Verden

Tidligere Volkswagen-toppsjef er siktet for bedrageri

Den tidligere Volkswagen-sjefen Martin Winterkorn og fire andre er siktet for bedrageri i forbindelse med utslippsskandalen «dieselgate» i 2015.

Tidligere toppsjef Martin Winterkom og fire andre er siktet for bedrageri etter «dieselgate»-skandalen som ble oppdaget i 2015. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

  • NTB-DPA-AP

Høsten 2015 innrømmet Volkswagen å ha installert en programvare som førte til kunstig lave utslippstall i 11 millioner dieselbiler.

Mandag uttalte tysk påtalemyndighet at de har siktet Winterkom og fire andre for bedrageri. De risikerer en straff på opptil ti år i fengsel.

Winterkom måtte pakke sine saker og gå av som konsernsjef som følge av «dieselgate»-skandalen. Han har selv hevdet at han først ble kjent med utslippsjukset da skandalen sprakk i offentligheten i 2015.

Visste om jukset

Påtalemyndigheten mener imidlertid at både han og de fire andre visste om en del av det omfattende jukset, som startet i 2006.

De fem er siktet for flere forbrytelser, men spesielt ett bedrageritilfelle for å forhindre ulovlig konkurranse ansees for å være svært alvorlig.

– Retten i Braunschweig mottok tiltalen på fredag og vi vil nå undersøke søksmålet, sier statsadvokat Klaus Ziehe i Braunschweig.

Siden «dieselgate» har Volkswagen tilbakekalt millioner av biler og gått med på å betale milliarder i bøter og som kompensasjon til bilkjøpere.