Verden

De første smittetilfellene i Europa er bekreftet i Frankrike

Tre personer i Frankrike har testet positivt på coronaviruset som trolig stammer fra Kina, opplyser helseminister Agnès Buzyn. De tre har nylig vært i Kina.

Frankrikes helseminister Agnès Buzyn bekrefter at to personer i Frankrike har testet positivt på det kinesiske coronaviruset.
  • Hans O. Torgersen
    Journalist
  • NTB

Coronaviruset er påvist i Frankrike, opplyser franske myndigheter, ifølge AFP.

Helseminister i landet, Agnés Buzyn, opplyser at tre personer har testet positivt på coronaviruset som trolig stammer fra Kina.

Det er de første bekreftede smittetilfellene i Europa, opplyste Buzyn på en pressekonferanse fredag kveld.

Venter flere smittetilfeller

– Vi har identifisert smittetilfellene svært raskt, sa helseministeren.

Hun la til at det er svært sannsynlig at det vil bli påvist flere tilfeller av det kinesiske coronaviruset i dagene som kommer. Franske myndigheter vil gjøre alt de kan for å hindre spredning av viruset.

Så langt er 26 mennesker døde og over 800 smittet i Kina. Et 20-tall smittetilfeller er påvist i flere andre land. Utenfor Asia er det kun USA, med to tilfeller, og nå Frankrike som har påvist smittetilfeller.

En av de smittede er innlagt på sykehus i Bordeaux. Han har opplyst at han nylig kom hjem fra en reise i Kina, og at han mellomlandet i Nederland før han kom hjem til Frankrike.

En annen av de smittede er innlagt på et sykehus i Paris. Denne personen har også vært i Kina. Det er ikke kjent om vedkommende har vært i Wuhan, den kinesiske byen der virusutbruddet trolig startet.

Verdens helseorganisasjon (WHO) sier det foreløpig ikke er grunn til å erklære en global helsekrise som følge av utbruddet.

En ansatt med verneutstyr bruker termometer til å sjekke om reisende på en T-banestasjon i Beijing i Kina har feber.
Les også

Engstelige pasienter strømmer til sykehusene i Wuhan

– Ingen grunn til panikk i Norge

Det er ingen grunn til at nordmenn skal ha panikk for coronaviruset fra Kina, mener professor Ørjan Olsvik ved UiT.

Overfor NRK påpeker professoren i klinisk mikrobiologi ved Universitetet i Tromsø (UiT) at viruset har en betydelig lavere dødelighet enn for eksempel sars og mers.

– Dødeligheten er på 2 til 4 prosent. Og de som er døde, er i all hovedsak eldre. Gjennomsnittsalderen på pasienter har vært 73 år, og den yngste – på 48 år – hadde en kreftsykdom i tillegg. Veldig mange av disse døde for tidlig. De var ikke veldig friske, sier Olsvik.

I Kina er det 53 millioner friske per person som har mistet livet som følge av coronaviruset, påpeker han.

Olsvik mener det ikke er noen grunn til at nordmenn skal få panikk.

– Bekymringer og panikk gir veldig sjelden resultater. Det er jo egentlig å påføre oss selv en mental lidelse å gå rundt å være redd for noe som er langt unna og som med svært liten sannsynlighet kommer til å gi alvorlig sykdom for mange i Norge, sier professoren.

Les også

26 personer er døde, og over 830 er bekreftet smittet. Dette vet vi om det nye lungeviruset.

Nytt tilfelle bekreftet i USA, viruset også bekreftet i Nepal

Nyhetsbyrået AFP melder at en person i Nepal har fått coronaviruset, skriver Dagbladet. Ifølge avisen er Nepal det åttende landet som bekrefter smitte.

Torsdag skal også USA ha fått et nytt smittetilfelle av viruset. Denne gang er det en amerikansk kvinne i 60-årene i Chicago som er smittet, bekrefter amerikanske helsemyndigheter.

CNN melder at kvinnen skal være smittet i forbindelse med reise, og at hun etter forholdene skal ha det bra. Kvinnen skal ha reist til Wuhan sent i desember, og kommet hjem til Chicago 13. januar.

Det er det andre smittetilfellet i USA som så langt er bekreftet. Tidligere er viruset påvist hos en mann i 30-årene i Seattle. Mer enn 50 andre mistenkte tilfeller fordelt over 22 stater testes nå for viruset.

Ansatte ved Queen Elizabeth Hospital i Hongkong flytter en pasient som de mistenker er smittet av coronaviruset.
Les også

Hvis halve verden blir influensasyke – hvem bør få hjelp først?

Går glipp av nyttårsfeiringen

43 millioner kinesere har fått innskrenket bevegelsesfrihet som følge av coronaviruset.

Myndighetene har innstilt all tog- og busstrafikk til og fra 13 byer, og den tradisjonelle nyttårsfeiringen går dermed i vasken for millioner av kinesere.

Foruten Wuhan, der viruset først ble oppdaget, gjelder reiseforbudet for millionbyene Chibi, Lichuan, Xiantao, Ezhou, Huanggang, Xianning, Qianjiang, Huangshi, Jingzhou, Dangyang, Tianmen og Yichang.

Lørdag tok Kina farvel med grisens år og gikk inn i rottens år, og mange kinesere pleier tradisjonelt å reise hjem til fødestedet og feire nyttår med slekt og venner.

Som følge av virusutbruddet advarer kinesiske myndigheter også mot store folkemengder. Både i hovedstaden Beijing og en rekke andre byer er det tradisjonelle fyrverkeriet derfor avlyst.

Myndighetene har også stengt Den kinesiske mur for besøkende og sendt leger og annet sanitetspersonell fra hæren til Wuhan for å bistå i kampen mot viruset.

Les også

Frykter at lungeviruset kan mutere – stanser transport i by med 11 mill. innbyggere og ber alle holde seg hjemme

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Virus
  3. Kina
  4. Sykehus
  5. Verdens helseorganisasjon (WHO)