Politimann pågrepet og siktet for drap etter at George Floyd (44) døde under pågripelse

USAs tidligere president Barack Obama sier han som så mange andre sørger over dødsfallet til afroamerikanske George Floyd. Politimannen som knelte på halsen til Floyd, er nå pågrepet og siktet for drap.

– Jeg deler lidelsene til millioner av amerikanere over dødsfallet til en svart mann som ble drept av politiet i Minnesota, og flere andre lignende raserelaterte hendelser i landet, sier Obama i en uttalelse fredag.

– Dette kan ikke være normalen, sier Obama, som var den første afrikansk-amerikanske presidenten i USA.

Floyd døde mandag etter at en hvit politimann hadde presset kneet sitt mot halsen hans i flere minutter under en pågripelse.

Videomateriale fra hendelsen dokumenterer hvordan Floyd trygler om hjelp, før han blir stille og livløs. I videoen påpeker en rekke vitner at Floyd er bevisstløs. Likevel fortsetter polititjenestemannen å trykke kneet mot halsen hans i minst syv minutter. Floyd ble erklært død på sykehus senere samme dag.

Hendelsen har ført til voldsomme reaksjoner og opptøyer i en rekke byer.

USAs tidligere president Barack Obama.

Biden: USA lider under systematisk rasisme

Demokratenes antatte presidentkandidat Joe Biden mener USA har et åpent sår og lider under systematisk rasisme, etter dødsfallet til George Floyd.

– Vi er et land med et åpent sår. Ingen av oss kan snu oss vekk, sier Biden i en tale lagt ut på sin egen Twitter-konto fredag kveld.

I talen sa han også at han mener USA lider under systematisk rasisme, og at landet nå trenger et sterkt lederskap.

Sistnevnte var en referanse til Trump, som først fordømte politiet etter Floyds dødsfall, før han senere advarte demonstranter mot at de kan bli skutt.

Biden opplyser at han har tatt kontakt med familien til George Floyd.

– Vi trenger en virkelig politireform, for å løfte politifolk til den høye standarden som mange av dem holder, som ansvarliggjør dårlige politifolk, og som reparerer forholdet mellom lovens håndhevere og samfunnet de er satt til å beskytte, sier Biden.

Lover snarlige reaksjoner mot politifolkene

Minnesotas guvernør Tim Walz ber om ro i gatene og lover snarlige reaksjoner mot politifolkene som var involvert da afroamerikanske George Floyd døde.

Fredag kveld opplyser myndighetene i delstaten at polititjenestemannen som satt på halsen til Floyd, Derek Chauvin, er pågrepet og siktet for drap. De tre andre involverte polititjenestemennene har fått sparken.

Les også

Opptøyene sprer seg i USA. Raseriet handler om tre døde mennesker.

– Jeg forstår at mange har mistet tilliten. Jeg har ikke tenkt å stå her og si, som en hvit mann, hvordan dere skal opptre. Men jeg ber om deres hjelp til å gjenopprette ro og orden, sa Walz på en pressekonferanse fredag.

Han understreket at det er nødvendig at orden blir gjenopprettet for at det skal være mulig å søke rettferdighet i de tilfellene som har forårsaket uroen.

Det har vært voldsomme demonstrasjoner i Minneapolis etter dødsfallet. Her har demonstranter tatt kontroll over en politistasjon.

Walz lovte også å ta et oppgjør med den rasemessige ulikheten som ligger til grunn for uroen, men varslet også at delstatens nasjonalgarde blir satt inn for å gjenopprette orden etter tre netter med opptøyer og plyndring i Minneapolis, skriver Reuters.

Walz ba også om unnskyldning for at et TV-team fra CNN ble arrestert og påført håndjern mens de filmet protestene i nærheten av en politistasjon som torsdag ble satt i brann. Teamet ble senere løslatt.