Verden

Tusener sørger i Bagdad etter angrepet mot Soleimani

Tusener samlet seg i Bagdads gater for å hedre den iranske generalen Qasem Soleimani, som natt til fredag denne uken ble drept i et amerikansk droneangrep.

Sinte og sørgende ropte blant annet anti-USA-slagord i gatene og lovet hevn.
  • NTB

Qasem Soleimani ledet elitestyrken Quds i den iranske Revolusjonsgarden, og han var regnet som hjernen bak Irans militære og politiske strategi i regionen.

Mange av de sørgende i Iraks hovedstad Bagdad var kledd i svart, og de bar på irakiske flagg og flagg tilhørende Iran-støttede militser som var lojale til Soleimani.

«Død over USA» ropte enkelte som møtte opp for ta del i markeringen lørdag.
Likene vil bli fløyet til hellige sjiasteder i Sør-Irak i løpet av dagen der lignende begravelsesseremonier som den i Bagdad vil skje, ifølge lokale medier.

Kistene til de døde ble båret gjennom gatene i en begravelsesseremoni som ble ledet av irakiske militssoldater som holdt flagg. Iraks fungerende statsminister Adel Abdul-Mahdi og Hadi al-Amiri i sjiamilitsen Hashed al-Shaabi deltok i seremonien.

Sinte sørgende ropte blant annet anti-USA-slagord og lovet hevn.

– Død over USA, ropte enkelte, mens irakiske militærhelikoptre fløy over som ledd i tunge sikkerhetstiltak.

Irans øverste leder Ayatollah Ali Khamenei besøker Qasem Soleimanis familie hjemme hos dem etter nyheten om Soleimanis død.

Natt til fredag ble Soleimani og flere andre drept i et droneangrep ved flyplassen i Bagdad. Et nytt luftangrep rammet natt til lørdag personer tilknyttet militsorganisasjonen Hashed al-Shaabi, men det er foreløpig ikke kjent hvem som sto bak.

Likene vil bli fløyet til hellige sjiasteder i Sør-Irak i løpet av dagen der lignende begravelsesseremonier vil skje, ifølge lokale medier.

Soleimanis båre skal sendes hjem til Iran der han skal gravlegges i hjembyen.

Iran har truet med alvorlige hevnangrep, en trussel som også Irans allierte, som Jemens houthimilits og Libanons Hizbollah-milits, har sluttet seg til.

Les også

  1. Slik ble Iran USAs erkefiende

  2. Irans mest populære general måtte identifiseres med den velkjente ringen. Hva skjer nå?

  3. Kraftige reaksjoner på likvidasjonen: – Jeg er dypt bekymret

Les mer om

  1. Striden mellom Iran og USA
  2. Bagdad
  3. Iran