Presset øker mot Iran. Nå krangler stormaktene om hva som skjedde med det ukrainske passasjerflyet.

Vesten fortsetter å legge skylden på Iran etter at det ukrainske passasjerflyet kræsjet utenfor Teheran. Men russerne kommer iranerne i forsvar.

Ifølge vestlig etterretning tyder mye på at Iran står bak flystyrten.

Iran benekter fortsatt å ha skutt ned passasjerflyet fra Ukraine International Airlines. 176 mennesker, blant dem 17 bosatt i Sverige, mistet livet i styrten. Det siste døgnet har stadig flere statsledere gått ut og lagt skylden på Iran.

  • Torsdag hevdet Canadas statsminister Justin Trudeau å ha bevis for at det ukrainske passasjerflyet ble skutt ned av en iransk missil. 63 av de døde passasjerene var canadiske statsborgere.
  • Trudeau fikk torsdag støtte av Storbritannias statsminister Boris Johnson, som sier at han har opplysninger som tyder på at flyet ble truffet av et missil.
  • Også USAs president Donald Trump uttalte at han tror Iran står bak flystyrten.
Donald Trump, Justin Trudeau og Boris Johnson under Natos toppmøte i Storbritannia i desember i fjor.

Fredag uttalte Nato-sjef Jens Stoltenberg seg for første gang om anklagene mot Iran. Nato-sjefen sier at han ikke har grunn til å tvile på rapportene om at flyet ble skutt ned av det iranske luftforsvaret.

– Vi har ingen grunn til å tvile på meldingene som har kommet fra flere Nato-allierte, sa Stoltenberg.

Fredag hadde EUs utenrikssjef Josep Borrell kalt inn til et ekstraordinært møte, der ble situasjonen i Irak, Iran og Midtøsten et hovedtema.

– De siste 48 timene har vi sett en reduksjon i spenningen, og det må vi bygge videre på. Ingen er tjent med en ny konflikt i Midtøsten, sa Stoltenberg under møtet.

Nato-sjef Jens Stoltenberg sier det er ingen grunn til å tvile på etterretningen til Canada, USA og Storbritannia. Her avbildet under et besøk i Hellas i fjor.

Russland: «Uakseptable» påstander

Iran får derimot støtte fra Russland, som beskriver anklagene mot Iran som «uakseptable».

– Man bør ikke forsøke å oppnå politisk gevinst på denne grusomme menneskelige tragedien. Det er viktig å la spesialister få analysere situasjonen og foreta konklusjoner, sa Russlands viseutenriksminister Sergej Rjabkov fredag.

Rjabkov sier det er «usømmelig» å forsøke å gjøre dette til en politisk sak.

Les også

Verden pustet ut etter fem døgn med krigsfrykt. Nå kan det ukrainske passasjerflyet skape mer trøbbel for Iran.

Hvorfor skylder Vesten på Iran?

Canadas statsminister Justin Trudeau var den første statslederen til å anklage Iran for å stå bak flystyrten.

– Vi har etterretningsinformasjon fra ulike kilder, inkludert våre egne og allierte etterretningstjenester, som indikerer at flyet ble skutt ned av en iransk bakke-til-luft-missil, sa Trudeau torsdag.

Men hva er det som taler for at Iran sto bak?

Vestlige etterretningstjenester skal bygge påstandene på analyser av data fra satellitter, radar og elektroniske spor som rutinemessig ble samlet inn av det amerikanske militæret og etterretningstjenestene, ifølge CNN.

Vrakrestene etter at et ukrainsk passasjerfly styrtet kort tid etter å ha tatt av fra den internasjonale flyplassen i Teheran.

I etterkant av at flyet styrtet kort tid etter å ha tatt av fra den internasjonale flyplassen i Teheran klokken 6.12 onsdag, så har det kommet bilder og videoer i sosiale medier fra området hvor flyet traff bakken.

  • Bilder av vrakdeler blir nå hyppig diskutert og analysert for å komme frem til hvorvidt flyet ble skutt ned av en missil. På flere bilder av vrakdelene kan det skimtes hull, som flere eksperter tror kan stamme fra et missil, men dette er ikke bekreftet.
  • Torsdag publiserte The New York Times en video som skal bekrefte at flyet ble skutt ned. Den nettbaserte gravegruppen Bellingcat har ved hjelp av bygninger klart å geolokalisere videoen til et område like ved flyplassen i Teheran. Gravegruppen er blant annet kjent for å dokumentert hvordan nedskytingen av MH17 over Ukraina ble gjennomført i 2014.
  • I sosiale medier er det blitt publisert et bilde som skal vise restene av en Tor M-1-missil. Ifølge Bellingcat ligner bildet ulykkesstedet i Ukraina etter MH17-ulykken, men påpeker at bildene fra Iran enn så lenge ikke er blitt verifisert. Det er derfor ikke mulig å bekrefte at det er blitt funnet rester etter en Tor M-1-missil.
Les også

Vestlig etterretning mener flyet ble skutt ned. Dette hullet vekker oppsikt.

Iran: Et «tvilsomt scenario»

Til tross for at vestlige ledere har anklaget Iran for å stå bak ulykken, så har samtlige statsledere påpekt at de mener flyet ble truffet av en missil ved en feiltagelse. Hendelsen skjedde få timer etter at Iran hadde skutt missiler mot en amerikansk flybase.

Påstanden er likevel blitt sterkt avvist av Iran, som kaller det et «tvilsomt scenario».

Det iranske utenriksdepartementet har tatt til orde for at Canada bør dele etterretningsinformasjon om flystyrten med Iran.