Verden

Stoltenberg om koronakrisen: - Jeg er forberedt på ikke å se familien min på lang tid. Og rørt over nordmenns samhold.

Også Natos generalsekretær jobber hjemmefra. Familien vil han neppe se på mange måneder, tror han. Nå sitter både kona og søsteren i karantene.

Jens Stoltenberg merker koronakrisen som nordmenn flest. Kona og storesøster sitter i karantene, barna vet han ikke når han får se neste gang.
  • Eirin Hurum
    Eirin Hurum
    Europa-korrespondent
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Sjefen for verdens mektigste militærallianse merker koronakrisen som alle oss andre.

Torsdag la Jens Stoltenberg frem Natos årsrapport for 2019, men uten pressefolk i salen. Vi deltok på Skype og på videolink.

– Ja, mitt liv ligner på alle andres. Jeg forholder meg til reglene som blir anbefalt. Jobber jeg fra Nato-hovedkvarteret, tar de temperaturen på meg og passer på at jeg holder avstand til folk, sier han til Aftenposten.

Reisevirksomheten er kuttet til et minimum. Møter likedan.

Og Stoltenberg jobber hjemmefra så ofte han kan.

Kona og søsteren i karantene i Oslo

Hjemme i leiligheten i Brussel er han også alene. For kona Ingrid Schulerud, som til vanlig jobber i den belgiske hovedstaden, sitter i karantene i Oslo.

Kona Ingrid Schulerud er i Oslo og i karantene.

– Jeg er forberedt på at det kan bli vanskeligere å reise hjem. Jeg har allerede avlyst en tur og vet ikke når jeg kan dra til Norge neste gang, sier Stoltenberg, men legger til:

– Det er mange som har det mye verre enn meg. Så jeg kan ikke klage. Det er en vanskelig situasjon for mange nå. Men jeg savner jo familien og barna mine, sier han.

Også der finner de løsninger: De snakker sammen på Skype og på Whatsapp.

Nato-sjef Jens Stoltenberg.

Storesøsteren også i karantene

Også storesøster Camilla Stoltenberg sitter i karantene. Hun leder Folkehelseinstituttet, men måtte begynne å jobbe hjemmefra etter å ha vært i kontakt med assisterende helsedirektør Geir Stene-Larsen, som er smittet av korona.

Alle toppene i Helse-Norge er dermed nå satt i karantene.

Storesøster Camilla Stoltenberg er leder i Folkehelseinstituttet og hjemme i karantene. Det samme er resten av ledelsen i Helse-Norge.

– Camilla er min storesøster og har alltid tatt godt vare på meg. Hun er en grunnleggende ansvarlig person, og jeg føler meg trygg på at hun nå tar vare på jobben og det store ansvaret hun er pålagt, sier Stoltenberg.

Stolt av det norske folk

Nato-sjefen er mest stolt av det norske folk, som nok en gang viser at det står sammen i alvorlige kriser. Jens Stoltenberg har selv ledet landet i en krevende krisetid, etter terroren 22. juli 2011.

– Alle kriser er forskjellige. 22. juli var en nasjonal krise, koronakrisen er global og selvsagt helt annerledes. Men fellestrekkene er at slike kriser får frem det beste i oss. Jeg blir rørt når de ser samholdet og hvordan folk tar vare på hverandre, sier Stoltenberg.

Samtidig mener Stoltenberg dette igjen minner oss alle på hvor viktig samfunnsberedskapen er, noe han er enda sterkere bevisst på nå, som Nato-sjef.

– Hvordan synes du Erna Solberg har håndtert krisen?

– Jeg ønsker ikke å gå inn i en norsk politisk debatt, men jeg har stor respekt for hvordan norske myndigheter og det norske folk håndterer en vanskelig situasjon


Også Nato er berørt av krisen

Nato-sjefen sier at Nato som organisasjon er berørt av krisen. Enkelte øvelser er endret eller avlyst, men Natos evne til å gjennomføre operasjoner er ikke undergravd. Krisen har ikke svekket beredskapen i Nato, sa Stoltenberg da han torsdag presenterte alliansens årsrapport for 2019.

Jens Stoltenberg presenterte Natos årsrapport for 2019 torsdag.

Etter at Donald Trump tok over som president i USA, har det berømmelige 2-prosentmålet vært tema på hvert eneste NATO-møte og i hver eneste Nato-rapport.

Alle de 29 NATO-landene har nå forpliktet seg til å jobbe for å bruke 2 prosent av bruttonasjonalproduktet på forsvar innen 2024.

De siste tallene viser at tre nye Nato-land har nådd målet siden i fjor, men det går fremover i sneglefart for de fleste.

I 2019 var det to nye land – Romania og Bulgaria – som oppfylte kravet om å bruke minst 2 prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP) på forsvar. Ni land har kommet «over listen» så langt, opp fra tre i 2014.

Norge har også økt prosentandelen, fra 1,73 prosent i 2018 til 1,80 prosent i 2019.

Les mer om

  1. Jens Stoltenberg
  2. Ingrid Schulerud
  3. Camilla Stoltenberg
  4. Nato