Verden

Kuppleder styrer trolig videre i Thailand

Valgresultatet i Thailand blir først offentliggjort fredag, opplyser valgkommisjonen i landet. Alt tyder på at kupplederen Prayuth Chan-O-Cha styrer videre.

Thailands statsminister Prayuth Chan-ocha, som ledet militærkuppet i 2014, styrer trolig videre etter søndagens valg i landet. Foto: AP / NTB scanpix
  • NTB

Valgkommisjonen opplyste søndag kveld at hele 1,9 millioner stemmer var underkjent, noe som straks første til anklager om valgfusk.

I enkelte provinser ble over halvparten av stemmene forkastet. Det styrker opposisjonens mistanke om omfattende uregelmessigheter.

Selv om 93 prosent av stemmene var talt opp mandag, kunngjorde valgkommisjonen at det uoffisielle resultatet fra valget på 350 av de 500 plassene i underhuset, først vil bli kunngjort fredag.

Den endelige fordelingen av seter i nasjonalforsamlingen vil først foreligge 9. mai, heter det videre.

Flest stemmer

Ifølge de foreløpig resultatene sikret det militærstøttede partiet Phalang Pracharat, med kuppleder og statsminister Prayuth Chan-O-Cha i spissen, seg 7,6 millioner stemmer i søndagens valg.

Pheu Thai, opposisjonspartiet til tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, har angivelig fått 7,2 millioner stemmer, men hevder å ha sikret seg flest representanter i underhuset.

Det progressive partiet Fremad for fremtiden har ifølge de foreløpige resultatene fått 5,3 millioner stemmer.

Sikret seier

Søndagens valg var det første i Thailand siden 2011, og dermed også det første siden militærkuppet i 2014.

Militærjuntaen med Prayuth Chan-O-Cha i spissen har gjennom grunnlovsendringer lagt godt til rette for fortsatt regjeringsmakt, blant annet ved å kneble opposisjonen ved å forby politiske møter med flere enn fire deltakere.

Ved å håndplukke landets 250 senatorer, har Prayut også nærmest sikret seg videre regjeringsmakt. Alt hans parti trenger, er dermed 126 av de 500 representantene i Underhuset. Det vil gi flertall på 376 av de til sammen 750 representantene i underhuset og senatet.