 1. Les også

  Åtte klatrere ville prøve ny Himalaya-rute. Nå er de savnet.

Les mer om

 1. India

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Nepal har hentet ned fire lik og tonnevis med søppel fra Mount Everest

 2. VERDEN

  AP: Fem døde funnet i søket etter savnede klatrere i Himalaya

 3. VERDEN

  Åtte klatrere ville prøve ny Himalaya-rute. Nå er de savnet.

 4. VERDEN

  Nytt dødsfall på Mount Everest

 5. VERDEN

  Sherpa besteg Mount Everest to ganger på en uke

 6. VERDEN

  Sherpa besteg Mount Everest for 23. gang – slo sin egen rekord