Tusener sørger i Bagdad etter angrepet mot Soleimani

Tusener samlet seg i Bagdads gater for å hedre den iranske generalen Qasem Soleimani, som natt til fredag denne uken ble drept i et amerikansk droneangrep.

Sinte og sørgende ropte blant annet anti-USA-slagord i gatene og lovet hevn.

Qasem Soleimani ledet elitestyrken Quds i den iranske Revolusjonsgarden, og han var regnet som hjernen bak Irans militære og politiske strategi i regionen.

Mange av de sørgende i Iraks hovedstad Bagdad var kledd i svart, og de bar på irakiske flagg og flagg tilhørende Iran-støttede militser som var lojale til Soleimani.

«Død over USA» ropte enkelte som møtte opp for ta del i markeringen lørdag.
Likene vil bli fløyet til hellige sjiasteder i Sør-Irak i løpet av dagen der lignende begravelsesseremonier som den i Bagdad vil skje, ifølge lokale medier.

Kistene til de døde ble båret gjennom gatene i en begravelsesseremoni som ble ledet av irakiske militssoldater som holdt flagg. Iraks fungerende statsminister Adel Abdul-Mahdi og Hadi al-Amiri i sjiamilitsen Hashed al-Shaabi deltok i seremonien.

Sinte sørgende ropte blant annet anti-USA-slagord og lovet hevn.

– Død over USA, ropte enkelte, mens irakiske militærhelikoptre fløy over som ledd i tunge sikkerhetstiltak.

Irans øverste leder Ayatollah Ali Khamenei besøker Qasem Soleimanis familie hjemme hos dem etter nyheten om Soleimanis død.

Natt til fredag ble Soleimani og flere andre drept i et droneangrep ved flyplassen i Bagdad. Et nytt luftangrep rammet natt til lørdag personer tilknyttet militsorganisasjonen Hashed al-Shaabi, men det er foreløpig ikke kjent hvem som sto bak.

Likene vil bli fløyet til hellige sjiasteder i Sør-Irak i løpet av dagen der lignende begravelsesseremonier vil skje, ifølge lokale medier.

Soleimanis båre skal sendes hjem til Iran der han skal gravlegges i hjembyen.

Iran har truet med alvorlige hevnangrep, en trussel som også Irans allierte, som Jemens houthimilits og Libanons Hizbollah-milits, har sluttet seg til.