Verden

De prøver å komme til bunns i Russland-etterforskningen. Men presidenten angriper dem én etter én og gir dem sparken.

De to som har ansvaret for saken nå, er under tungt bombardement fra Trump og hans allierte.

Fra venstre: Sally Yates, James Comey og Andrew McCabe har alle hatt sentrale roller i Russland-etterforskningen. De har alle fått sparken eller er blitt presset ut. Nå intensiveres de republikanske angrepene på visejustisminister Rod Rosenstein (nummer fire fra venstre) og spesialetterforsker Robert Mueller.
  • Tarjei Kramviken

De siste ukene har en svært polarisert debatt preget amerikansk politikk:

På den ene siden mener demokratene at Trump og Republikanerne forsøker å hindre Russland-etterforskningen ved å angripe spesialetterforsker Robert Mueller, det føderale politiet FBI og andre som har viktige roller i etterforskningen.

På den andre siden påstår en rekke av Trumps allierte at FBI og USAs justisdepartement står i ledtog i en sammensvergelse mot presidenten.

De siste dagene har slagene stått om et omstridt notat som er ført i pennen av republikanere i Representantenes hus. De påstår det beviser maktmisbruk mot Trump-kampanjen.

Demokratene sier at notatet er ment for avlede oppmerksomheten, undergrave rettsstaten og kanskje sparke de to siste av de ansvarlige for Russland-etterforskningen:

Sally Yates

Sally Yates var egentlig et medlem av Obama-administrasjonen, men fortsatte som fungerende justisminister til Trump hadde fått sine folk på plass. Dermed er det ikke så rart at hun ikke fikk fortsette, men avskjedigelsen skjedde før en erstatter var på plass og under spesielle omstendigheter.

Fungerende justisminister Sally Yates var den første av dem som hadde ansvaret for Russland-etterforskningen, som mistet jobben. I begrunnelsen for å si opp Yates, som uansett bare var midlertidig i stillingen, het det at hun fikk sparken fordi hun ikke ville forsvare Trumps innreiseforbud for folk fra en rekke muslimske land.

Men nesten samtidig hadde Yates advart Det hvite hus om at sikkerhetsrådgiver Mike Flynn hadde løyet til FBI om sin kontakt med russere i etterkant av Trumps valgseier. Den løgnen førte til at Flynn ble tiltalt. Nå samarbeider han med Russland-etterforskerne.

  • Amerikanere bruker mer penger, lønnen øker, og de ser lysere på fremtiden. Er Trump årsaken? Vår korrespondent reiste til småbyamerika for å forsøke å finne svaret.

James Comey

Republikaneren James Comey har tidligere vært visejustisminister under president George W. Bush. I 2013 utnevnte Barack Obama ham til sjef for FBI.

James Comey hadde vært FBI-sjef siden 2013, men fikk overraskende sparken i mai. På det tidspunktet var Russland-etterforskningen underlagt FBI-sjefen.

I ukene som ledet opp til sparkingen, hadde Trump spurt om Comey lovet å være lojal mot presidenten. Etter å ha sparket Comey innrømmet Trump at han hadde tenkt på blant annet Russland-saken da beslutningen ble tatt.

Nå er sparkingen av Comey en del av Muellers etterforskning av hvorvidt Trump eller noen rundt ham, har forsøkt å hindre rettens gang ved å blande seg inn i etterforskningen.

Andrew McCabe

Andrew McCabe har over 20 år bak seg i FBI. I vår har han lang nok tjenestetid til å pensjonere seg, og det var ventet at han ville trekke seg tilbake. Han fungerte som FBI-sjef etter at Comey fikk sparken og frem til utnevnelsen av Christopher Wray.

Forrige uke ble det kjent at Andrew McCabe slutter som nestsjef i FBI.

FBI-veteranen hadde en viktig rolle i både etterforskningen av e-postskandalen rundt Hillary Clinton og senere Russland-etterforskningen.

Flere profilerte, konservative kommentatorer, som Fox News’ Sean Hannity, mener McCabe er en del av det han kaller «den dype statens» komplott mot presidenten. Presidentene har også selv angrepet McCabe ved en rekke anledninger.

Før McCabe fikk det midlertidige ansvaret, spurte Trump ham hva han stemte under valget, bekrefter anonyme kilder i Det hvite hus overfor The New York Times.

Rod Rosenstein

Rod Rosenstein er settestatsråd i Russland-saken fordi justisminister Jeff Sessions har erklært seg inhabil. Det er derfor han som har ansvaret for den, og det er han som eventuelt kan sparke spesialetterforskeren.

Umiddelbart etter at Comey fikk sparken, utnevnte Trumps visejustisminister Rod Rosenstein Mueller til spesialetterforsker for å lede Russland-etterforskningen.

Rosenstein fikk hard kritikk fra demokratisk hold etter at han var involvert i selve sparkingen av Comey.

Men vinden har snudd, og Rosenstein får nå hard kritikk fra Trump og hans allierte, særlig i striden rundt det republikanske notatet, skriver The New York Times.

Notatet viser nemlig at Rosenstein godkjente en søknad om å videreføre overvåkingen av en person som hadde vært tilknyttet Trump-kampanjen, ifølge avisens kilder. Det betyr at Rosenstein er en del av sammensvergelsen mot Trump, mener Rosensteins kritikere.

Nå spekuleres det i om hele notatet, som FBI mener er ensidig og gir et forvrengt bilde, skal berede grunnen for å sparke Rosenstein og erstatte ham med noen som er mer villig til å stenge ned eller undergrave Muellers etterforskning.

Robert Mueller

Mueller er en tidligere marinesoldat som ble såret og høyt dekorert under Vietnamkrigen. Etter at han utdannet seg til jurist, har han tilbrakt mesteparten av sin tid som aktor og høytstående tjenestemann i den offentlige påtalemakten og FBI.

Ifølge flere medier var det nære på at Mueller fikk sparken i fjor sommer. Siden har angrepene mot spesialetterforskeren blitt mer intensive.

Mueller selv har havnet under konstant bombardement fra både Trump og hans allierte, som påstår at etterforskning har politisk slagside og er en «heksejakt».

Mueller har vært medlem av det republikanske partiet og jobbet som statsadvokat og hadde høytstående stillinger i Justisdepartementet i en årrekke.

I 2001 utnevnte daværende president George W. Bush ham til FBI-sjef. Siden Barack Obama ba ham fortsette da åremålet gikk ut, var han den lengstsittende sjefen i FBI etter J. Edgar Hoover da han gikk av i 2013.

Les mer om

  1. Amerikansk politikk
  2. Donald Trump