Jøder utgjør 2,2 prosent av USAs befolkning. Men de er målet for over halvparten av alle religiøse hatangrep.

Angrepene på jøder i New York-området er blitt en «epidemi», ifølge en organisasjon som teller antallet antisemittiske hendelser i USA.

En kvinne holder i et lys for å vise solidaritet med ofrene etter lørdagens knivangrep i Monsey i New York.

Mens menigheten var samlet hos rabbineren Chaim Rottenberg for å feire den syvende dagen av den jødiske høytiden hanukka, la noen av dem plutselig merke til en person de ikke kjente.

En av dem stusset over at den ukjente hadde med seg det som først så ut som en paraply.

– Men det var ikke en paraply, det var en slakterkniv, forteller Netzach Yisroel til avisen The Wall Street Journal.

Den jødisk-ortodokse menigheten i Monsey, et tettsted like utenfor New York, klarte å overmanne gjerningsmannen før de jaget ham på dør. Innen den tid hadde 37-åringen klart å skade fem personer. Han ble raskt pågrepet og er nå siktet for drapsforsøk.

Rabbiner Chaim Rottenberg hadde samlet medlemmer av menigheten hjemme hos seg selv da angrepet skjedde.
Les også

Fem knivstukket under hanukka-feiring hos New York-rabbiner. Angrepet omtales som terror.

Ti antisemittiske hendelser den siste uken

37-åringens motiver for knivangrepet er foreløpig ikke kjent. Men hendelsen er det hittil siste i en lang rekke angrep på amerikanske jøder, spesielt i New York, området.

– Det er blitt en epidemi, sier Oren Segal, visepresident i organisasjonen Anti-Defamation League (ADL), en amerikansk organisasjon som jobber for å bekjempe antisemittisme, til CNN.

Bare den siste uken har organisasjonen registrert ti antisemittiske hendelser i New York-området. En slik hendelse defineres av at personer er utsatt for vold eller trusler på grunn av sin jødiske bakgrunn.

– Dette er ment å være et samfunn tuftet på respekt for alle. Det er en høytid der vi er ment å ha respekt for alle. Likevel ser vi at hatet dukker opp. Det smerter meg. Og vi kommer ikke til å akseptere det, sa New York-borgermester Bill de Blasio etter knivangrepet i Monsey.

Dagen etter knivangrepet i Monsey dukket tungt bevæpnede vakter opp i nabolaget for å forhindre flere angrep.
Les også

Antisemittisme er et virus som gjør samfunnet sykt. Vi må stadig vaksineres. | Ervin Kohn

Tre av fem ofre utsatt for antisemittisk vold

Antallet antisemittiske hendelser i USA økte med hele 17 prosent mellom januar og november sammenlignet med samme periode i fjor, sier Segal ved ADL til CNN.

Hittil i år har organisasjonen registrert 1347 slike hendelser – hver enkelt av dem dokumentert på ADLs nettsider.

For å sette det i kontekst:

56,9 prosent av ofrene for religiøst motivert hatkriminalitet i USA i 2018 ble utsatt for angrep der hendelsen skyldtes antijødiske holdninger, ifølge det føderale etterforskningsbyrået FBI.

Tre av fem, altså. Og hvor stor er den jødiske befolkningen i USA? Rundt 2,2 prosent av befolkningen – 7,5 millioner mennesker.

Mer enn halvparten av all religiøst motivert hatkriminalitet skyldes antisemittisme, ifølge FBI.

Jødehatet vokser også i Europa

USA er ikke det eneste landet der jødehatet har vokst de siste årene.

I London, for eksempel, ble flere butikker og en synagoge i London utsatt for hærverk i form av antisemittisk graffiti i romjulen.

Og i den tyske byen Halle ble to personer drept og syv andre skadet da en høyreekstremist forsøkte å ta seg inn i en synagoge.

Over hele Europa øker antallet voldshendelser mot folk med jødisk bakgrunn, ifølge Ioannis Dimitrakopoulos ved Den europeiske unions byrå for grunnleggende rettigheter.

I desember ble 107 jødiske gravsteiner i Westhoffen, som ligger utenfor den franske byen Strasbourg, utsatt for hærverk. Flere av gravene var merket med hakekors.

– Antisemittismen som gjennomsyrer enkelte europeiske land, bidrar til at jøder føler at de ikke kan ha likeverdige liv som andre og at de ikke kan leve som jøder i sine hjemland, sier han til den tyske kringkasteren Deutsche Welle.

En undersøkelse fra den samme organisasjonen konkluderte i 2018 med at 65 prosent av franskmenn anser antisemittiske handlinger som et «svært seriøst problem». I Danmark var det bare 14 prosent som svarte det samme.

Les også

Én av fire europeere har antisemittiske holdninger

Stadig flere angrep også på andre religionsutøvere

Hatet retter seg heller ikke bare mot jøder. De siste årene har sett en økning i angrep mot flere religiøse grupper.

Skyteepisoden i Texas i helgen, der to personer ble drept, er bare én av mange.

Overvåkingsbilder fra kirken i Texas viser hvordan en person skyter før han selv blir skutt av bevæpnede vakter.

En rekke kirker, synagoger og moskeer er blitt angrepet i 2019. I mars ble 51 mennesker drept da en høyreekstremist gikk til angrep i to moskeer i Christchurch på New Zealand. Noen måneder tidligere ble 21 mennesker drept i et selvmordsangrep mot en katedral på Filippinene.

– Verden må reise seg for å fjerne antisemittisme, muslimhat og forfølgelse av kristne og andre religiøse grupper. Vi har alle et ansvar for å ta vare på hverandre, skrev FNs generalsekretær, António Guterres, i en melding på Twitter i august.