Verden

Biden på vei mot nominasjonen etter fire valgseire

Joe Biden er på god vei mot nominasjonen som Demokratenes presidentkandidat etter å ha vunnet klart i Michigan og tre andre delstater på mini-supertirsdagen.

Tidligere visepresident Joe Biden ligger nå an til å bli den som tar opp kampen mot Donald Trump til høsten, etter å ha vunnet nominasjonsvalget i Mississippi, Missouri og Michigan.
  • NTB
  • Camilla Heiervang
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Seieren i den største av delstatene som hadde nominasjonsvalg tirsdag, nemlig Michigan, var særlig viktig for Biden, og særlig smertefullt for Bernie Sanders, som vant delstaten for fire år siden.

Med 99 prosent av stemmene opptalt ligger Biden an til å få 53 prosent av stemmene i delstaten, mens Sanders ligger an til å få 37 prosent.

Biden vant som forventet stort i Mississippi. Med 98 prosent av stemmene er talt opp ligger Biden an til å få 81 prosent av stemmene, mens Sanders får 15 prosent. Mississippi er en delstat med en stor afroamerikansk befolkning.

Biden vant i relativt konservative Missouri, med 60 prosent av stemmene mot Sanders som fikk 35 prosent. Her er alle stemmene nå opptalt.

Kun i Idaho var utfallet tettere. Her fikk Sanders 43 prosent av stemmene, mens Biden fikk 49 prosent av stemmene, etter at 99 prosent av stemmene er opptalt.

Det er ennå ikke kommet noen resultater fra North Dakota eller Washington.

Øker ledelsen

Men med de tre seierne har Biden økt sin ledelse i antall delegater til Demokratenes landsmøte til sommeren. Dette er en ledelse som kan bli svært vanskelig for Sanders å ta igjen.

Ved å vinne i disse delstatene viste Biden at han kan trekke stemmene til arbeiderklassevelgere og afroamerikanere. Støtten fra disse to gruppene er avgjørende for å vinne nominasjonen. Å nå frem til disse velgerne er også avgjørende for Demokratene for å vinne valget til høsten.

Sanders satset på Michigan

For Sanders var nederlaget i Michigan et tungt slag mot håpet om å bli Demokratenes presidentkandidat. Han satset de siste dagene alt på Michigan og droppet valgmøter i Mississippi som han visste han ville tape.

En seier i Michigan ville ha vist at han hadde evnen til å trekke velgere fra andre grupper enn ungdommer. Det er særlig blant ungdom og unge voksne Sanders er populær.

Bernie Sanders utenfor et valglokale i Dearborn Heights i Michigan tirsdag. Sanders tapte mot Biden i fire viktige delstater i gårsdagen «mini-supertirsdag».

Strakte ut en hånd

Biden strakte ut en hånd til Sanders etter at seieren var i boks.

– Jeg vil takke Bernie Sanders og hans tilhengere for deres utrettelige energi og lidenskap. Vi har samme mål, og sammen skal vi slå Donald Trump og samle denne nasjonen igjen, sa han til jublende tilhengere i Philadelphia i Pennsylvania.

Nominasjonsvalgene tirsdag var første gang kampen om nominasjonen i praksis var mellom to kandidater.

Rett før og etter supertirsdagen for en uke siden avsluttet både Pete Buttigieg, Amy Klobuchar, Michael Bloomberg og Elizabeth Warren sine forsøk på å bli kandidaten.

De tre første, samt Beto O'Rourke, Cory Booker og Kamala Harris, har alle stilt seg bak Biden. Warren har ennå ikke har sagt hvem hun vil støtte, selv om hun politisk står nærmere Sanders.

Joe Biden ankommer The National Constitution Center i Philadelphia, Pennsylvania med sin kone Jill tirsdag kveld. Neste uke er det nominasjonsvalg i denne delstaten.

Biden mest valgbar

Nyhetsbyrået Associated Press har gjort en grundig meningsmåling om velgernes preferanser i tre av delstatene – Mississippi, Missouri og Michigan.

De viser at Biden har sin styrke blant eldre velgere, moderate og kvinner. Han var sterkest også i arbeiderklassen og vant et flertall av de 60 prosent av Michigans velgere som ikke har en college-grad.

Han var også sterkest blant svarte. I Mississippi vant han 75 prosent av afroamerikanernes stemmer, mot 15 prosent for Sanders.

Sanders har som ventet betydelig støtte blant unge, men greide ikke å utvide sin støtte blant andre grupper.

Et flertall av dem som ble spurt, mener at Biden er best egnet til å slå Trump. Politisk viser imidlertid målingen at politikken til Sanders står sterkt.

I alle tre delstater mener de spurte at helsepolitikk er den klart viktigste saken. Selv om de fleste mener at det økonomiske systemet i USA er svært urettferdig, lå økonomi lenger nede på prioriteringslisten.

Les mer om

  1. Amerikansk politikk
  2. Bernie Sanders
  3. USA
  4. Joe Biden
  5. Donald Trump
  6. Politikk