Verden

Katolske kirker i Frankrike utsettes for hærverk

Vandaler har siden nyttår gjentatte ganger gått til angrep på katolske kirker i Frankrike.

Sist søndag ble Saint Sulpice-kirken i Paris utsatt for ildspåsettelse. Kirken er den nest største i Paris og ble verdenskjent etter innspillingen av «Da Vinci-koden». Foto: Tor G. Stenersen

  • Frode Sætran

Sist søndag ble den historiske kirken Saint Sulpice i Paris påtent like etter messen. Det er Newsweek som melder dette.

Siden nyttår har det vært flere tilfeller med vandalisme mot katolske kirker i Frankrike, både i form av ildspåsettelse og skjending av kristne figurer og gjenstander.

Vandaler har smadret statuer, revet ned tabernakel og kors. Hærverket har skapt frykt for at det er en voksende motstand mot det katolske trossamfunnet i Frankrike.

Flere ødeleggelser

I mars ble en statue av jomfru Maria funnet knust i St. Nicholas kirke i Houilles i Nord-Frankrike. Alterkorset var revet ned.

I februar ble alterkledet i Saint-Alain katedralen i Lavaur i Sør-Frankrike funnet brent og helgenstatuer ødelagt.

I byen Nimes i Sør-Frankrike ble alteret i Notre-Dame des enfant stjålet, og et kors ble tilgriset med avføring. Brød som katolikker bruker som symbol på Kristi legeme ble kastet ut blant søppel utenfor kirken.

Dokumentationsarchiv der Intoleranz gegen Christen, en østerriksk organisasjon som jobber for å kartlegge intoleranse mot kristne, etablert av Eruoparådets biskopkonferanse (CCEE), melder at det er registrert en økning i antall angrep mot katolske kirker i år.

Direktør Ellen Fantini sier til Newsweek at motivene for angrepene ikke er kjent, men at problemene i Frankrike øker spesielt fra anarkistiske og feministiske grupperinger.

– Økende fiendtlighet mot kirken

– Jeg tror det er en økende fiendtlighet i Frankrike mot kirken og dens symboler. Hærverket rettet mot disse symbolene oppleves av troende katolikker som et personlig angrep mot katolisismen og kristendommen, og er mye verre enn å spraymale slagord på kirkeveggen, sier hun.

Forrige måned møtte statsminister Edouard Phillipe franske kirkeledere og sa i en uttalelse: «I vår sekulære republikk blir tilbedelsessteder respektert. Slike handlinger støter meg og må bli enstemmig fordømt».

Fantini mener at det er radikale sekularister eller antireligiøse grupper som står bak, sammen med feministiske aktivister som angriper kirker fordi de mener kirkene er et symbol på en patriarkalsk kultur som må rives ned.

Les mer om

  1. Livssyn
  2. Religion
  3. Frankrike
  4. Paris
  5. Frykt