Verden

Venstresiden går kraftig frem, statsministeren erkjenner nederlaget

KØBENHAVN (Aftenposten): Dette er det første klimavalget i Danmarks historie, sa Socialdemokratiets leder Mette Frederiksen da hun ble hyllet i natt.

 • Ingeborg Moe
  Journalist

Ved 23.30-tiden var så stor del av stemmene talt opp og prognosene så klare at statsminister Lars Løkke Rasmussen satte seg i bilen og kjørte til Folketinget på Christiansborg. Underveis erkjente han nederlaget til TV2 og sa at han ville dra til dronning Margrethe og be henne gi Mette Frederiksen regjeringsoppdraget.

– I morgen skal jeg ta en tur og hilse på hennes majestet Dronningen. Slik saken står nå, vil et flertall peke på Mette Frederiksen, og så må hun få en sjanse til å danne regjering. Det tror jeg ikke blir lett for henne, sa statsministeren til TV2.

Like etter ble Socialdemokratiets leder Mette Frederiksen klappet inn hos sine egne, til lyden av Queens Don`Stop Me Now:

– Danmark skal ha en ny regjering.

- Dette er det første klimavalget i Danmarks historie.

Det feier en rød vind over Danmark. Den røde blokken blir klart større enn den borgerlige.

 • Socialdemokratiet står omtrent på stedet hvil.
 • Støttepartiene på den røde siden, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti går kraftig frem.
 • Statsministerens parti, Venstre, går mest frem - men vil miste makten på grunn av tilbakegangen til de andre blå partiene.
 • Dansk Folkeparti blir halvert.

De røde ligger an til å få 91 mandater, de borgerlige 75.

Dansk Folkepartis leder Kristian Thulesen Dahl måtte erkjenne at partiet har gått på en kjempesmell.

Halvering

Men målingene viser altså at sosialdemokratene ikke får den oppgangen de hadde håpet på. At den røde siden får flertall nå, skyldes at de andre partiene på rød side går kraftig frem.

I en av Danmarks rødeste valgkretser hadde folk mobilisert på valgdagen.

I valglokalet til femte krets i København-bydelen Nørrebro Syd kunne valgfunksjonærene glede seg over godt oppmøte alt tidlig i onsdag formiddag. Klokken 14 hadde 59, 1 prosent stemt, mot kun 44,2 på samme tid ved forrige folketingsvalg.

Akkurat denne valgkretsen er en av de aller rødeste i hele Danmark, og også blant de yngste. Det er et tidligere arbeiderstrøk, men med mange studenter.

– Jeg synes Socialdemokratiet har hellet mot Dansk Folkeparti de siste årene. Det er jeg ikke begeistret for, sier Hanin Elzine.

Hvem er hvem?

 • I Danmark tilhører følgende partier den røde blokken: Socialdemokratiet (Aps søsterparti), Radikale Venstre, Enhedslisten (som er Rødts søsterparti) og Socialistisk Folkeparti. Socialdemokratenes leder Mette Frederiksen sa før valget at hun ville danne en mindretallsregjering, men hun er avhengig av at de andre røde partiene ikke stemmer mot den.
 • Den blå blokken består av det konservative partiet Venstre, Det konservative folkepartiet, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti.

Derfor stemte de

Kanskje hadde det strålende været og temperaturen på 27 grader fått folk til å ta i bruk stemmeseddelen? Eller var forklaringen at årets valg ble lagt til en fridag, selve grunnlovsdagen. Men det var noe annet som dro gymnasiast og førstegangsvelger Hanin Elzine til valglokalet.

– Klimadebatten og innvandringsdebatten er merkesaker for meg. Derfor blir det Radikale Venstre for meg, sier Elzine.

Ingrid Ledertoug er valgsekretær i valgkretsen i Nørrebro som regnes som en av de rødeste i Danmark. Hun gleder seg over at mange har brukt stemmeseddelen.

Selv om Socialdemokratiet overtar makten, trenger partiet støtte fra Radikale Venstre, Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti.

– Jeg synes Socialdemokratiet har hellet mot Dansk Folkeparti de siste årene. Det er jeg ikke begeistret for. Men hvis de skal samarbeide med Radikale Venstre, vil de nok stilt overfor noen krav, sier 18-åringen.

Medisinstudentene Theis Mikkelsen (26) og Laura Juul (26) holder også med rød side, den ene stemmer Radikale Venstre, den andre Socialistisk Folkeparti. – Jeg synes det er fjollete at vi ikke kan ta imot kvoteflyktninger. Vi har plass, sier Theis Mikkelsen.

Klima og innvandring

Statsminister Lars Løkke Rasmussen fra det borgerlige partiet Venstre skrev ut nyvalg 7. mai og la det til grunnlovsdagen 5. juni. Det var i siste liten før folketingsperioden utløp 17. juni.

Valgkampen har vært preget av diskusjon om klima, innvandring og velferd. Det siste har blant annet dreiet seg om lavere pensjonsalder for sliterne. Et stort spenningsmoment knyttet til årets valg er om de to innvandringsfiendtlige partiene Stram Kurs og Nye Borgerlige kommer over sperregrensen til Folketinget. Grensen for å komme inn i Folketinget er på 2 prosent oppslutning i Danmark, mot 4 prosent i Norge.

Har lekket til venstre

Professor i statsvitenskap, Kasper Møller Hansen, ved Københavns universitet mener at Socialdemokratiets vridning mot høyre i innvandringspolitikken har gjort at partiene til venstre har overtatt stemmer fra de mest venstreorienterte velgerne deres, men at Mette Fredriksen har plukket stemmer fra sentrum og høyre. Det har gått utover høyresiden og spesielt Dansk Folkeparti.

Du kan lese mer om dansk politikk her:

 1. Les også

  Dette er blitt symbolet på danske tilstander

 2. Les også

  Mette Frederiksen blir ganske sikkert statsminister, men blir hun stjerne? | Frank Rossavik

 3. Les også

  «De tror de skal bli sendt til en øy»

 4. Les også

  Dette er de mest spennende spørsmålene før det danske valget

Les mer om

 1. Dansk politikk
 2. Dansk valg