Verden

Irakiske demonstranter har brutt seg inn i USAs ambassade i Bagdad – skudd avfyrt

Flere tusen irakiske demonstranter har gått løs på den amerikanske ambassaden i hovedstaden Bagdad i raseri over luftangrepene mot irakisk milits.

Demonstranter og militsmedlemmer brøt seg tirsdag inn i komplekset til den amerikanske ambassaden i Bagdad.
  • Carl Alfred Dahl
    Nyhetsleder
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Flere titall demonstranter og tilhengere av irakisk sjiamilits har brutt seg inn i USAs ambassadekompleks i Bagdad. En brann skal ha brutt ut i et resepsjonsområde, ifølge nyhetsbyrået AP og The New York Times.

Amerikanske sikkerhetsvakter har avfyrt sjokkgranater mot demonstranter utenfor portene, melder Reuters. To militsmedlemmer skal ha blitt skadet.

Det meldes om tåregass og skyting på stedet. Flammer stiger opp fra innsiden, og minst tre amerikanske soldater står på taket av ambassaden, melder nyhetsbyrået Aps reporter. USAs ambassadør og flere andre ansatte er blitt evakuert fra ambassaden i Iraks hovedstad Bagdad som følge av protestene, melder Reuters.

Nyhetsbyrået siterer to kilder i Iraks utenriksdepartement som sier at enkelte ansatte forlot bygningskomplekset av sikkerhetshensyn.

Tusenvis av demonstranter møtte frem.

Reaksjon på amerikanske luftangrep

– Død over Amerika! lød et av slagordene da demonstranter for første gang på flere år klarte å ta seg frem til den tungt bevoktede ambassaden.

Militsmedlemmene og deres tilhengere klarte å sette fyr på en sikkerhetspost ved inngangen, melder nyhetsbyrået Reuters. Sikkerhetsstyrker og amerikanske ambassadevakter klarte dretter å presse dem tilbake med tåregass og sjokkgranater.

Flere titall militskrigere og demonstranter hadde kort tid tidligere brutt seg gjennom det enorme ambassadekompleksets ytterste vegger. Det gjorde de ved å smadre en bilport, men de ble stanset rundt fem meter inne i en korridor, 200 meter fra hovedbygningen.

Den voldsomme protesten skjer etter at 25 krigere fra en Iran-støttet irakisk milits ble drept i amerikanske luftangrep for to dager siden.

Bagdad-regjeringen kaller angrepene et åpenbart brudd på irakisk suverenitet og sier at forholdet til USA, som har over 5.000 soldater i landet, står på spill.

Amerikanske sikkerhetsvakter er fotografert gjennom et vindu fra utsiden hvor demonstrantene herjer.

Demonstrantene er en del av begravelsesfølget for flere av de drepte. Mange av de sørgende gikk etter begravelsene i Bagdad nyttårsaften videre til den tungt bevoktede grønne sonen, som huser ambassader og regjeringskontorer.

En strøm av menn, mange av dem i uniform, samt flere kvinner, gikk rett gjennom veisperringene som vanligvis begrenser innfarten til området.

Trump: Angrepet er regissert av Iran

Iraks statsminister Adel Abdul Mahdi sier ifølge Reuters at alle fremstøt mot ambassader vil bli hindret og straffet, og ber demonstrantene forlate den amerikanske ambassaden.

USAs president Donald J. Trump skrev på Twitter tirsdag morgen, amerikansk tid, at Iran nå «regisserer et angrep på USAs ambassade i Irak». Han skrev også at han forventer at ambassaden beskyttes av irakiske styrker.

Iran killed an American contractor, wounding many. We strongly responded, and always will. Now Iran is orchestratin ... https://t.co/XneYOcESC8
Demonstrantene protesterer mot amerikanernes luftangrep for to dager siden.

USAs utenriksminister Mike Pompeo skal ha gjort det klart at USA «kommer til å forsvare folket sitt, som er der for å støtte et selvstendig og uavhengig Irak».

Det sa Pompeo i en telefonsamtale med Iraks statsminister Adel Abdel-Mahdi og med president Barham Saleh.

Begge to skal ha forsikret Pompeo om at de skulle garantere sikkerheten til amerikanske borgere i landet.

Brennende flagg

Da de kom frem til USAs ambassadekompleks, forsøkte folkemengden å storme ambassaden.

Demonstrantene satte fyr på amerikanske flagg og hengte opp gule flagg tilhørende militsen Hizbollah-brigadene (Kataeb Hizbollah). USAs angrep mot militsen har vakt raseri og kraftig fordømmelse i Irak.

– Parlamentet må kaste ut USAs soldater, hvis ikke gjør vi det, står det på en av plakatene i folkemengden utenfor ambassaden.

Sikkerhetsvaktene trakk inn i ambassadekomplekset, mens flere demonstranter satte opp protesttelt utenfor, kastet stein og vannflasker og knust overvåkingskameraer.

Også på Tahrir-plassen i Bagdad mandag ble det brent amerikanske flagg.

Lover gjengjeldelse

Amerikanske militærfly bombet søndag kveld en rekke baser i Irak og nabolandet Syria tilhørende Hizbollah-brigadene. Militsen regnes blant de mest radikale fraksjonene i Hashed al-Shaabi, en mektig paramilitær organisasjon i Irak. Nettverket består av en rekke militser som får iransk støtte, men som i stor grad er innlemmet i Iraks sikkerhetsstyrker.

Hizbollah-brigadene har lovet å gjengjelde de amerikanske angrepene. USA mener bombingen ble utført i selvforsvar og anklager militsen for å stå bak et rakettangrep mot en irakisk base der en sivil amerikansk kontraktør ble drept forrige uke.

Demonstranter trengte seg inn på ambassadeområdet.

Masseprotester

Irakiske ledere frykter i økende grad at landet deres skal forvandles til en slagmark i den tilspissede striden mellom Iran og USA. Myndighetene i Irak sliter allerede med voldsomme demonstrasjoner fra folk som er lei av korrupsjon og Irans enorme politiske innflytelse i Irak.

Masseprotestene i Irak tvang i forrige måned statsminister Abel Abdel Mahdi til å gå av, men han sitter inntil videre som leder av et forretningsministerium.

Les også

Kraftig opptrapping av krisen i Irak

Les mer om

  1. Irak
  2. USA
  3. Bagdad