Verden

Ridende politi mot demonstranter

Tusenvis av antirasistiske demonstranter trosser både koronaregler og regnvær i en ny protest i London mot politivold og diskriminering.

Ridende politi gikk til aksjon i London for å spre demonstrantene som protesterte mot politivold og drapet på Georg Floyd. Foto: HENRY NICHOLLS / X06612

 • NTB
 • Hans O. Torgersen
  Journalist

Ved 19-tiden norsk tid gikk ridende politiet i London til aksjon mot demonstrantene like ved Downing Street, der statsministerboligen ligger.

Video på Sky News viser at en av politihestene kommer løpende uten rytteren sin. Ifølge The Independent kolliderte rytteren med trafikklys og ble revet ned fra hesten.

Politirytteren ble liggende på bakken etter hendelsen og både demonstranter og politifolk hjalp til med å bære hen bort fra gaten.

Politirytteren ble liggende på bakken etter å ha blitt revet eller dyttet av hesten. Foto: Frank Augstein / AP

Knelte i stillhet

Sammenstøt startet etter at folkemassene på Parliament Square knelte i stillhet før de ropte navnet til George Floyd.

Den svarte amerikaneren ble drept i en brutal pågripelse i Minneapolis i mai, en hendelse som utløste store demonstrasjoner mot rasisme i USA og en rekke land i verden.

Demonstrantene har i mange tilfeller ignorert råd fra myndigheter og politi om å unngå å samles på grunn av smittefaren. I England er det ikke lov for flere enn seks personer å samles i grupper – forutsatt at de holder en avstand på to meter fra hverandre.

Lite tyder på at politiet vil gripe inn for å stanse fredelige demonstranter som bryter koronareglene om avstand og samlinger i London. Foto: Frank Augstein / AP / NTB scanpix

«Rasismepandemi»

Det var ikke mulig i lørdagens demonstrasjon i London, men mange av de fremmøtte hadde dekket til nedre del av ansiktet.

– Rasisme er en pandemi, sto det på et av bannerne.

Demonstrasjoner til støtte for Black Lives Matter-bevegelsen arrangeres lørdag også i nordengelske Manchester, Cardiff i Wales og i en rekke andre byer i Storbritannia.

Søndag er det planlagt en protest utenfor USAs ambassade i London.

En demonstrant i London kneler og strekker opp en knyttet neve i protest mot rasisme. Foto: Alberto Pezzali / AP / NTB scanpix

Politiets plikt

Engelske polititopper har fremhevet at de har en plikt til å tilrettelegge for demonstrasjoner, og at de bare vil ty til makt dersom de tror de er nødt til det for å slå ned på uro, skriver BBC.

Ifølge Sky News var situasjonen relativt rolig under demonstrasjonen, med politifolk i vanlige uniformer på stedet, men da noen begynte å kaste gjenstander mot politiet rykket politiavdelinger i opprørsutstyr inn.

Etter at situasjonen roet seg ned, tok politifolkene av seg hjelmene og tok på uniformsluer i stedet. Politiledelsen ønsker åpenbart å ikke provosere med hvilken type utstyr man har på seg.

Les mer om

 1. Politivold
 2. Diskriminering
 3. Rasisme
 4. Rasisme-opprøret
 5. George Floyd
 6. London
 7. Storbritannia

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Mange tusen demonstrerte mot rasisme: – Må gjøre ord til handling

 2. VERDEN
  Publisert:

  USA: Portforbud skaper mer ro i gatene

 3. VERDEN
  Publisert:

  Titusenvis demonstrerte mot rasisme i England og resten av Europa for andre dag på rad

 4. VERDEN
  Publisert:

  Obama etter at forsvarsløs svart mann døde i politiets varetekt: – Rasisme kan ikke være normalen i USA

 5. VERDEN
  Publisert:

  Demonstrasjoner i flere land mot politivold i USA

 6. VERDEN
  Publisert:

  Over 100 pågrepet etter at høyreaktivister barket sammen med politi i London