Verden

Stoltenberg sier Iraks regjering vil at Nato fortsetter treningsoppdrag

Jens Stoltenberg sier regjeringen i Bagdad ønsker at Nato fortsetter sitt oppdrag i Irak, til tross for nasjonalforsamlingens vedtak om at utenlandske styrker skulle sendes ut av landet.

Iraks regjering ønsker at Natos treningsoppdrag i landet fortsetter, sier alliansens generalsekretær Jens Stoltenberg.

  • NTB

Stoltenberg har en rekke ganger sagt at Nato er i Irak etter invitasjon fra landets myndigheter og bare kan utføre sitt oppdrag så lenge alliansen er velkommen.

På en pressekonferanse i Brussel torsdag sa Stoltenberg at den irakiske regjeringen fortsatt vil ha Nato der, til tross for at nasjonalforsamlingen nylig vedtok en resolusjon om å kaste ut utenlandske styrker fra landet.

Rundt 500 personer er en del av Natos program for opplæring og rådgivning for å styrke kapasiteten til irakiske sikkerhetsstyrker. Alliansen ønsker å øke sin innsats i Irak. I første omgang vil det trolig skje ved at alliansen overtar oppgaver som i dag utføres av den USA-ledede koalisjonen for å bekjempe IS.

Russland og Afghanistan

Ellers var det russiske missiler og situasjonen i Afghanistan som var i sentrum på dag to av alliansens forsvarsministermøte.

– Vi har diskutert utfordringen russiske missiler utgjør, inkludert SSC-8-missilene som førte til at INF-avtalen brøt sammen, forteller Stoltenberg. Avtalen om mellomdistansemissiler opphørte i fjor etter gjentatte russiske brudd.

– Utplasseringen av SSC-8-rakettene føyer seg inn i et mønster vi har sett over flere år, der Russland har investert tungt i moderne våpensystemer. Det inkluderer missiler som kan bære både konvensjonelle stridshoder og atomstridshoder, noe som øker risikoen for feilberegninger og misforståelser, forklarte Nato-sjefen.

Han vil unngå et nytt våpenkappløp og gjentar at det ikke er aktuelt å svare med å speile russerne rakett for rakett.

– Alvorlig

På møtet opplyste Stoltenberg at dersom også nedrustningsavtalen START ryker, er det første gang siden 1972 at Russland ikke er bundet av noen avtaler om våpenkontroll.

– Det er et alvorlig bilde. Derfor er det viktig at man legger ressurser i å forlenge den avtalen, og at vi får et internasjonalt engasjement for å skape nye avtaler, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) etter møtet.

Han sier Nato vil ha en rolle der, men at det er mange land som må inkluderes. Da de opprinnelige nedrustningsavtalene ble inngått, var det i praksis bare to aktører som gjaldt – USA og Sovjetunionen – sier statsråden, som mener det viktigste nå er å forlenge START-avtalen, som ble inngått mellom nettopp de to landene.

Håper på samtaler

Torsdag ettermiddag har Nato invitert alle partnere som bidrar i Afghanistan, til å diskutere situasjonen i landet. Stoltenberg forventer at alle vil fortsette arbeidet for langsiktig sikkerhet og stabilitet.

– Dette er i vår interesse, i tillegg til å være bra for afghanerne. Vi gikk inn etter 11. september for å hindre at landet igjen skal bli en frihavn for internasjonal terrorisme. Den beste måten å sikre det på er ved å finne en varig fredsløsning.

Nato-sjefen gjentok sin støtte til USAs samtaler med Taliban og sa at ethvert tiltak som kan føre til mindre vold, er velkomment.

– Vi håper samtalen kan lede til en fredsprosess og åpne for samtaler mellom partene i Afghanistan, sa Stoltenberg.