Han ble smuglet ut av Sovjet som treåring. I dag takket han sin far i Trump-høringen.

WASHINGTON (Aftenposten): Oberstløytnant Alexander Vindman takket sin far for å ha rømt fra Sovjetunionen og ba ham ikke være engstelig for høringene.

Oberstløytnant Alexander Vindman avlegger eden tirsdag.

Selv med uniformsjakken nedlesset av militær ære og heder, er man ikke immun mot påstander om manglende lojalitet. Det har Alexander Vindman erfart med sine vitnemål i høringene om hvorvidt USA-president Donald Trump har misbrukt sin makt.

Tirsdag vitnet Vindman i den åpne høringen.

– Du har blødd for Amerika. Vi skylder deg stor takk, og jeg håper ingen her stille spørsmål ved din lojalitet, sa komitéleder Adam Schiff tirsdag.

Devin Nunes, republikanernes leder i komiteen, åpnet med å angripe det han mener er medienes skjeve fremstilling av granskningen.

– Amerikanere har lært seg å gjennomskue falske nyheter, sa han.

Vitner tirsdag: Visepresidentrådgiver Jennifer Williams og oberstløytnant Alexander Vindman.

Mener referatet er mangelfullt

Jennifer Williams, en rådgiver for visepresident Mike Pence, møtte til høringen samtidig som Vindman og holdt sitt åpningsinnlegg først.

Hun syntes Trumps telefonsamtale med Ukrainas president 25. juli var «uvanlig og upassende».

I notatene sine fra samtalen har hun skrevet at president Volodymyr Zelenskij sa «Burisma». Dette er navnet på energiselskapet der visepresident Joe Bidens sønn Hunter hadde et godt betalt verv.

Kjernen i anklagene mot Trump handler om at han skal ha ønsket etterforskning av Burisma for å sverte Biden-familien foran 2020-valget.

Utskriften fra samtalen som Det hvite hus offentliggjorde, viser imidlertid ikke at Ukrainas president brukte ordet.

Demokratenes komitéleder Adam Schiff (t.h.) og utspørrer Daniel Goldman får innspill fra en i sin stab.

Ville korrigere referat

Vindman har også anført at Zelenskij sa «Burisma» og forsøkte forgjeves å få korrigert referatet. Han tror ikke utelatelsen er bevisst, men en tilfeldig feil. Zelenskij snakket i hovedsak ukrainsk i samtalen.

– Hvilke språk snakker du, oberstløytnant, spurte demokratenes utspørrer Daniel Goldman.

– Ukrainsk og russisk ... og litt engelsk, svarte Vindman til latter i salen.

Han bekreftet imidlertid også at referatet er svært presist og at det gir et godt bilde av samtalen.

Slo alarm to ganger

To ganger i juli ble Vindman så oppbrakt over forsøk på å koble Ukraina inn i amerikansk innenrikspolitikk at han slo alarm overfor en advokat i Det hvite hus.

Den andre gangen skjedde dette innen en time etter at Trump og Ukrainas president Volodymyr Zelenskij hadde lagt på røret 25. juli. Det var i denne samtalen at Zelenskij minnet Trump på at de ønsket seg panservernmissiler og Trump svarte med «Jeg vil dog at du gjør meg en tjeneste».

Første gang var da EU-ambassadør Gordon Sondland i et møte med ukrainere 10. juli stilte betingelser for at landets nye president skulle få besøke Det hvite hus.

Pliktfølelse

Vindman understreket at han begge ganger slo alarm av pliktfølelse og gjorde det tjenestevei.

– Jeg trodde aldri jeg skulle sitte her og vitne foran denne komiteen og det amerikanske folk. Da jeg rapporterte min uro, var min eneste tanke å opptre korrekt og utføre min plikt, sa Vindman.

Vindman ble spurt hva han tenkte der han satt og hørte på telefonsamtalen mellom presidentene.

– Jeg hadde aldri hørt noe slikt. Dette var min verste frykt for hvor USAs Ukraina-politikk skulle gå, sa han.

Innvandrer til USA

Alexander Semyon Vindmans familie flyktet fra Sovjetunionen via Italia til USA da han og tvillingbroren Jevgenij – senere Eugene – var tre år gamle. Da moren døde, tok faren og bestemoren med seg guttene, et par kofferter og 750 dollar.

Da den lille familien kom fra Kiev til New York i 1979, forsørget faren dem ved å ha flere jobber samtidig som han lærte seg engelsk på kveldene.

Vindman henvendte seg direkte til sin far i høringen tirsdag:

– Pappa, det at jeg sitter her i dag i Kongressen og snakker til våre folkevalgte er bevis på at du tok rett beslutning for 40 år siden da du forlot Sovjetunionen for å søke et bedre liv her i USA for vår familie. Ikke vær engstelig. Det går helt fint å fortelle sannheten, sa Vindman.

En bunke vitnemål fra de lukkede høringene ligger på et bord i høringssalen i USAs kongress.

Såret i Irak

Vindman og broren vervet seg begge til hæren. Han har vært flere runder utenlands, blant annet i Sør-Korea og Tyskland. I tillegg har han vært i kampoperasjoner i Irak. Der ble han i oktober 2004 såret i et bombeangrep utenfor Falluja, noe han fikk utmerkelsen Purple Heart for.

Senere havnet både han og tvillingbroren med sentrale roller i Det nasjonale sikkerhetsrådet i Trump-administrasjonen. Vindman liker å understreke at «lillebror» ble født ni minutter etter ham.

Spørsmål om varsler stoppet

I høringen kom det frem at Vindman ble tilbudt stillingen som forsvarsminister i Ukraina, noe han straks avviste og rapporterte til amerikanske kontraspionasje. Han er usikker på om det var alvorlig ment.

Republikanernes Jim Jordan hadde tirsdag en rekke spørsmål om hvem Vindman hadde snakket med om sin uro. Komitéleder Schiff stanset dette med begrunnelsen at granskningens formål ikke er å avsløre varsleren som fikk saken til å rulle. Vedkommende er ansatt amerikansk etterretning.

Republikaneren Jim Jordan fra Ohio ble flyttet til etterretningskomiteen før de åpne høringene for å være en av partiets frontfigurer i utspørringen av vitner.

– Saboterer politikken

Trump har kalt Vindman en «Never Trumper» – en innbitt motstander. Det er også blitt trukket frem at han skal ha vært registrert som demokratisk velger.

Tirsdag tvitret Trumps sønn om vitnemålet. Han hevdet Vindman var veiledet av komitéleder Adam Schiff og at stotring tydet på at han lette etter slagferdige ord han hadde lært.

– Elendig skuespill, skrev Donald Trump jr.

En republikaner antydet i et brev mandag kveld at Vindman er en av «et betydelig antall byråkrater og stabsansatte i regjeringsapparatet som aldri har akseptert president Trump som legitim». Han mener de saboterer politikken og forsøker å få avsatt Trump.

Skjeggfleip

Riksretthøringen er ikke bare alvor. Innimellom kommer noen med en replikk som får lokalet i godt humør. Tirsdag åpnet Joaquin Castro, kongressmann fra Texas, sin utspørring av Vindman slik:

– Det er hyggelig å snakke med en annen enegget tvilling. Jeg håper din bror er greiere med deg enn min er med meg - en som ikke tvinger deg til å anlegge skjegg, sa Castro.

Tvillingbroren hans, Julian Castro, forsøker å bli demokratisk presidentkandidat. Og skjegget skal være anlagt fordi de to ikke skal forveksles så lett.