Verden

Trump tyr til krigslov for å tvinge GM til å produsere respiratorer

President Donald Trump tyr til en lite brukt krigslov for å tvinge bilgiganten GM til å legge om og starte produksjon av pustemaskiner.

President Donald Trump krever at amerikanske bilprodusenter legger om og straks begynner å lage pustemaskiner. Foto: AP/NTB scanpix

 • NTB-AFP

Loven ble vedtatt for å brukes i krigstid slik at private selskaper kunne pålegges å produsere varer som var nødvendige i totalforsvaret.

– Loven åpner for at Det hvite hus kan pålegge GM å prioritere føderale behov for respiratorer. Kampen mot viruset er avgjørende for nasjonen. Vi har forhandlet, men GM har kastet bort tiden, sier presidenten.

Få opp farten!

I flere frittalende twittermeldinger tidligere på dagen forlangte presidenten fredag at General Motors straks måtte gjenåpne sin nedlagte fabrikk i Lordstown, Ohio, eller en annen fabrikk, for å komme i gang med produksjon av respiratorer.

Og til Ford var budskapet like klart:

– Ford, kom i gang med pustemaskinene, og det kjapt!

Alt i kjent stil, med store bokstaver og mange utropstegn.

Trakk seg ut

Ifølge The New York Times hadde Det hvite hus planlagt å kunngjøre en felles satsing mellom GM og selskapet Ventec Life Systems for å produsere 80.000 respiratorer. Fra flere hold i USA er det kommet desperate rop om hjelp, da mangelen på respiratorer er stor og antallet pasienter med pustevansker økende.

Det inngikk i planene at GM skulle oppruste en nedlagt bilfabrikk, men dette gikk skeis i siste øyeblikk da konsernet ble klar over at utlegget ville ligge på rundt 1 milliard dollar, skriver avisen.

GM har øyensynlig skjønt tegningen og sier at det nå foreligger en nesten ferdig avtale om å produsere medisinsk utstyr ved en bilfabrikk i Kokomo, Indiana. Trolig vil fabrikken kunne sende ut de første respiratorene allerede i april, heter det.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Trump
 3. USA
 4. Medisinsk utstyr

Koronaviruset

 1. POLITIKK

  Verden står for tur: Slik skjer neste trinn i åpningen av grensene

 2. OSLOBY

  Labre forventninger ved Oslo-attraksjoner tross gjenåpning for europeiske turister

 3. VERDEN

  12 land opplyser at de fremdeles ikke har koronasmitte

 4. VERDEN

  2500 ansatte, men ikke en eneste er smittet av korona. Slik får de det til.

 5. ØKONOMI

  NHO vil ha vekk koronakravet om bordservering

 6. NORGE

  Tror massetesting kan være i gang allerede i år: – Vi har kommet veldig langt på kun kort tid