Verden

I 2012 ble han dømt for terrorplaner. Da ble det vurdert at vanlig fengselsstraff ikke var nok.

Snart åtte år etter at Usman Khan ble dømt til fengsel, sto han bak det London-angrepet som IS har tatt ansvar for. Dette vet vi om gjerningsmannen.

Usman Khan er blitt identifisert som gjerningsmannen.
 • Daniel Røed-Johansen
  Journalist

9. februar 2012 ble ni menn dømt i en omfattende terrorsak i Woolwich Crown Court i London.

I rettsdokumentene vises det blant annet til planer om sprenging av London-børsen, etableringen av en treningsleir for terrorister og en rekke høyprofilerte terrormål.

Tre av mennene ble vurdert som så store trusler for samfunnet at dommeren mente det ikke var nok med vanlige fengselsstraffer. I stedet ble de idømt en fengselsstraff med en minimumstid, men uten noe tak for maksimalt antall år bak murene.

Med andre ord skulle de ikke slippes ut før de ikke lenger ble vurdert som trusler.

Én av disse tre var Usman Khan, mannen som fredag drepte to og skadet flere i et knivangrep i hovedstaden i Storbritannia. Han ble selv skutt og drept av politiet.

Lørdag kveld tok IS på seg ansvaret for dødsaksjonen.

Ifølge NTB og utenlandske nyhetsbyråer hevder IS at formålet med angrepet å ramme personer fra «koalisjonsland». Dette kommer frem i en melding på deres propagandakanal Amaq News som refererer til de mange landene i den internasjonale koalisjonen som jobber for å nedkjempe IS.

Deltok på konferanse

Lørdag ettermiddag fortalte Khans advokat Vajahan Sharif til The Guardian at klienten hans forsøkte å bli avradikalisert.

– I fengselet begynte han å innse at måten han tenkte om islam på ikke var korrekt. Han kritiserte al-Qaidas ideologi og voldelig ekstremisme, sier Sharif. Usman Khan måtte melde seg for politiet hver dag og gikk med fotlenke.

Før angrepet deltok Khan på et undervisningsarrangement i Fishmonger’s Hall arrangert av Learning Together, et utdannelsesprogram for straffedømte, støttet av Cambridge University.

Fredagens arrangement var også en feiring av Learning Togethers fem år som organisasjon. «En dag for å feire, knytte kontakter og samarbeide», beskrives det om arrangementet som varte fra klokken 11 til 16. Blant annet var historiefortelling og kreativ skriving på programmet.

– Vi mener at angrepet startet på konferansesenteret før han forlot bygningen og fortsatte til London Bridge hvor han ble anholdt og deretter konfrontert og skutt og drept av bevæpnede politibetjenter, heter det i uttalelsen fra politiet.

Les også

London Bridge-terroren: Dette vet vi, og dette vet vi ikke

Politi skjøt angriperen som ble overmannet og lagt i bakken på broen.

Var den yngste blant de dømte

Nå spør mange seg hvordan hendelsen kunne skje.

– Et viktig etterforskningsskritt er å finne ut hvordan han kunne utføre dette angrepet, sa sjef for det britiske antiterrorpolitiet, Neil Basu natt til lørdag.

Da Khan ble dømt i 2012, var han 19 år og den yngste av gruppen på ni. Dommeren vurderte den lave alderen, men landet likevel på at en fengselsstraff på ubestemt tid var «nødvendig».

Det var en såkalt IPP-dom, en ordning som senere ble skrotet. Skrotingen fikk imidlertid ikke tilbakevirkende kraft og ville derfor ikke hatt en innvirkning på Khans straff. Det var i stedet en dom i ankesaken i 2013 som gjorde at han ble tildelt en normal fengselsstraff.

For ett år siden, i desember 2018, slapp Khan ut av fengsel på prøve. The Times skriver at han fortsatt brukte fotlenke da han fredag startet angrepet inne på konferansesenteret Fishmongers’ Hall ved nordsiden av London Brigde.

Der skal han ha vært deltager på arrangementet Learning Together, et utdannelsesprogram for straffedømte.

Ifølge britisk politi, er det ingenting som tyder på at Khan samarbeidet med andre om terrorangrepet.

Statsminister Boris Johnson er kritisk til at Khan slapp ut i 2018:

– Systemet virker ikke. Han hadde sonet halve straffen sin og hadde fått en automatisk tidlig løslatelse. Sånt er ikke forståelig i et samfunn som vårt. Når noen dømmes til et visst antall år i fengsel bør de sone alle årene av den straffen, sier han.

Khan var bosatt i Staffordshire-området vest i England, ifølge politiet. Ifølge Guardian gjennomfører politiet undersøkelser i en boligblokk nær sentrum av Staffordshire lørdag morgen.

Les også

Knivangriper skutt og drept av politiet på London Bridge. Politiet betegner hendelsen som et terrorangrep.

En person som falt i kaoset får hjelp av politiet ved London Bridge.

Planla å etablere treningsleir

De ni dømte i rettssaken fra 2012 utgjorde en terrorcelle bestående av flere grupper fra ulike deler av Storbritannia.

Dommeren beskrev hvorfor gruppen Khan tilhørte, var den største trusselen.

«Etter min vurdering er de mer seriøse jihadister enn de andre. De jobbet mot en langsiktig agenda, men ikke med mindre dødelig potensial enn de mer kortsiktige intensjonene til de andre», heter det i rettsdokumentene.

Gjennom avlytting avslørte politiet at Khan var sterkt involvert i planer om å etablere en treningsleir for terrorister i Kashmir i Pakistan. Denne leiren skulle bygges ved siden av en moské på en tomt eid av Khans familie.

Hit skulle briter rekrutteres og trenes opp til å bli «mer seriøse og effektive terrorister». Khan skulle også selv reise ned for å delta i treningen.

Khan og de to andre som sto bak dette, hadde ifølge dommeren ikke lagt konkrete planer for terroristhandlinger i Storbritannia. Men det kunne ikke utelukkes at kunne bli aktuelt på lengre sikt.

Imidlertid pleiet trioen tett kontakt med de øvrige terrordømte. Deres planer var mer kortsiktige og konkrete. Blant annet ble det lagt planer om å sprenge London Stock Exchange, børsen i London.

Ifølge The Guardian ble det i forbindelse med saken funnet en håndskrevet liste over mål. Navnet og adressen til daværende London-ordfører Boris Johnson skal ha stått på denne oversikten.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  OSLO
  Publisert:

  Han kjøpte biler, dyre klokker og en leilighet i Spania. Nå vil påtalemyndigheten inndra formuen.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5