Verden

Julian Assange fengslet i London. Begjæring om utlevering til USA skal behandles senere.

Wikileaks-grunnlegger Julian Assange er i en domstol i London torsdag funnet skyldig i å bryte betingelsene for løslatelse mot kausjon i 2012. En utleveringsbegjæring til USA skal behandles senere.

Julian Assange ankommer Westminster Magistrates Court, etter pågripelsen.
 • NTB
 • Lene Skogstrøm
  Journalist

Den 47 år gamle australieren ble pågrepet av britisk politi inne i Ecuadors London-ambassade torsdag formiddag, og han ble motvillig ført ut.

Han har bodd i asyl i ambassaden i syv år, uten å kunne bevege seg ut, men Ecuador opphevet torsdag hans politiske asyl og slapp britisk politi inn.

Et rettsmøtet fant sted samme ettermiddag i Westminster Magistrates' Court. Der ble han funnet skyldig i å ha brutt betingelsene for løslatelse mot kausjon for ni år siden. Assange skal holdes varetektsfengslet frem til straffeutmåling.

Assange ga tommelen opp til den fremmøtte pressen ved rettsmøtet, og han fremsto rolig og selvsikker.

2. mai må Assange møte for en annen britisk domstol. Da skal en utleveringsbegjæring fra USA behandles. USA har siktet Assange for å ha hjulpet til med datahacking av datamaskiner som tilhørte det amerikanske forsvarsdepartementet. Siktelsen for dette ble offentliggjort kort tid etter pågripelsen torsdag.

Julian Assange vil bestride utleveringsbegjæringen fra USA, sier hans forsvarer Jennifer Robinson.

USA vil ha ham utlevert, er siktet for hacking

Da han i 2012 søkte tilflukt i ambassaden, var han halvannet år tidligere først blitt pågrepet i Storbritannia fordi Sverige ønsket ham utlevert, men deretter løslatt på betingelser.

Han søkte tilflukt i ambassaden fordi britisk høyesterett hadde bestemt at han kunne utleveres til Sverige. Assange fryktet at han ville bli utlevert videre til USA derfra.

Les også

LES OGSÅ: Norsk PEN mener Assange-pågripelse er en trussel mot ytringsfriheten

Det amerikanske justisdepartementet hevder at Assange konspirerte med den tidligere soldaten Chelsea Manning for å bryte seg inn i et hemmelig computer-nettverk med sikte på å få tak i klassifiserte dokumenter, som ble publisert på nettet.

Datamaskinene var tilkoblet Internet Protocol Router Network (SIPRNet), et datanettverk for USAs utenriksdepartement og forsvarsdepartement. Manning jobbet som etterretningsanalytiker i det amerikanske militæret og hadde derfor tilgang til datamaskinene.

Ifølge en uttalelse fra USAs justisdepartementet risikerer Assange en maksimumsstraff på fem års fengsel. Siktelsen kommer på bakgrunn av en langvarig etterforskning som daterer seg tilbake til president Obamas administrasjon.

Den ble dels utløst av publiseringen av hundretusener av militære rapporter om krigen i Afghanistan og Irak, samt amerikanske diplomatmeldinger sendt fra USAs ambassader rundt omkring i verden.

Manning ble benådet av president Barack Obama i 2017 og slapp å sone en dom på 35 år for å ha lekket fortrolige og hemmelige dokumenter.

– En farlig presedens

Advokat Jennifer Robinson og Kristinn Hrafnsson (t.h), redaktør for Wikileaks, møter mediene utenfor rettslokalet der Assange ble varetekstfengslet torsdag.

Assanges advokat Jennifer Robinson, samt Wikileaks-redaktør Kristinn Hrafnsson, møtte pressen etter et rettsmøte i London torsdag ettermiddag.

– Dette skaper en farlig presedens, sa Robinson.

– Alle som ønsker en fri presse burde tenke over hva denne saken fører til, sa Hrafnsson.

– Hvis de utleverer en journalist til USA, da er ingen journalister trygge, la han til.

Vil ha gjenopptatt voldtekts-etterforskning

Nå risikerer Wikileaks-grunnleggeren også rettsforfølgelse i Sverige.

Da svenskene ønsket ham utlevert, var det på grunn av at han ble etterforsket for voldtekt og seksuelle overgrep mot to kvinner. Men denne saken ble egentlig henlagt i mai 2017, og Sverige frafalt utleveringskravet sitt.

Men nå har påtalemyndigheten i Sverige mottatt en begjæring om at etterforskningen må gjenopptas. I en pressemelding opplyser de at oppfordringen kommer fra bistandsadvokaten til den ene av kvinnene.

Les også

LES OGSÅ: Assanges syv år i Ecuadors ambassade er over - her er historien

Den svenske avisen Expressen har vært i kontakt med én kvinnene.

– Jeg vil bli veldig skuffet dersom Julian Assange utleveres til USA. For meg har dette aldri handlet om noe annet enn at han må stå til ansvar for sine handlinger mot meg og andre kvinner, sier hun.

Svensk påtalemyndighet tok ikke stilling til skyldspørsmålet da de avgjorde å legge bort saken i 2017. Assange har hele tiden avvist voldtektsanklagene.

Det var med bakgrunn i voldtektssiktelsen at Assange ble pågrepet av britisk politi i 2010.

May:- Ingen er over loven

Den britiske statsministeren Theresa May sier pågripelsen av Assange viser at ingen er over loven i Storbritannia.

– Jeg er sikker på at hele Huset vil hilse nyheten velkommen om at politiet har arrestert Julian Assange etter nesten syv år i den ekvadorianske ambassade, sa hun i det britiske parlamentet torsdag.

Ecuador har avsluttet Assanges politiske asyl på ulovlig vis og i strid med folkeretten, hevder Wikileaks på Twitter.

Storbritannias utenriksminister Jeremy Hunt sier i en kommentar til arrestasjonen at Julian Assange ikke er en helt, ifølge Reuters.

– Han har gjemt seg for sannheten i år etter år, sier Hunt.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  KULTUR
  Publisert:

  Hun ble trukket penger via suspendert Facebook-konto: – Ingen hjelp fra Meta

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5