Verden

Boris Johnson gjemte seg i Downing Street. Overlot scenen til Brexit-generalen.

LONDON (Aftenposten): På nasjonens kanskje viktigste dag på flere tiår, lot Boris Johnson populisten og brexit-general Nigel Farage ta regi på kvelden. Nå hagler kritikken.

Boris Johnson møter sterk kritikk for å være fraværende på den historiske kvelden. Foto: Frank Augstein / AP/ NTB scanpix

  • Eirin Hurum
    Eirin Hurum
    Europa-korrespondent

Inne i Downing Street holdt Boris Johnson et lukket selskap for sine nærmeste medarbeidere og venner.

Ute tikket den digitale klokken ned mot det historiske øyeblikk hvor Storbritannia formelt ville forlate EU. Men den var det bare dem som hadde tilgang til statsministerboligen som så.

Slik så det ut i Downing Street. Inne festet statsministeren med nære medarbeidere og venner. Foto: Toby Melville/ Reuters/ NTB scanpix

Boris Johnson var fraværende hele kvelden. Ingen tale. Ingen statsminister som viste retning.

Derimot dukket det opp en video på statsministerens Facebook-side klokken 22. Her opptrådte Boris Johnson med en forhåndsinnspilt «videohilsen», litt amatørmessig laget.

I stedet overlot Boris Johnson scenen til brexit-general og populisten Nigel Farage. Mannen som mer enn noen annet har bidratt til polariseringen av landet.

Det var brexit-partiet som hadde leid Parliament Square, og det var Nigel Farage som fikk nasjonens og verdens oppmerksomhet da han talte på scenen bare minutter før klokken 24.00.

Les også

Britene er ute av EU. Men nattens festrus kan fort ende i bakrus. Dette våkner britene opp til.

Brexit-general Nigel Farage fikk scenen alene. Det var han som talte foran Westminster da Storbritannia forlot EU. Foto: Simon Dawson/ Reuters/ NTB scanpix

«Forestill deg et land som er i ferd med å ta et langt steg inn i det ukjente. En fremtid solgt på løfter ingen med noe realisme kan holde. Av en mann som har levd hele livet på løgner», skriver John Crace i en drepende kommentar i The Guardian.

Enhver skikkelig statsminister ville forstått at dette er kvelden hvor han måtte levere, skriver han videre. I sosiale medier er Johnsons fravær blitt heftig diskutert det siste døgnet.

Hvem var ute og balanserte bildet av et Storbritannia i seiersrus, spørres det.

«Vi sørger med dere»

I stedet var det europeiske ledere som målbar synspunktene til EU-tilhengerne i Storbritannia. De som sørget i går kveld.

Frankrikes president, Emmanuel Macron leverte som vanlig en meget tydelig beskjed: «Jeg husker hvor mye 2016-kampanjen var bygd på løgner, overdrivelser og forenklinger. Vi må tenke over hva løgner fører til i våre demokratier, skrev han i et følelsesladet brev til britene. Sammen med en tale.

I Edinburgh ble brexit-kvelden markert med sorg, lys og blomster. Foto: Russell Cheyne/Reuters/ NTB scanpix

Skottene fortviler

I Storbritannia var det skottene som ledet an i sorgen over at landet forlater EU. Ved folkeavstemningen i 2016 stemte et flertall av skottene for å bli i EU.

I Edinburgh var det største arrangementet en lysmesse, hvor folk kastet roser på i vannet utenfor det skotske parlamentet Holyrood.

Det samme skjedde i Brighton, en av byene med flest EU-tilhengere i Storbritannia.

Våknet til dårlige nyheter

Lørdagen var ikke blitt mange timer gammel før hverdagen igjen innhentet britene.

BMWs store bilfabrikk i Sunderland, som produserer det britiske nasjonalikonet Mini, varslet at de utsetter produksjonen av de nye modellene på grunn av usikkerhet om brexit og rammevilkår.

Les også

Dette var selve symbolet på Cool Britannia. Landet struttet av selvtillit. Nå kan både bilen og industrien forsvinne.

Så kom flere dårlige nyheter for britisk næringsliv.

Den konservative storavisen Telegraph avslørte at regjeringen planlegger å innføre full tollkontroll på alle varer fra EU og til Storbritannia etter brexit.

Det vil i så fall ramme europeiske eksportbedrifter hardt og samtidig skape trøbbel for britisk næringsliv som er avhengig av sømløs handel med for eksempel bildeler.

Ifølge The Guardian ønsker regjeringen å bruke dette som et pressmiddel i forhandlingene med EU, som vil starte i mars.

Les mer om

  1. Brexit
  2. Boris Johnson
  3. EU
  4. Emmanuel Macron