Verden

Trump tyr til krigslov for å tvinge GM til å produsere respiratorer

President Donald Trump tyr til en lite brukt krigslov for å tvinge bilgiganten GM til å legge om og starte produksjon av pustemaskiner.

President Donald Trump krever at amerikanske bilprodusenter legger om og straks begynner å lage pustemaskiner. Foto: AP/NTB scanpix

 • NTB-AFP

Loven ble vedtatt for å brukes i krigstid slik at private selskaper kunne pålegges å produsere varer som var nødvendige i totalforsvaret.

– Loven åpner for at Det hvite hus kan pålegge GM å prioritere føderale behov for respiratorer. Kampen mot viruset er avgjørende for nasjonen. Vi har forhandlet, men GM har kastet bort tiden, sier presidenten.

Få opp farten!

I flere frittalende twittermeldinger tidligere på dagen forlangte presidenten fredag at General Motors straks måtte gjenåpne sin nedlagte fabrikk i Lordstown, Ohio, eller en annen fabrikk, for å komme i gang med produksjon av respiratorer.

Og til Ford var budskapet like klart:

– Ford, kom i gang med pustemaskinene, og det kjapt!

Alt i kjent stil, med store bokstaver og mange utropstegn.

Trakk seg ut

Ifølge The New York Times hadde Det hvite hus planlagt å kunngjøre en felles satsing mellom GM og selskapet Ventec Life Systems for å produsere 80.000 respiratorer. Fra flere hold i USA er det kommet desperate rop om hjelp, da mangelen på respiratorer er stor og antallet pasienter med pustevansker økende.

Det inngikk i planene at GM skulle oppruste en nedlagt bilfabrikk, men dette gikk skeis i siste øyeblikk da konsernet ble klar over at utlegget ville ligge på rundt 1 milliard dollar, skriver avisen.

GM har øyensynlig skjønt tegningen og sier at det nå foreligger en nesten ferdig avtale om å produsere medisinsk utstyr ved en bilfabrikk i Kokomo, Indiana. Trolig vil fabrikken kunne sende ut de første respiratorene allerede i april, heter det.

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Trump
 3. USA
 4. Medisinsk utstyr

Koronaviruset

 1. NORGE

  Direkteblogg om korona

 2. NORGE

  Disse tabbene gjør at du lett kan smitte deg selv

 3. NORGE

  Kan du tvinges inn på karantenehotell? Dette sier jussen.

 4. VERDEN

  67 koronadødfall i Sverige det siste døgnet. Myndighetene tror toppen ligger noen uker frem.

 5. ØKONOMI

  Regjeringen ble advart i mai. Først fem måneder senere ble ordningen med koronastøtte endret.

 6. NORGE

  Høie medgir at koronasmitte på sykehjem «gikk under radaren»: – Det er veldig beklagelig