Verden

Advokater i vitneboksen. Tiltalepunkter mot Trump trolig ferdige denne uken.

NEW YORK (Aftenposten): Republikanerne melder Trump-gransker Adam Schiff «savnet» på melkekartong. Michelle Obama mener landet kan komme seg gjennom den hissige spliden saken skaper.

Republikanerne henger et opp et skilt der Adam Schiff meldes «savnet» på en melkekartong. De mener han burde vitnet selv i mandagens høring. Foto: Andrew Harnik, AP/NTB scanpix

 • Kjetil Hanssen
  Kjetil Hanssen
  Journalist

Mandag holder justiskomiteen i Representantenes hus en offentlig høring i riksrettsgranskningen av president Trump.

Justiskomiteen fikk knapt åpnet møtet mandag før en tilskuer fra det konspirative nettstedet Infowars begynte å rope fra tilskuerbenkene at «demokratene begår forræderi» før han ble ført bort av kongresspolitiet.

Advokater oppsummerer

Komiteleder Jerrold Nadler åpnet møtet med et åpningsinnlegg der har stadig kom tilbake til påstanden om at «president Trump satte seg selv foran landet».

Republikanernes Doug Collins mente demokratene holder en «fokusgrupperiksrett», men har mislyktes med å overbevise velgerne eller noen andre om at det finnes en sak.

Denne gang er det ikke diplomater og høytstående embetsfolk som er i vitneboksen. I stedet skal advokater som jobber for komiteene, gå gjennom bevis og oppsummere saken. Trump er anklaget for å ha forsøkt å fuske i 2020-valget ved å presse Ukraina til å sverte Joe Biden og demokratene.

Advokatene Steve Castor (t.v.) og Daniel Goldman avla ed før sine vitnemål i riksrettsgranskningen av president Donald Trump. Foto: Andrew Harnik, Reuters/NTB scanpix

Disse snakker mandag:

 • Daniel Goldman er stabsadvokat for demokratene i etterretningskomiteen.
 • Barry Berke er stabsadvokat for demokratene i justiskomiteen.
 • Stephen Castor er stabsadvokat for republikanerne i begge komiteene.

Advokatene Steve Castor (t.v.) og Barry Berke hilser før riksrettshøringen mandag. Foto: Alex Brandon, AP/NTB scanpix

Berke: Trippelt brudd

Demokratenes Barry Berke mener bevisene mot Trump er «overveldende» og han «skamløst og åpent» forbrøt seg mot ikke ett, men tre punkter grunnlovsfedrene var spesielt urolige for: Maktmisbruk, forræderi mot nasjonale interesser og valgfusk.

Han mener granskningen ikke kunne vente på et valg og at Trump må tiltales nettopp fordi det er valg neste år.

Castor: Pølsevev

Republikanernes Steve Castor mener derimot demokratene etterforsker Trump bare fordi de er uenige i politikken hans.

– Å stille for riksrett en president som 63 millioner personer stemte på på grunn av åtte linjer i en telefonutskrift, er pølsevev, sa Castor.

Castor la også stor vekt på utsagn fra Ukrainas president Volodymyr Zelenskij om at han ikke følte seg presset.

– Han er tross alt det påståtte offeret her, sa advokaten.

Castor la stor vekt på at energiselskapet Burismas fortid og historien om 2016-valget gjorde Trumps krav om etterforskninger naturlig.

Castor kritiserte også demokratenes hastverk med granskningen.

Goldman: Trussel mot valget

USA holder presidentvalg neste år, og Daniel Goldman mener Trumps opptreden fremstår som en klar og vedvarende trussel mot fremtidige valg.

– President Trumps iherdige og pågående forsøk på å tvinge et annet land til å hjelpe ham med fusk for å vinne et valg, er en klar og vedvarende fare for våre frie og rettferdige valg og for vår nasjonale sikkerhet, sa Goldman.

Goldman sorterte sin oppsummering i seks punkter:

 1. Presidenten misbrukte embetets makt
 2. Presidenten ville ha etterforskning av en konspirasjonsteori om 2016-valget
 3. Presidenten ville ha etterforskning av sin politiske motstander
 4. Presidenten stilte etterforskning som betingelse for et møte i Det ovale kontor
 5. Presidenten stilte etterforskning som betingelse for militær pengestøtte
 6. Presidenten hindret granskningen

Republikanerne i justiskomiteen hengte mandag et opp et skilt der Adam Schiff meldes «savnet» på en melkekartong. De mener han burde vitnet selv ihøringen. Foto: JONATHAN ERNST, Reuters/NTB scanpix

Savnet på melkekartong

Riksrettsgranskningen splitter amerikanske velgere. Demokrater mener presidenten bør avsettes, men republikanerne ser ut til å være enige med presidenten i at hele saken er en heksejakt.

Spliden preger også den skarpe tonen i høringen. Mandag satte republikanere opp et skilt av en melkekartong med en savnet-melding om Trump-gransker Adam Schiff. De mener han burde inntatt vitnestolen selv fremfor å sende komité-advokat Daniel Goldman.

Michelle Obama: Surrealistisk

Mandag snakket tidligere førstedame Michelle Obama på TV om den intense spliden og beskrev saken som «surrealistisk».

Tidligere førstedame Michelle Obama var mandag på et skolebesøk i Vietnam da hun ble intervjuet av amerikansk frokost-TV. Foto: Hau Dinh, AP/NTB scanpix

– Jeg tror ikke folk helt vet hva de skal synes om det. Men tror jeg vi kan komme oss gjennom det? Ja, sa Michelle Obama.

Hun minnet om andre vanskelige historiske saker som har splittet landet, og sa at det ikke er et alternativ å «krølle seg sammen i et hjørne» og gi opp.

– Dette er handler ikke om «oss» eller «dem», ikke om republikanere eller demokrater. Vi er alle en del av dette landet. Vi vi alle det samme, men noen ganger går dette tapt i all støyen, sa Obama.

Les også

3–1 for riksrett fra grunnlovsekspertene i Trump-granskning: – Sørgelig utilstrekkelig sak, sier han som står alene

Trump tvitret

President Trump tvitret samtidig som høringen pågikk. Han gjentok påstander om at granskningen er en heksejakt og at demokratene opptrer skammelig. Samtidig hadde hans partifeller en rekke formelle spørsmål til dagsorden forretningsorden, noe som bremset fremdriften. Blant annet måtte det gjennomføres muntlig avstemning om man skulle ta pause.

Da mandagens riksrettshøring startet mandag, reiste en demonstrant seg i tilskuerbenkene og begynte å rope. Han er programleder på et kjent konspirativt nettsted. Foto: JONATHAN ERNST, Reuters/NTB scanpix

Maktmisbruk og motarbeiding

Etter mandagens høring vil det demokratiske flertallet i justiskomiteen formulere tiltalepunkter mot Trump. De vil etter alt å dømme i hvert fall omfatte maktmisbruk og motarbeiding av rettens gang.

Kongressen vil nesten helt sikkert gå inn for å tiltale Trump for å ha hindret Kongressens granskning ved holde igjen dokumenter og nekte statsansatte å vitne.

Det kan også tenkes at de tar med tiltalepunkter som inneholder ordene «bestikkelse» og «forræderi», begreper som brukes i grunnlovens bestemmelse om riksrett.

Det er foreløpig usikkert om de også vil ta med tiltalepunkter fra spesialgransker Robert Muellers etterforskning av Russlands valginnblanding i 2016. Demokraters utsagn i debattprogrammer på TV søndag morgen antyder at de ikke er enige seg imellom om dette.

Les også

 1. Da Det hvite hus-ansatt spurte om Nixon-lov, overtok en politisk leder ansvaret hans

 2. Riksrettsgranskningen en vits? Her er noen av de latterlige poengene.

 • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

Les mer om

 1. Amerikansk politikk
 2. Riksrettshøring
 3. Riksrett