Verden

Stoltenberg sier Iraks regjering vil at Nato fortsetter treningsoppdrag

Iraks regjering ønsker at Natos treningsoppdrag i landet fortsetter, sier alliansens generalsekretær Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg sier regjeringen i Bagdad ønsker at Nato fortsetter sitt oppdrag i Irak, til tross for nasjonalforsamlingens vedtak om at utenlandske styrker skulle sendes ut av landet. Arkivfoto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix

 • NTB

Stoltenberg har en rekke ganger sagt at Nato er i Irak etter invitasjon fra landets myndigheter og bare kan utføre sitt oppdrag så lenge alliansen er velkommen.

På en pressekonferanse i Brussel torsdag sa Stoltenberg at den irakiske regjeringen fortsatt vil ha Nato der, til tross for at nasjonalforsamlingen nylig vedtok en resolusjon om å kaste ut utenlandske styrker fra landet.

Rundt 500 personer er en del av Natos program for opplæring og rådgivning for å styrke kapasiteten til irakiske sikkerhetsstyrker. Alliansen ønsker å øke sin innsats i Irak. I første omgang vil det trolig skje ved at alliansen overtar oppgaver som i dag utføres av den USA-ledede koalisjonen for å bekjempe IS.

Russland og Afghanistan

Ellers var det russiske missiler og situasjonen i Afghanistan som var i sentrum på dag to av alliansens forsvarsministermøte.

– Vi har diskutert utfordringen russiske missiler utgjør, inkludert SSC-8-missilene som førte til at INF-avtalen brøt sammen, forteller Stoltenberg. Avtalen om mellomdistansemissiler opphørte i fjor etter gjentatte russiske brudd.

– Utplasseringen av SSC-8-rakettene føyer seg inn i et mønster vi har sett over flere år, der Russland har investert tungt i moderne våpensystemer. Det inkluderer missiler som kan bære både konvensjonelle stridshoder og atomstridshoder, noe som øker risikoen for feilberegninger og misforståelser, forklarte Nato-sjefen.

Han vil unngå et nytt våpenkappløp og gjentar at det ikke er aktuelt å svare med å speile russerne rakett for rakett.

– Alvorlig

På møtet opplyste Stoltenberg at dersom også nedrustningsavtalen START ryker, er det første gang siden 1972 at Russland ikke er bundet av noen avtaler om våpenkontroll.

– Det er et alvorlig bilde. Derfor er det viktig at man legger ressurser i å forlenge den avtalen, og at vi får et internasjonalt engasjement for å skape nye avtaler, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) etter møtet.

Han sier Nato vil ha en rolle der, men at det er mange land som må inkluderes. Da de opprinnelige nedrustningsavtalene ble inngått, var det i praksis bare to aktører som gjaldt – USA og Sovjetunionen – sier statsråden, som mener det viktigste nå er å forlenge START-avtalen, som ble inngått mellom nettopp de to landene.

Håper på samtaler

Torsdag ettermiddag har Nato invitert alle partnere som bidrar i Afghanistan, til å diskutere situasjonen i landet. Stoltenberg forventer at alle vil fortsette arbeidet for langsiktig sikkerhet og stabilitet.

– Dette er i vår interesse, i tillegg til å være bra for afghanerne. Vi gikk inn etter 11. september for å hindre at landet igjen skal bli en frihavn for internasjonal terrorisme. Den beste måten å sikre det på er ved å finne en varig fredsløsning.

Nato-sjefen gjentok sin støtte til USAs samtaler med Taliban og sa at ethvert tiltak som kan føre til mindre vold, er velkomment.

– Vi håper samtalen kan lede til en fredsprosess og åpne for samtaler mellom partene i Afghanistan, sa Stoltenberg.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Nato suspenderer treningen av soldater i Irak

 2. VERDEN

  Rakettangrep nær USAs ambassade i Bagdad. Trump med nye trusler.

 3. VERDEN

  Stoltenberg presses fra alle kanter. Nå raser også oppslutningen om Nato.

 4. VERDEN

  Iraks nasjonalforsamling krever at USA trekker sine styrker ut

 5. VERDEN

  Missilangrep i natt: Iran kaller angrepet selvforsvar. Trump melder at «alt står bra til»

 6. VERDEN

  USA og Taliban signerer fredsavtale