Verden

Saskia Jones (23) og Jack Merritt (25) ble terroristens ofre

Cambridge-ansatte Jack Merritt (25) og den tidligere Cambridge-studenten Saskia Jones (23) døde i London-terroren fredag.

De to drapsofrene etter London-terroren er identifisert.
  • Kjetil Magne Sørenes
    Journalist

Saken oppdateres

Deltagerne på utdanningskonferansen var akkurat ferdige med en økt historiefortelling. Etter morgensesjonen gikk Usman Khan opp de brede trappene til konferansehallen Fishmonger’s Hall.

Da startet dramaet. Kahn, som tidligere har sonet en dom for terror og fortsatt bar fotlenke, skal ha truet med å sprenge hele konferansehallen. De neste minuttene gikk han løs på alle som kom i hans vei, med en kniv i hver hånd.

Toby Williamson er sjef for konferansesenteret, og beskriver scenene som utspilte seg der som et mareritt: De ansatte trodde Khan hadde på seg en bombe. To menn tok stoler, et brannslukningsapparat og en lang narhvaltann i bruk for å jage terroristen ut av bygningen.

Minutter senere klarte de å overmanne ham ute på London Bridge.

Jack Merritt var ett av dødsofrene i London-terroren fredag.
  • Les om dramaet på broen her

Inne i konferansesenteret ble deltagerne geleidet ut. De ble bedt om ikke å se ned mens de gikk ut. Noen klarte ikke å la være. På gulvet lå en kvinne og blødde kraftig.

Et vitne beskriver for The Times å ha sett to-tre personer som var knivstukket inne i Fishmonger’s Hall. En av dem hadde en mindre skade. De andre blødde kraftig.

Her blir Usman Khan overmannet på broen.

– Jeg er knust

Cambridge University bekrefter søndag at deres kurskoordinator Jack Merritt er en av de to som ble drept under angrepet fredag. Han arbeidet universitetets kriminologi-avdeling.

Også en kvinne som tidligere var student ved universitetet ble drept, sier universitetets assisterende rektor Stephen J Toope i en uttalelse til The Guardian. Hun ble søndag navngitt av politiet som 23 år gamle Saskia Jones.

– Jeg er knust av å høre at to av ofrene for angrepet ved London Bridge var ansatte og tidligere studenter fra Cambridge, som tok del i et arrangement for å markere femårsjubileet for programmet «Learning Together», sier han.

Han opplyser også at en av universitetets ansatte er blant de tre personene som ble skadet i angrepet. Disse er ikke identifisert.

Meritt deltok på undervisningsarrangementetet i Fishmonger’s Hall som Khan var med på før angrepet. Dette var arrangert av Learning Together, et utdannelsesprogram for straffedømte, støttet av Cambridge University. Et av målene med arrangementet skal ha vært å «gjøre samfunnet mer inkluderende og tryggere», skriver The Telegraph.

Saskia Jones ble 23 år gammel.

Norsk kvinne fulgte dramaet tett

Fra kontorvinduet ved London Bridge fulgte norske Thea Aursnes det fatale dramaet. Hun så politimennene som bar ut to skadede personer. En av dem var en kvinne med blodige strømper og høyhælte sko.

Aftenposten vet ikke hvilket av ofrene dette var.

Dette bildet er tatt av norske Thea Aursnes (24), som ble vitne til terroren på London Bridge fredag ettermiddag. Aftenposten har anonymisert personen som blir båret bort.

Aursnes forteller til Aftenposten at dramatikken startet for hennes del da det plutselig ble opplyst over høyttaleranlegget at bygningen var i lockdown. Ingen fikk gå ut.

Da hun og kollegene gikk til vinduet for å se hva som var på ferde, så de gjerningsmannen på broen. Aursnes forteller at de så at mannen ble taklet av minst to sivile menn, som blant annet gikk løs på gjerningsmannen med brannslukningsapparat.

Kort tid etter kom politiet til, fikk bort de sivile og skjøt gjerningsmannen.

– Det var ganske heftig, forteller Aursnes.

Etterpå så Aursnes at politiet sjekket gjerningsmannen for bomber. Hun synes det har vært ekkelt å gå rundt i London etter angrepet.

– Jeg kjenner at jeg er litt stresset. Du er redd for at alle rundt deg har en kniv eller ett eller annet, sier hun til Aftenposten.

– En forkjemper for underdogs

Det ble holdt spontan minnestund for dødsofrene i Cambridge lørdag kveld.

Familien til Johnes sier et en uttalelse at Saskia var en «morsom, snill og positiv kraft som var sentral i manges liv.»

De sier hun hadde en nydelig form for rampete humor, var sjenerøs og alltid ville se det beste i alle.

Familien sier også at hun hadde et stort ønske om å gi støtte til ofre for kriminelle handlinger, og at hun nylig hadde søkt en stilling i politiet der hun ville jobbe med nettopp dette.

Familien til Merritt ber om fred til å sørge. Faren David Merritt sier til The Times at han har mistet en «stolt sønn og en forkjemper for underdogs alle steder, men spesielt de som er blitt utdelt dårlige kort i livet, og endte opp i fengselssystemet.»

«Jack ville ikke ønske at hans død skulle brukes som påskudd til flere harde ordutvekslinger eller for å anholde folk unødvendig,» la han til.

Les også

  1. Heltene på broen: Polsk kokk med hvaltann og drapsmann på perm

  2. Hun ble vitne til terrorangrepet i London: – En sjokkerende opplevelse

Les mer om

  1. Terror
  2. Bridge
  3. London
  4. Aftenposten