Verden

– Hun prøvde ikke å belære oss. Dét er slik det skal være mellom venner.

RIYADH, SAUDI-ARABIA (Aftenposten) Vi bestemmer selv. Vi lar oss ikke belære av menneskerettighetsorganisasjoner, sa Saudi-Arabias viseutenriksminister etter møtet med Norges utenriksminister.

– Noen av dem som kalles «politiske fanger» er tvert imot personer som har brutt loven, sa Saudi-Arabias viseutenriksminister til Aftenposten i Riyadh tirsdag ettermiddag.
 • Helle Aarnes
  Journalist
 • Signe Dons
  Fotograf

Menneskerettigheter tok mesteparten av det nesten fire timer lange møtet mellom Norges og Saudi-Arabias to utenriksministre i oljelandet tirsdag.

– Vi hadde åpne og svært direkte samtaler om både dødsstraff og terrorlovgivningen, sa Søreide til Aftenposten etter møtet med prins Faisal bin Farhan Al Saud, landets utenriksminister.

– Landet går gjennom en revolusjon når det gjelder sosiale rettigheter. Samtidig går det feil vei når det gjelder politiske rettigheter, sier Søreide.

Internasjonalt er det blitt lagt merke til at kvinner har fått lov til å kjøre bil. Parallelt har flere kvinneaktivister blitt fengslet og dømt for å ha vært «ulydig mot herskeren».

Flere titall personer, deriblant mindreårige, er også de siste årene dømt til døden for ting de har ytret. Andre er dømt etter en ny terrorlov, innført av den unge og svært mektige kronprins Mohammed bin Salman.

Les også

Fem dømt til døden: FN-ekspert kaller dommen en hån

Søreide besøker det eneveldige kongedømmet for første gang. Hun har tidligere kalt inn den saudiske ambassadøren til møte.

– Jeg oppfordret til åpne rettsprosesser. Norske myndigheter ber alltid om å få være til stede, men nå er det nesten ikke mulig lenger, sier Eriksen Søreide.

Ine Eriksen Søreide satt i møter med Saudi-Arabias utenriksminister prins Faisal bin Farhan Al Saud, og viseutenriksminister Adel al-Jubeir i nesten fire timer tirsdag ettermiddag.

– Vi bestemmer selv

Saudi-Arabia har formannskapet i G20 og skal ha G20-møte i november.

Viseutenriksminister Adel al-Jubeir svarte etter møtet med Søreide på spørsmål. Dette betegnes som «uhyre sjelden». Aftenposten fikk stille ett spørsmål.

– Menneskerettighetsorganisasjoner krever at dere setter fri politiske fanger før G20-møtet i Saudi-Arabia i november. Vil dere gjøre det?

– Saudi-Arabia et uavhengig land. Vi bestemmer selv hva vi vil gjøre. Vi vil ikke la oss belære av menneskerettighetsorganisasjoner, svarte al-Jubeir, Han sa at Saudi-Arabia følger internasjonale retningslinjer for menneskerettigheter.

Les også

To erkefiender, fem blodige konflikter og hvordan det hele henger sammen

– Men noen av dem som kalles «politiske fanger» er tvert imot personer som har brutt loven, sa viseutenriksministeren til Aftenposten.

Utenriksminister prins Faisal bin Farhan Al Saud, fikk overrakt en gavebok om Edvard Munch.

Kongerikets omdømme fikk en brutal ripe i lakken etter drapet på Washington Post-journalisten Jamal Khashoggi på den saudiske ambassaden i Tyrkia i 2018. Både FN og den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA mener at saudiske myndigheter sto bak drapet.

Les også

Drapsmennene mens de ventet på Khashoggi: – Dyret som skal ofres, er han kommet?

– Slik det skal være mellom venner

Saudi-Arabias viseutenriksminister la til at samtalene med Norges utenriksminister hadde vært gode.

– Hun har ikke prøvd å belære oss, og dét er slik det skal være mellom venner.

– Vi må vurdere hva som er den mest effektive måten å adressere dette på. Å ha denne dialogen i tre og en halv time her, er bedre enn å boikotte landet. Og vi merker jo at de er sårbare for kritikk. sier Ine Eriksen Søreide til Aftenposten.

– Hvordan merkes det?

– Det kommer gradvise endringer, og de følger nå mange av anbefalingene vi har gitt, blant annet gjennom fra FN-systemet. De har tillatt kvinner å kjøre bil, og de har avviklet vergeordningen. Vi skal selvsagt ikke se oss blinde på dette, og fortsette å adressere menneskerettigheter ved alle anledninger.

Ina Tin, Saudi-Arabia-ekspert i Amnesty, hadde samtaler med utenriksministeren før hun reisen.

– Situasjonen har aldri vært verre enn nå. Kvinneaktivister og NGO-aktivister sitter fengslet. For noen er situasjonen livstruende. Søreide må understreke overfor Saudi-Arabia at de må sette fri samvittighetsfanger, som sier Amnesty har en god relasjon til Søreide.

– Søreide deler vår analyse av situasjonen.

Les også

 1. Guardian: Mobilen til verdens rikeste mann angivelig hacket via den saudiske kronprinsen

 2. Saudi-Arabias kronprins tar «fullt ansvar» for journalist-drapet

 3. Saudi-Arabias blodige sjarmoffensiv | Harald Stanghelle

Les mer om

 1. Saudi-Arabia
 2. Menneskerettigheter
 3. Mohammed bin Salman
 4. Utenrikspolitikk
 5. G20
 6. Norge
 7. Amnesty International